Piše: Sunčana Barušić
Snima: Biljana Gaurina/EPH
Rolade? Ćevapi? Rolani ćevapi? Ma, sve zajedno, zapravo potpuno novi street food koji nas je oduševio. Da budemo konkretniji, nedavno se u zagrebačkoj Gajevoj 8 otvorio ChevapRolls restoran, nastao fuzijom kuharskog talenta, poduzetničke sposobnosti, poznavanja sirovina, procesa kuhanja, smisla za dizajn i estetiku…
Da skratimo, restoran je produkt prijateljstva Martine Županić, prošlogodišnje MasterChef natjecateljice, i Ive Pehar, prve pobjednice hrvatskog MasterChefa. Ideja se najprije kuhala u Martininoj glavi jer je i prije sudjelovanja u MasterChefu imala zacrtano da će kadtad otvoriti neku franšizu, a onda se ideja kristalizirala. – Razmišljala sam koja je to hrana omiljena i popularna u našim krajevima te jednostavna za izradu. Naravno, prva pomisao bila je: ćevapi. Ali, ne obični, oni klasični, nego namazani na palačinku, zarolani, nabodeni na štapić, pečeni na grillu…
To je zapravo opis izrade našeg originalnog ChevapRolls jela – objasnila nam je Martina i povela nas u kuhinju u pozadini restorana u kojem prevladavaju žuta i crna boja, jedinstvenog vizualnog identiteta koji je, kao i brend, osmislila Iva Pehar. I, stvarno – proces je vrlo jednostavan, važni su detalji. – Smjesa za ćevape mora biti dovoljno maziva da je u tankom sloju rasporedimo po palačinki koja, pak, mora biti dovoljno čvrsta da ne pukne, ali ne prežilava. Recept za mješavinu mesa i začina otkrila mi je jedna gospođa, ali sam ga onda dugo morala dorađivati da bude savršena – ispričala nam je Martina, željno očekujući naš prvi griz.
I, stvarno, roladice, odnosno ćevap roladice su sočne, taman začinjene, mekane, ali dovoljno konzistentne da se ne raspadaju. Pogotovo je to važno kad ih umačete u jedan od umaka, odnosno safteka kako ih nazivaju u restoranu: vragolasti s čilijem, bijeli s češnjakom ili mladim lukom, klasični roštilj umak, pikantni indijski ili s kravljim sirom i dimljenom mljevenom paprikom. Teško se odlučiti jer su savršeni, domaći, izmiješani Martininom rukom po vlastitom receptu.
– Uz klasične ChevapRollse nudimo i ćevape u palačinki od pivskog tijesta jer u restoranu možete naručiti Zmajsko pivo i pivo iz pivovare Medvedgrad, a ako želite bezalkoholni napitak, preporučujemo Lupo prirodni sok od jabuke: bistri, mutni, s narančom ili cimetom – dodao je domaćin restorana Hrvoje Vlašec. Mješavina za ćevape nije jedina koju u restoranu razmazuju po palačinkama i rolaju. Oduševile su nas i EggRolls Bacon: kajgana, slanina, špinat i sir u palačinki, EggRolls Pizza u kojoj je slaninu zamijenila šunka, dodane su gljive i salata s origanom, a vegetarijanci će uživati u EggRolls Vegge s kajganom, povrćem i sirom u palačinki.
Kao i uvijek, šećer dolazi na kraju ili, kako su nam Martina i Iva objasnile, posjet ChevapRolls restoranu mora završiti sa slatkim u zagrljaju palačinke, odnosno s kremom za cheesecake i slatkim saftekom domaće izrade od maline, limuna s paprom ili čokoladom i narančom te mrvicama od Kraševih napolitanki.
Novi pothvati Martina i Iva uskoro namjeravaju otvoriti prostor za veću proizvodnju rollsa koje će potom kao franšizu distribuirati diljem zemlje, a naročito uz obalu, pa se nemojte za- čuditi ako ovo ljeto na plaži primijetite ekipu kako uživa u rolanim ćevapima. Dotad uživajte u rolicama u središtu Zagreba.