piše: Domagoj Jakopović Ribafish
foto: Garden mall
Prvi hrvatski festival malih, mikro i craft pivovara dignuo je na noge pola Zagreba i polučio neviđen uspjeh. Tijekom dvodnevnog festivala prodano je apsolutno sve što su pivari donijeli u zagrebačku Dubravu, a najbitnije je da je masa ljudi shvatila da ima i drugih, a ne samo piva velikih komercijalnih pivovara! U prostoru zagrebačkoga Garden Malla prošli se vikend, 18. i 19. travnja 2015. godine, održao prvi hrvatski festival malih, mikro i craft pivovara. Dakle, nije bilo pivskih giganata Zagrebačke, Karlovačke i Panonske pivovare, kao ni onih manjih iz Osijeka i Buzeta te Velebitske pivovare. Zato su tu bili svi ostali, i na svojim štandovima sa svojim brendovima posjetiteljima pokušali objasniti suštinu, bit i smisao svojih piva.
Svi s čašama u ruci
Prostor nasuprot šoping-centru, uređen golemom žutom kartonskom kriglom, od ranih je jutarnjih sati privlačio znatiželjnike da isprobaju piva o kojima nisu dosad mogli slušati na programima raznih televizija, niti ih uočiti na jumbo-plakatima. Riječ je o manjim pivovarama koje se već neko vrijeme održavaju bez reklamiranja, kao i galopirajućem svjetskom trendu – craft pivovarama.
Na stotinjak kvadratnih metara prostora, točno nasuprot šoping-centra, smjestila se mala, ali jaka grupa hrvatskih pivara, koja je okitila svoje štandove ambalažom, čepovima, etiketama, bocama, zgodnim osobljem i općenito svime što bi moglo privući pažnju potencijalnih kupaca. Pažnja pivopija već je bila privučena kvalitetnim marketingom, i to od početne ležerne atmosfere, preko podnevne veće zainteresiranosti pa do eksplozije oko 17 sati kad je štandove zaposjelo više stotina ljudi. Usporedo sa zatvaranjem Garden Malla skupile su se sve ocjene naših izlagača i prvi dan festivala bio je gotov. Uz rekordan posjet, i puno više istočenog piva od ičijeg očekivanja, ekipa se razišla kućama, a većina i u pivovare kako bi bili spremni i za nedjelju.
Drugi dan festivala prošao je kudikamo mirnije, sve do 17 sati i koncerata poznatih domaćih bendova Pavel i Detour, kad se većina posjetitelja prebacila ispred centra, naravno – s čašama u ruci! Nakon koncerta uslijedio je završni udar na štandove i pokoja pjesma i zagrljaj prije povratka u sutrašnju svakodnevicu. Suma sumarum svega – debelo iznad prosječne posjećenosti Garden Malla i još puno deblje prodanih piva od strane pivara. No, ono što je najbitnije, pedesetak tisuća ljudi shvatilo je da u Hrvatskoj postoje i mali pivari!
U natjecanju za najbolje pivo festivala sudjelovalo je devet pivara, od kojih su oni koji su točili više vrsta piva (Staročeško, Medvedgrad, San Servolo, Zmajsko) morali teškom mukom odabrati brend koji će ih dostojno predstaviti. Ocjenjivači nisu bili utrenirani pivski kušači (kojih se okupilo u pristojnom broju), nego obični ljudi, puk koji je tuda prolazio i iskreno davao svoj glas onome što mu se najviše dopalo – ocjenjivanje je bilo naslijepo, nitko osim hostesa nije znao koje je pivo u kojem vrču.
Medalje za najposebnije
Više od 80 kušača dalo je svoje ocjene i tako su u vrlo izjednačenoj borbi između lagera, pale aleova, stoutova, pa i jednog witbiera (belgijsko pšenično pivo), treće mjesto s jednakim brojem bodova zauzela dva piva! Iznenađenje festivala, pivo Peti element (American Blond Ale style) iz Daruvarske pivovare, oduševilo je svojim svježim voćnim mirisom koji podlo skriva 5,3 posto alkohola, a imate dojam kao da vodite ljubav na cvjetnoj livadi. On je treće mjesto podijelio s jednom od najmlađih hrvatskih craft pivovara, Hold’em iz Zagreba, odnosno njihovim, očigledno svima više nego korektnim Pale Aleom. Srebrnu medalju zaradio je još jedan Pale Ale, i to onaj iz zagrebačke Zmajske pivovare. Slavom najpoznatijeg svjetskog pivskog portala Ratebeer ovjenčan Zmajček (u top 10 novih svjetskih craft pivovara) oduševio je prisutne savršenim omjerom hmeljeva, koji su tjerali na dugotrajno mirisanje i još dulje ispijanje. Pobjedu je, s prosječnom ocjenom od 3,7, na kraju odnijelo, vjerovali ili ne, jedno pivo tamne boje! Pa tko kaže da smo rasisti?!
Tek mrvicu bolji od ostalih prema bilu puka bio je sezonski uradak pivovare Medvedgrad – Agram Stout! Miris, boja, okus, nešto između kave i čokolade u ustima, a nakon gutljaja skladnost kirurški precizno skuhanog i odležalog piva, sve to uspjelo ga je izdignuti na ovogodišnji tron. Dvogodišnjak koji je tek nedavno ugledao sunce na zapadu Istre, bujski San Servolo, predstavio se tamnim, crvenim i svijetlim pivima te specijalnim Goldom u butelji od 0,75 l. Talijani su nakon Amerikanaca najjači craft pivari svijeta, nek vide da i mi imamo pivo za trku. Mlada Varionica, koja nastaje u Prelogu, napreduje iz šarže u šaržu i jedva čekamo pratiti sljedeće uratke, baš kao i daruvarskog dvojca koji svoju Novu rundu radi u pogonu u Jastrebarskom. Svakako treba pohvaliti njihovo dryhoppanje, odnosno pivskim rječnikom – hladno hmeljenje. Varionica se ubacila u Sedmicu, Karijolu i Rougemarin, a Nova runda u O’Haru, Sherry’s, Cajt i još puno mjesta širom Zagreba, tako da ni najmanje ne brinemo za njih.
Najbolja pivska imena
Pivovara Visibaba se predstavila whitbierom John Lemon i odnijela sve pohvale za najluđa imena brendova (Bob Barley, Janis Hoplin), kao i sjajnim etiketama te nekim bocama uvezenog piva iz Srbije i Danske (Kabinet, Mikeler). Vukovarsko pivo jedino nije poslalo svoje predstavnike, nego samo bačvu, ali se i ona popila. Na žalost, organizator nije uspio uloviti Velebitsko pivo, pivovaru Vunetovo, kao ni Marija Bošnjaka, proizvođača najboljeg slavonskog piva Bošnjak. Čovjek, naime, nije stigao skuhati pivo, a ne želi točiti nedovršeno pa se obavezno sa svima vidimo prvom sljedećom prilikom!
Vremena za pripremu stvarno nije bilo previše pa se nadamo da će ova priredba zaživjeti, a Hrvati dati priliku i drugim pivovarama koje ne susreću tako često. Organizaciju ovog dvodnevnog eventa uz veliku potporu ekipe iz Garden Malla ponosno potpisuje gospodin Jakov Kolega, jedan od organizatora sajmova Proizvodi hrvatskog sela, a program je u ulozi hostese/voditelja/kušača vodio pivski sommelier i urednik portala punkufer.hr Domagoj Jakopović Ribafish. Ako se ne vidimo do sljedećeg travnja na istome mjestu, sigurno će se ovakva fešta ponoviti i u nekom drugom dijelu Lijepe naše pa obavezno navratite na čašu dobrog domaćeg piva. Pivili!