VIDEO

Poseban (i opasan) stanar pulskog akvarija: Upoznajte mediteransku osu

To je jedina autohtona kubomeduza Sredozemnog mora, a ove je godine prvi put viđena u hrvatskom dijelu Jadrana
 Facebook screenshot

Iz pulskog akvarija objavili su kako ubuduće svi njihovi posjetitelji mogu vidjeti mediteransku morsku osu (???????? ???????????). Vrsta je predator te se hrani beskralježnjacima ali i malim ribama, kao što su zere. Plijen love žarnim stanicama koje su smještene na lovkama.

- To je jedina autohtona kubomeduza Sredozemnog mora, a ove je godine, koliko je nama poznato, prvi put uočena u hrvatskom dijelu Jadrana. Pretpostavlja se da je njihova pojava u ovom dijelu uzrokovana zatopljenjem mora - napisali su na Facebooku.

Zanimljivo je da posjeduje kompleksne oči koje imaju sličnosti s očima kralježnjaka, građene su od rožnice, leće i mrežnice. Zbog toga je ljudi rijetko viđaju, jer ove životinje imaju tollko dobar vid da uspjevaju izbjeći kupače. Našu vrstu, naime, ne vole pretjerano i daju sve od sebe da nas izbjegnu.

U tome im sigurno pomažu i gotovo prozirna tijela, pa ih zbog toga često ni ne vidimo čak ni kad su nam blizu. To uopče nije loše, jer je ovo druga najopasnija meduza koju se može vidjeti u našem moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 17:55