U znaku dobrih vina i dobre hrane-Wine expo

Dva vikenda za redom u Splitu i Makarskoj svaka je minuta bila u znaku dobrih kapljica i ukusnih zalogaja jer se održavao već tradicionalni festival

Piše: Mateja Domitrović

snima: Biljana Gaurina i Vojko Bašić/CROPIX

Dva vikenda zaredom, 24. i 25. travnja te 1. i 2. svibnja, u dva grada, Splitu i Makarskoj, sve je bilo u znaku dobrih vina i dobre hrane. Održao se sad već tradicionalni festival vina, Dalmacija Wine Expo, enogastro manifestacija na kojoj se okupljaju naši najpoznatiji vinari, kuhari, ugostitelji, vinski stručnjaci, gastro kritičari, vinoljupci i oni željni nekih novih znanja i doživljaja vezanih uz vinsku kulturu. Ovaj festival započeo je svoju karijeru prije šest godina u Makarskoj i prvih godina samo se tamo održavao, a brzo je stekao imidž ozbiljnog vinskog događaja, ali i titulu jednog od najboljeg i definitivno najzanimljivijeg i najzabavnijeg vinskog festivala u Hrvatskoj.

Festival daje mogućnost vinarima da se predstave sa svojim proizvodima te profesionalcima iz vinske i ugostiteljske branše da se druže s njima, kušaju vina i odaberu ono što je zanimljivo za, primjerice, njihove restorane ili vinoteke.Festival je i edukativnog karaktera; ovdje drže radionice renomirani stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, a na njima može sudjelovati svatko uz prethodnu prijavu. Cijeli program lijepo je promišljeno sastavljen, ništa se ni s čim ne poklapa, tako da i oni najzahtjevniji i najuporniji mogu sudjelovati baš na svakom predavanju i događanju.

I ove godine održan je Perfect Match na kojem su se ocjenjivala vina koja najbolje odgovaraju posluženom jelu za koja je ove godine bio zadužen poznati chef Andrej Barbieri. Žiri sastavljen od vinskih stručnjaka, novinara i obožavatelja vina ozbiljno je pristupio tom zadatku i pronašao najbolje parove. Domaćin festivala bio je Radisson Blu hotel u kojem je bilo živo od jutra do večeri, kada se sve preselilo u sam centar. Naime, u večernjim satima u sklopu projekta “Zvijezde kuhaju” održavale su se večere u šest splitskih restorana; Kadeni, Bokeriji, Paradigmi, Zrnu soli, Adriatic Graši i restoranu Capers hotela Radisson Blu, a sva jela pratila su, naravno, vina festivala.

Ono što su i organizatori i ugostitelji željeli je omogućiti svakome da za pristupačnu cijenu kuša nešto novo i uživa u prvoklasnoj hrani i vrhunskim vinima. Tamo se nije išlo najesti, išlo se doživjeti nešto posebno, nešto što se nema priliku okusiti ne samo u vlastitoj kući, nego često i u nekom restoranu. A ista stvar je i s vinima. I na kraju krajeva, vino i hrana ne idu jedno bez drugog. U Paradigmi je mladi chef Ante Udovičić pripremio proljetni meni na kojem su se našle lokalne sezonske namirnice prezentirane na posve neuobičajen način. Vina je za tu prigodu znalački odabrao njihov sommelier Roko Bekavac i sve je bilo odlično pogođeno. U Kadeni je kuhao chef Braco Sanjin, čovjek koji je ekspert za mediteransku kuhinju i koji je za ovu prigodu poslužio hladni pjat s okusom mora na kojem su se našle sve moguće najbolje morske delicije, uslijedili su pljukanci s kanštrelama, dimljenom hobotnicom i ikrom zubaca i još puno toga dobroga o čemu bi se dali napisati retci i retci.

U Adriatic Graši pripremili su i ove godine uzbudljivo gastro putovanje u kojima su također prevladavali mediteranski okusi. Zrno soli zajedno s kuharskim snagama restorana Vagabundo iz Bola na Braču pripremalo je jela pod zajedničkim imenom “sedam smrtnih grijeha” i odvelo goste direktno u raj. Bokeria je ostala dosljedna sebi i njezini su glavni kuhari Ramon Ortigosa iz Španjolske i Luciana Russo iz Argentine gostima pripremili tanjure pune domaće spize od lokalnih, sezonskih namirnica. Restoran Capers hotela Radisson Blu gostima je ponudio jelovnik u kojem se spojilo more s kopnom pa su se tu isticale školjke, šparoge, lubin, pastrnjak, prepelice.

Naš kolega Zlatko Gall nije stao s detaljnim prepričavanjem Bracinih majstorija, a i svi ostali bili su oduševljeni gdje god su se zatekli te prve večeri. A ništa manje interesa ni oduševljenja nije bilo ni sljedećeg vikenda u Makarskoj, gdje se u puna dva dana na Kačićevu trgu i Kalalargi održalo niz koncerata tijekom kojih su se točila vina probranih vinara izložena na okolnim štandovima. I ovdje se održala gastro večer u kojoj su sudjelovali makarski restorani Arta Lagra, Bounty, Jež i Kalalarga, i to s mesnim i ribljim menijem. Bilo je to još jedno ugodno druženje o kojem se još priča i koje se ponovno s nestrpljenjem iščekuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:20