Izvor naslovne fotografije: Foto
Uzmite šaku špageta. Otiđite na tržnicu gdje sve već neko vrijeme izluđujuće dobro miriše po crvenim pomidorima. Sad kupiti kupovnu pasatu od rajčice prekršaj je neviđenih razmjera. Ako ste se već pomalo zasitili salse s bosiljkom i malinovim uljem, neki dan ste ih zapekli s crvenim lukom i sirom, e pa danas napravite pesto. Za sicilijanski pesto trapanese trebat će vam šaka pinjola (iako oni znaju biti preskupi pa ih možete zamijeniti i bademima), maslinovo ulje, bosiljak i naravno šljivara, malo krušnih mrvica, sol i papar. Kad ste skuhali spaghette al dente pomiješajte ih s ovim ukusnim i za pripremu jako jednostavnim umakom.
Dakle, pripremite:
10 šljivara (zrelijih) narezanih na komade
80 g tostiranih badema ili pinjola
4 češnja češnjaka
šaku svježeg bosiljka
maslinovo ulje
30-40 g krušnih mrvica (ako volite kompaktniji umak/pesto)
*Količinu krušnih mrvica možete prepoloviti i pomiješati 15 g krušnih mrvica i još toliko svježe ribanog parmezana.
sol i papar
Kako napraviti?
Na malo maslinova ulja popržite malo protisnutog češnjaka, a zatim dodajte šljivare narezane na komade pa okrenite na srednje jakoj vatri nekoliko puta. Pustite da se malo ohlade. U drugoj posudi tostirajte šaku sitno narezanih badema ili pinjola. U mužar stavite sve sastojke i speštajte ih u pesto. Ako nemate mužar poslužite se blenderom.
Izvor fotografije: Foto
Jednako dobro će ići s bilo kojom tjesteninom po vašem izboru.
Dobar tek!