Uz dalmatinske chefove završen je najvažniji gastro događaj godine

Split, 221115. Ovog vikenda se tjedan dobre hrane odrzava u trgovackom centru City centar one. U okviru manifestacije Ivan Pazanin i Denis Elez prezentirali su mediteransku kuhinju na predavanju Mediteran na tanjuru. Na fotografiji: prezentacija. Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 / CROPIX
U tri tjedna uživali smo u specijalitetima s potpisom velikih chefova i gastro blogera i domaćim proizvodima iz cijele zemlje

Gotovo mjesec dana najvažnijeg gastro događanja jučer smo priveli kraju. U veliku gastro avanturu upustili smo se 7. studenoga, a jučer je završena u Splitu radionicama dalmatinskih chefova. Tartarski od tune Treći Tjedan dobre hrane i ove je godine potvrdio epitet najvažnijeg gastro događanja godine velikim odazivom gurmana i ljubitelja dobre hrane. Organizirali smo 36 kulinarskih radionica chefova, gastro blogera i znalaca u City Cenetru One East i West te City Centeru One Split. Uveli smo kulinarske dvoboje i dodatno zahuktali atmosferu glasujući tko je u pripremi jela bio uspješniji.

/ CROPIX
Split, 221115. Tjedan dobre hrane u trgovackom centru City centar one u Splitu.Ante Ojdanic i Sana delikatese, domaca kuhinja s daskom bliskog istoka. Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Prvi vikend i veliko otvaranje pripali su Priski Thuring, glavnoj chefici kuhinje trećeg najboljeg restorana u Hrvatskoj, Dubravkina puta, te Gregoriju Mannucciju, koji su odlučili pripremiti srdelu na dva razičita načina. Drugog vikenda kuhali smo dobri stari sekelji gulaš i saznali kako odlično funkcionira i dobro zaljućen s komadom janjetine i kombinacijom kisele repe i zelja u režiji Christiana Misirače i Renea Bakalovića. Čast posljednjeg dvoboja chefova u paklenoj kuhinji pripala je Sanjinu Braci, chefu kuhinje splitske Kadene, i Hrvoju Zirojeviću, chefu svima znanog restorana Laganini, koji su oduševili morskim delicijama kao što su tatarski od tune, čips od trilje, tripice od grdobine i crvena riža s capesantama.

/ CROPIX
Split, 211115. Tjedan dobre hrane u trgovackom centru City centar one u Splitu. Dvoboj chefova, Hrvoje Zirojevic iz restorana Laganini i Braco Sanjin iz restorana Kadena. Na fotografiji: Braco Sanjin, Ivana Omerovic, Iva Sulentic i Hrvoje Zirojevic. Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Jutra smo počinjali doručkom budući da smo mi od “onih” koji se vode mišlju da je upravo doručak najvažniji obrok u danu pa ga je na kulinarskim radionicama pripremala najpoznatija hrvatska blogerica Sanja Mijac.

/ CROPIX
Split, 211115. Tjedan dobre hrane u trgovackom centru City centar one u Splitu. Na fotografiji: Sanja Mijac prezentirala je Dorucak s potpisom blogerice domacice. Foto: Tom Dubravec / CROPIX

– Pri organizaciji samog festivala trudili smo se zastupiti što više vrsta kuhinja, prikazati ljudima neke korisne trikove, a neke stare, možda i zaboravljene recepte osvježiti novim stvarima. Svjesni smo da dosta ljudi zanima zdrava ili posebna prehrana pa smo ove godine zastupali i pripremu sirove hrane te dali što više brzih, a zdravih recepata koje stignete pripremiti u kratkom vremenu – otkrila nam je Anita Šarić, koordinatorica projekta.

/ CROPIX
Split, 221115. Tjedan dobre hrane u trgovackom centru City centar one u Splitu. Marijo Cepek i Ivek Boronjek, restoran Kastel, hotela Bastion u Zadru kuhali su na temu jesen - zima Zadra i zadarskog arhipelaga. Na fotografiji: Marijo Cepek. Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Dječje rukotvorine

Treći Tjedan dobre hrane posebno je bio živopisan zbog šarenih crteža i brojnih rukotvorina koje su se izrađivale za stolom s kariranim stolnjakom u dječjem kutku. Hrvoje Krajnović i njegov tim s portala djeca.hr osmislili su cjelodnevne radionice za najmlađe, uz glavne prezentacije jela koja zasigurno ne bi bila tako ukusna bez asistencije njegove kćerkice Olje.

/ CROPIX
Zagreb, 151115. Slavonska avenija. U City centru One west odrzava se Tjedan dobre hrane na kojem izlazu mnogi proizvodjaci dobre i kvalitetne hrane, a paralelno s prezentacijom i prodajom odrzavaju se i radionice kuhanja. Na fotografiji: radionica kuhanja Hrvoja Krajnovica Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Centar za kulturu prehrane pozvao je znatiželjne prolaznike na interakciju na radionici falafela i bezmesnih burgera, dok je Barbara Črgar potvrdila kako je ipak moguće pripremiti nedjeljni ručak za 30 minuta. Nakratko smo se vratili i u školske klupe, ali one vinske, u kojima je Saša Špiranec sljubio vrhunska vina s delicijama Zorana Gajića. Za obožavatelje egzotičnih jela zagrebački Umami pokazao je kako napraviti Yakitori unutar svoja četiri zida.

Posebna prehrana i jelo sa svjetske izložbe

Mihaela Devescovi oduševila je sirovim slasticama koje će vjerojatno poslužiti kao inspiracija u izradi blagdanskih kolača. Na dobre stvari ipak vrijedi čekati, pa tako i na pripremu neretvanskog brudeta koji je predstavljao našu zemlju na Svjetskoj izložbi u Milanu u režiji Vesne Miletić, alfe i omege kultnoga zagrebačkog restorana Tač.

/ CROPIX
Zagreb, 081115. City Eentar East. Prezentacija kuharice Vesne Miletic u sklopu gastro showa Tjedna dobre hrane. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Za one željne ribljih specijaliteta kao i uvijek pobrinuo se Moris Damiani iz istarskog Badija s glasovitim carpacciom od tune. City Center One West zapravo je bio u znaku comfort fooda pa su iskonski poklonici dobre pizze i burgera došli na svoje. Nismo mogli poželjeti bolje od zagrebačke O’Hare koji su nam u posebnoj peći pokazali kako se priprema najbolja pizza u Hrvatskoj koja se peče tek nešto više od 120 sekundi. Za burgere su bili zaduženi RougeMarin, vjerojatno prvi restoran koji je pokrenuo revoluciju na gastro sceni s konačno dobrim burgerima, te Submarine BBQ koji je donio pravo osvježenje na tom području i o čijim pothvatima ćemo uskoro čitati.

Zalogaji bikovih obrazina Ivana Tomaševića, božićne karamele Tereze Alabande, zadarska jela na tanjuru s potpisom Marija Čepeka, Žmirina spiza s modernima zaokretom i jesenja kreacija buče i kestena tima Lateral otišli su u trenu, a vjerujemo da ćete ih isprobavati i kod kuće kako biste iznenadili svoje najmilije.

/ CROPIX
Split, 221115. Tjedan dobre hrane u trgovackom centru City centar one u Splitu. Robert Predrag Zmire, tradicionalna dalmatinska kuhinja na moderan nacin. Na fotografiji: Robert Zmire. Foto: Tom Dubravec / CROPIX

– Tri tjedna uživanja u gastro specijalitetima s potpisom chefova i gastro blogera, tematski meniji i dopunjene zalihe domaćih proizvoda malih i velikih proizvođača su iza nas. Kako smo zadovoljni? Nacrtali smo puno osmijeha na lica zadovoljnih gurmana, za dječjim stolom tražilo se mjesto više budući da ih je zanimalo što smo im novo pripremili. Upoznali smo nove ljude koji vole dobru hranu i koji je žive. Više od toga teško da se može poželjeti. Treći Tjedan dobre hrane je iza nas, a najviše će nas veseliti ako se prikazani recepti budu isprobavali i u domovima naših posjetitelja – zaključila je Ivana Omerović, organizatorica manifestacije Tjedna dobre hrane

/ CROPIX
Split, 221115. Tjedan dobre hrane u trgovackom centru City centar one u Splitu. Marijo Cepek i Ivek Boronjek, restoran Kastel, hotela Bastion u Zadru kuhali su na temu jesen - zima Zadra i zadarskog arhipelaga. Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:46