• jedno pile od oko 1,5 kg
• 1 manja naranča
• 2 vezice mladog poriluka (oko 10 komada)
• 4 mrkve
• 4 peršina
• 1 glavica češnjaka
• par manjih krumpira
• par cherry rajčica
• sol
• mast ili maslinovo ulje
• nekoliko grančica timijana
Pile operite, posušite i nasolite ga. U posudu za pečenje stavite dvije žlice masti pa u sredinu položite pile. Pecite ga oko sat i pol na 180 stupnjeva. Poriluk dobro operite pa načinite dvije vezice (svaka s oko pet komada poriluka). Možete ih i zavezati špagom ili dužim, zelenim dijelom poriluka. Mrkvu, peršin i krumpir ogulite, a glavica češnjaka neka ostane neoguljena. Nakon pola sata izvadite pile iz pećnice pa oko njega rasporedite vezice poriluka, mrkvu, peršin, cherry rajčice te krumpir. Stavite po nekoliko grančica timijana po povrću. Naribajte po piletu koricu jedne naranče, neka slobodno malo završi i na povrću. Vratite u pećnicu i pustite da se peče dok povrće ne omekša, a pile ne dobije zlatnu boju.
2/6
• jedan veći komad prsa s kostima • 5-6 tanjih poriluka • 120 g bulgura • 2 žlice nasjeckanog mesnatog špeka ili pancete • 3-4 grančice timijana • 2 žličice senfa • maslinovo ulje • sol • papar • kurkuma • kiselo vrhnje s 30% m.m.
Pileća prsa posolite i premažite senfom. Pecite ih na maslinovu ulju u pećnici na 180 stupnjeva. Trebat će im oko pola sata do 45 minuta, ovisno o veličini prsa. Bulgur skuhajte u 700 ml slane kipuće vode kojoj dodajte i malo maslaca. Neka se kuha 10 do 12 minuta. Poriluk operite, bijeli dio narežite na tanje kolutiće, a zeleni također na tanje komade. Na maslinovu ulju popecite narezani špek i poriluk, dodajte listiće timijana pa podlijte s malo vode ili temeljca, ako je potrebno, i pustite desetak minuta da poriluk povene. Poriluku i panceti primiješajte skuhani bulgur, popaprite i promiješajte. Nije potrebno soliti jer je panceta slana.
Od vrhnja, soli, papra, kurkume i grančice timijana napravite umak, neka par minuta prokuha. Pileća prsa skinite s kosti, narežite ih na tanje ploške, prelijte umakom i poslužite uz poriluk i bulgur.
3/6
• 500 g pilećih prsa • 10 tanjih mladih poriluka ili 4 deblja • 3-4 grančice timijana • 2 mrkve • 1 stabljika celera bez lista • 1 šalica ječma • maslinovo ulje • žlica pirea od rajčice • sol • papar • malo soja sosa • kiselo vrhnje
Skuhajte ječam. Omjer vode i ječma je 3:1. Neka se kuha oko sat vremena, ali pazite da se ne pretvori u kašu. Ogulite mrkvu, operite celerovu stabljiku i nasjeckajte ih. Poriluk dobro operite te narežite i bijeli i zeleni dio na veličinu koju želite. Mi smo bijeli dio izrezali na tanje kolutove, a zeleni na malo šire komade. Na maslinovu ulju prodinstajte poriluk, mrkvu i celer, pa nakon par minuta dodajte na kockice narezanu piletinu.
Neka se malo zapeče sa svih strana, ubacite timijan, a zatim nalijte vode ili temeljca da prekrije sve sastojke. Kuhajte dvadesetak minuta dok piletina ne bude kuhana, a onda dodajte kuhani ječam, pire od rajčice i vode ako je potrebno. Gustoću variva prilagodite ukusu.
Posolite, popaprite, dodajte malo soja sosa te pustite da se kuha još desetak minuta da se okusi prožmu.
Servirajte sa žlicom kiselog vrhnja i pospite s još malo
svježeg timijana.
4/6
• 400 g pilećih prsa • 2 šalice slanutka • 4 tanja poriluka • 5-6 cherry rajčica • žlica listića timijana • sol • papar
• limunov sok ili jabučni ocat • maslinovo ulje
Ispecite pileća prsa na tavi na malo maslinova ulja. Skuhajte slanutak koji ste dan prije namočili ili upotrijebite onaj iz konzerve. Poriluk operite i narežite na tanke ploškice. Rajčice također narežite kako vam volja. Piletinu izrežite na tanke trakice ili na manje komadiće te je pomiješajte sa slanutkom, porilukom, rajčicama i timijanom. Posolite, popaprite, pokapajte limunovim sokom i prelijte maslinovim uljem.
5/6
• 250 g pečenih pilećih prsa • 3 poriluka • 2 grančice timijana • 1 jabuka • sol • papar • 4-5 žlica milerama • 1 paket lisnatog tijesta
Poriluk prodinstajte na malo maslinova ulja desetak minuta. Pečena pileća prsa izrežite na manje komadiće. Pomiješajte piletinu, poriluk, listiće timijana, mileram, sol i papar. Lisanto tijesto razvaljajte i stavite u okruglu posudu za pite ili torte. Rubovi posude neka budu obloženi tijestom kako pripremljena smjesa od piletine, poriluka, milerama i začina ne bi curila van. Po vrhu poslažite tanke ploške neoguljene nešpricane jabuke. Zapecite u pećnici na 200 stupnjeva dvadesetak minuta dok ne dobije zlatnu boju.
6/6
• 1 pile od oko 1,5 kg • 1 veći luk • 3 mrkve • 3 peršina (korijen+list) • 1 svježa crvena paprika • 1 konzerva pelata • 2 dl bijelog vina • mljevena crvena paprika • maslinovo ulje • sol • papar • par grančica timijana
Pile izrežite na komade, vrat i trticu odvojite i spremite za juhu ili temeljac. Posolite meso. Ogulite mrkvu i naribajte je. Peršin ogulite i izrežite na male i tanke ploškice, a papriku na manje kockice. Ogulite i nasjeckajte luk. U loncu na maslinovu ulju popecite prsa, krila, batke i karabatke s obje strane. Izvadite meso na tanjur, pa na istu masnoću dodajte luk, a kada postane staklast, ubacite pripremljeno povrće i pustite da se dinsta uz podlijevanje vodom desetak minuta. Dodajte narezane pelate, timijan, mljevenu crvenu papriku, sol, papar, pa neka se krčka još par minuta. Vratite meso u posudu, zalijte sve s još malo vode i bijelog vina, protresite posudu i pustite da se krčka oko pola sata do 45 minuta dok meso ne bude mekano, odnosno dok se ne počne odvajati od kosti, a umak ne bude gust. U drugoj posudi na maslinovu ulju prodinstajte poriluk i posolite ga. Skuhajte palentu u posoljenoj vodi s malo maslaca. Umiješajte poriluk u palentu pa sve izlijte u uski kalup za kruh. Piletinu u crvenom umaku servirajte uz ploške palente s porilukom.