Top 10 istarskih specijaliteta koje ne smijete propustiti!

Lovran, 280313. Wine bar Loza u Lovranu nudi zanimljivu ponudu tapas jela, sitnih malih zalogaja sa autohtonim namirnica domacih proizvodjaca iz cijele Hrvatske, Bar povremeno ima i radionice i degustacije. Prva radionica je o sparogama od 13. do 30.04., zatim ce biti radionica o pralinama. Degustacije su vina nasih proizvodjaca. Na slici: Fritaja sa sparogama, sunkom i samoniklim biljem. Foto: Berislava Picek / CROPIX
 / CROPIX
Ovog tjedna vodimo vas u Istru!

Godišnji odmori konačno su došli na dnevni red, iako temperature ne idu u prilog za isprobavanje svakojakih delicija donosimo vam deset jela koja morate kušati ako vas put navede u Istru!

  • Maneštra s bobićima

/ CROPIX
Opatija, 190114. Manestra s bobici i kobasicom, restoran Istranka - 35kn. Foto: Davor Zunic / CROPIX

Davor Žunić/CROPIX

  • Ombolo i kobasice s kupusom
/ CROPIX
Zrenj,080208. U seljackom domacinstvu "Toncic" odrzano je 5. gastro nadmetanje. Svrha nadmetanja je populariziranje istarskih suhih narezaka. Nadmetalo se sa ombolom, kobasicama te pancetom a sudjlovali su konoba DANIJELI Kringa, Agroturizam PARENZANA Volpija, Konoba DORIJANA Livade i konoba SV. IVAN Buzet. Na fotografiji detalj rezanja ombola ( zarebnik). Foto: Srecko Niketic / CROPIX

Foto: Srećko Niketić / CROPIX

  • Fuži s gulašom ili tartufima

/ CROPIX
Pula, 210114. Gostionica Vodnjanka. Na fotografiji: fuzi sa sugom. Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Foto: Srećko Niketić / CROPIX

  • Žgvacet od kokoši

/ CROPIX
Brtonigla, 260412. Restoran Morgan u Brtonigli. Na fotografiji peceni pjetao u kamenom loncu. Foto: Srecko Niketic / CROPIX
  • Istarski pršut
/ CROPIX
Pula, 140511. Izlozba vina i vinarske opreme Vinistra 2011. U sklopu Vinistre odrzana je i menifestacija -Vinistra Habanos moments 2011-Istarski cigar dorucak na istarskoj stanciji Meneghetti-. Habanos Moments je zajednici naziv za skup dogadja namijenjenih hedonistima i uzivateljima cigara. Na Stanciji Meneghetti, ekskluzivnoj top destinaciji – ujedno i proizvodjacu izvrsnih vina i maslinovih ulja, Jean-Yves kuhar stancije, priprema obilni gala dorucak baziran na istarskoj tradiciji (fritaja, sparoge, kobasice, ombolo) uz koji se posluzuje Meneghetti vina, a domacin ove -cigar- manifestacija je Mr. Simon Chase koji je predstavio Vegas Robaina Marshal cigare. Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Foto: Goran Šebelić/ CROPIX

  • Istarska malvazija
  • Teran
  • Jela od boškarina
  • Novigradske kapešante

/ CROPIX
Specijal: DOBRI RESTORANI Banjole - Medulin, 140414 Konoba Batelina koju s obitelji vodi David Skoko, poznat po svojem jednostavnom pristupu i nekonvencionalnim stavovima. Konoba Batelina je ponajvise poznata i cijenjena po svojim ukusnim hladnim predjelima. Na fotografiji: Kanestrele s tri vrste papra. Foto: Davor Zunic / CROPIX

Foto: Davor Žunić / CROPIX

  • Fritaja sa šparogama

/ CROPIX
Rocko polje, 190315. Na podrucju Rijeke i unutrasnjosti Istre obisli smo 5 restorana i napravili prezentaciju njihovih top jela sa sparogama. U unutrasnjosti smo brali sparoge i pripremili ih na tradiocionalan nacin u domacoj atmosferi u Vili Peruniki u Rockom polju. Na fotografiji: Branje sparoga u Rockom polju i priprema jela u Vili Perunika. Foto: Berislava Picek / CROPIX

Foto: Berislava Picek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 03:21