• 100 g rukole
• 100 g matovilca
• 100 g kristal zelene salate
• 50 g endivija zelene salate
• 50 g radiča
• 150 g dimljene pastrve
• sol
• sok jednog limuna
• ulje
• nekoliko komadića cherry rajčica
• 2-3 lijepe jagode
Svu salatu očistite, operite i izrežite na trakice. Začinite solju, limunovim sokom i uljem. Poslažite listove salate na tanjur. Komadiće dimljene pastrve zarolajte pa poslažite između listova salate. Sa strane, za ukras, poslažite prepolovljene cherry rajčice i jagode.
2/4
• 200 g puževa (mogu se kupiti i zamrznuti ili u salamuri)
• čašica octa
• 150 g pelata rajčice
• sol, papar
• 1 žličica šećera
• 1 glavica luka
• 2 češnja češnjaka
Ako ste uspjeli nabaviti svježe puževe, kuhajte ih sat vremena, izvadite iz kućica i očistite pa stavite u zdjelu i prelijte s malo octa. Neka stoje oko pola sata pa ih isperite dva do tri puta u hladnoj vodi. Očistite i nasjeckajte luk, prodinstajte ga na malo ulja pa dodajte puževe i dinstajte otprilike pola sata. Dodajte pelate rajčica i žličicu šećera. Pustite na laganoj vatri da se reducira pa na kraju dodajte sitno sjeckani češnjak. Poslužite ih uz domaće široke rezance.
3/4
• 500 g pilećih bataka
• 50 g tvrdog sira
• 50 g maslina
• sol, papar
• žlica kosanog svježeg peršina
• stručak šparoga
Otkoštite pileće batake. Naribajte sir i sitno nasjeckajte masline. Popaprite i oprezno posolite jer masline mogu biti slane. Umiješajte sjeckani peršin. Dobivenom smjesom napunite batake, zatvorite čačkalicom. Ugrijte pećnicu na 180 °C. Stavite batake na papirom obložen pleh za pečenje i pecite otprilike pola sata. Očistite šparoge i stavite ih kuhati. Batake poslužite uz domaće mlince, na tanjur stavite kuhane šparoge i prelijte umakom od pečenja.
4/4
• 800 g purećih prsa
• 200 g šparoga
• 100 g tvrdog sira
• sol, papar
• 2-3 šake miješane salate
• 250 g njoka
• sjeckani orasi
Ako ste prsa kupili u komadu, narežite ih na tanke odreske. Sir narežite na štapiće. Svaki odrezak malo posolite, poslažite štapiće i šparoge i zarolajte. Rolice pecite sa svih strana na malo ulja u tavici. Na tanjur poslažite kosanu salatu pa preko njih stavite rolice. Poslužite ih, najbolje, uz domaće njoke, a ako nemate vremena, uz kupovne, koje posipajte sjeckanim orasima i prelijte umakom od pečenja.