Izvor: Foto
Već smo nekoliko puta pisali o važnosti ne bacanja hrane i zato nas je ova vijest posebno razveselila. U Danskoj je otvoren prva zatvorena tržnica u kojoj će se prodavati višak hrane. Tržnica je otvorena u glavnom gradu Kopenhagenu, a zove se WeFood i prodavati će proizvode po cijenama od 30 do 50 posto jeftinije nego što je to u normalnim supermarketima i tržnicama.
Izvor: Foto
WeFood je prvi zatvorena tržnica takve vrste u Danskoj, a možda i u svijetu, jer nije samo utemeljena na činjenici da kupci imaju niske prihode, već i na činjenici da je važno koliko svatko brine o količini hrane koja je proizvedena i koja se baca u ovoj zemlji.
Izvor: Foto
Mnogi ljudi vide otvaranje ove zatvorene tržnice kao pozitivan i politički ispravan način da se priđe problemu prekomjernog bacanja hrane. WeFood ima sklopljen ugovor sa Føtex – om (jedanog od najvećih trgovačkih lanaca u Danskoj ) za kruh i druge proizvode. Također, imaju sklopljen ugovor sa uvoznicima agruma, mesarima i proizvođačima organskog voća i orašastih plodova. Volonteri pokupljaju proizvode od dobavljača.
Izvor: Foto
WeFood se nada da će pomoći smanjiti 700.000 tona otpada hrane kojeg Danska proizvodi svake godine.
Danska ministrica za hranu i okoliš, Eva Kjer Hansen je izjavila: “Smiješno je da se hrana samo baca i ide na otpad. To je loše za okoliš, a radi se o novcu koji se ne troši na apsolutno ništa. Tržnica kao WeFood čini toliko smisla i predstavlja važan korak u borbi protiv otpada hrane.”
Izvor: Foto
U posljednjih pet godina , Danska je smanjla količinu otpada za hrane za 25 posto. Francuska je također nedavno donijela zakon o zabrani bacanja neprodane hrane. Nadamo se da će se nešto ovakvo ubrzo dogoditi i u Hrvatskoj.