• oko 600 g orade
• 80 g listića badema
• 2 žumanjka
• 30 g oštrog brašna
• ulje i maslac za pohanje ribe
Za rosti:
• 2 krumpira
• 1 peršin
• 2 mrkve
• 1 glavica luka
• sol, papar
Za džem:
• 400 g ljubičastog luka
• 4 dl crnog vina
• 1 dl aceta balsamica
• 50 g šećera
• 15 g soli
• 30 g maslaca
Rosti: Krumpir, mrkvu, peršin i luk naribati na trake na mandolini pa sve posoliti i popapriti te pustiti da odstoji 10 minuta, a potom dobro ocijediti od tekućine. Rasprostrti po cijelom plehu za pečenje nadebljinu od 1,5 cm i peći u pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Džem: luk narezati na tanje ploške, staviti ga u lonac te dodati sve ostale sastojke. Na laganoj vatri ukuhavati dok se ne poveže i postane džemasto (cca sat vremena).
Oradu isfiletirati pa kuhinjskom pincetom izvući kosti iz mesa. Ribu uvaljati u smjesu brašna, jaja i badema pa pržiti na mješavini ulja i maslaca dok ne dobije zlatnu boju.
2/4
• 150 g trlja
• 100 g kozica
• 20 g suhih truba ili nekih drugih gljiva
• 180 g riže kao što je Arborio
• 1 dl suhog bijelog vina
• 30 g maslaca
• 1 ljutika
• sol
• papar
Trlje filetirati, a kozice očistiti, no ljušture od kozica i kosti od fileta trlje nemojte baciti jer ćete od njih skuhati temeljac kojim ćete podlijevati rižoto. Ljutiku sitnije nasjeckati pa je popržiti na maslacu. Dodati potom rižu i kratko je popržiti dok ne postane staklasta pa dodati suhe trubice i bijelo vino. Kad alkohol ispari podlijevati temeljcem (trebat će ga oko 450 ml) i kuhati neprestano miješajući dok tekućina ne ispari, a riža bude kuhana. Pred sam kraj trlje i kozice kratko popržiti u zasebnoj tavi, umiješati kozice, a trlje nježno dodati prije samog serviranja. Pazite da vam se riža ne prekuha, bolje je da je i mrvicu tvrđa pod zubima nego da se raskuha.
3/4
• 2 komada pačjeg batka sa zabatkom
• 250 ml pačje masti
• sol
• 2 repe
• 100 g bijelog graha
• 100 g lučica
• 30 g maslaca
• sol, papar
Pačje meso nasoliti, staviti u pleh, zaliti pačjom masti tako da meso bude potpuno prekriveno masnoćom. Pokriti aluminijskom folijom i peći na niskoj temperaturi od otprilike 120 stupnjeva par sati. Repu skuhati, arezati na ploške i preliti maslacem te začiniti solju i paprom. Peći u pećnici na 180 stupnjeva 20-ak minuta. Grah skuhati, prepržiti na tavi i začiniti. Lučice prerezati na pola, posoliti, popapriti, preliti maslacem i peći u pećnici pola sata na 180 stupnjeva. Prije serviranja patku staviti na hladnu tavu na laganu vatru i peći dok koža ne bude hrskava.
4/4
Za mud:
• 100 g čokolade
• 200 g maslaca
• 30 g kakaa
• 30 ml cointreaua
• 3 jaja
• 220 g kristal šećera
• 115 g brašna za dizana tijesta
Za kompot:
• 500 g kumkvata
• 300 g šećera
• 300 ml vode
Za crumble:
• 200 g kosanih oraha, ne mljevenih
• 150 g integralnog brašna
• 75 g šećera u prahu
• 100 g maslaca
• korica 1 limuna
Mud: Čokoladu, maslac, kakao i cointreau rastopiti na pari. Jaja pjenasto istući sa šećerom pa spojiti obje smjese te dodati brašno i sve dobro umiješati u jednoličnu smjesu. Dobivenu smjesu izliti u kalup obložen papirom za pečenje i peći u pećnici na 165 stupnjeva pola sata. Servirati na sobnoj temperaturi.
Kompot: kumkvate prepoloviti i očistiti od koštica, vodu i šećer rastopiti u šećerni sirup, ubaciti kumkvat i kuhati dok ne smekša. Ohladiti.
Crumble: staviti sve sastojke u zdjelu i prstima umiješati kao da mijesite prhko tijesto. Raspodijeliti u tankom sloju na pleh i peći na 180 stupnjeva 20 minuta.