Tradicija na potpuno drugačiji način

U restoranu Nada u Vrbniku na otoku Krku odlučili su obogatiti meni, a u tome su im pomogli vrsni kuhari Tomislav Škunca Škuf i Dragan Dragojlović Gaga te pripremili večeru od šest sljedova koristeći autohtone namirnice i poštujući tradiciju...

piše: Mateja Domitrović

snima: Marko Miščevič

Malo tko nije čuo za Vrbnik i vrbničku žlahtinu, a oni koji su dobro upoznati s ovim gradićem na otoku Krku vjerojatno znaju za tamošnji restoran Nada. Restoran vodi Ivan Juranić, unuk gospođe Nade, po kojoj ovo legendarano mjesto i nosi ime. Baka Nada je cijelu ovu priču pokrenula 1974. godine sa svojim suprugom Josipom. Oboje su voljeli dobru hranu, vino, ljude i druženje. Josip je bio mesar, a Nada sjajna kuharica.

– Djed je bio jako društven. Imao je svoju mesnicu i radio je svoje vino, a kuća u kojoj su živjeli na poziciji je u Vrbniku gdje mještani svakodnevno prolaze, tako da je mnoge svakodnevno pozivao na piće. Naravno, na stolu se uvijek našlo nečega i za prigristi – kaže Ivan Juranić. I tako je sve krenulo, baka je bila inicijator za otvaranje restorana, tada male gostionice u kojoj su se druženja nastavila i nastavljaju se i danas. Sve što se nudilo u restoranu pripremalo se po domaći, onako kako se to radi u svim kuhinjama otoka. Neke stvari su ostale iste; i dalje se kuha s lokalnim namirnicama, i dalje se kao baza koriste neki tradicijski recepti, i dalje se sve radi s puno ljubavi i svi u obitelji su i dalje motivirani održati kvalitetu po kojoj su prepoznatljivi. Ivan Juranić cijeni i poštuje svoje nasljeđe te radi na očuvanju nekih pouzdano dobrih recepata, ali ipak želi neke namrnice koje se oduvijek koriste predstaviti na malo drugačiji način.

Nastojimo ići korak po korak naprijed, no to ne znači da ćemo ovdje, primjerice, servirati losos. To bi bilo potpuno neprirodno -objašnjava Ivan. Zanimljivo je da su u ovoj obitelji svi muzičari, baka i djed pjevači, Ivanova mama pjevačica, otac svira klavijature, a Ivan se primio bubnjeva. Ljeti se tako kod njih održavaju i jazz večeri na koje dolaze glazbenici iz cijelog svijeta. Sluša se sjajna glazba, jede se sjajna hrana i pije vino “Nada”.

Foto: Čokoladni ganache poslužen s kompotom od kumkvata i mljevenim pistacijama

Obitelj Juranić shvaća da treba biti ukorak s trendovima i maknuti se malo od ribe s gradela. Naravno, žele zadržati onu glavnu temu – mediteransko i domaće. U tom “razvijanju” pomogao im je poznati kuharski dvojac Škuf i Gaga, Tomislav Škunca i Dragan Dragojolović Gaga koji su svojim znanjem, iskustvom i idejama pomogli restoranu da se malo “osvježi”. Podučili su ih nekim kuharskim tehnikama i pokazali im kako se ono poznato što se godinama kuhalo na isti način može prezentirati još zanimljivije a da sve zadrži prepoznatljiv okus.

Prošli mjesec dečki su s timom restorana Nada pripremili i večeru od šest sljedova koristeći sve ono najbolje s kopna i iz mora. Gosti su prepoznali i prihvatili novitete i promjene koje su se kod Nade dogodile. Te promjene nisu radikalne, ali su dovoljne da Nada još dugo vremena ostane tradicionalna restoranska institucija na Krku. Ova obitelj razmišlja dugoročno, pridržavaju se životne filozofije djeda Josipa i bake Nade, znaju što rade, paze što rade i uistinu im je stalo.

Foto: Marinirana hobotnica s kiselim povrćem i gljivama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:50