priprema: Tomislav Nikšić
snima: Borko Vukosav
• 250 g krumpira narezanog na krupnije kockice
• 75 g maslaca
• 4 poriluka
• 1 l pilećeg temeljca
• sol
• papar
• muškatni oraščić
• 1 kiselo vrhnje
• vlasac
Skuhati krumpir u slanoj vodi. Na otopljenom maslacu pirjati narezani poriluk na laganoj vatri kako ne bi mijenjao boju. Zeleni dio stabljike koristite za temeljac, za juhu je bolje koristiti samo bijeli dio. Dodati krumpir na uvenuli poriluk, pileći temeljac, posoliti, dodati papar i muškatni oraščić. U blenderu miksati juhu do svilenkaste teksture, vjerojatno iz dva puta s obzirom na zapremninu kućnih blendera. Procijediti kroz sitno cijedilo i rashladiti. Rashlađenu juhu poslužiti s kiselim vrhnjem.
Napomena: uz ovaj nezaobilazni klasik hladnih juha, dijelovi ružicastog grejpa ili naranče česta su dekoracija.
2/4
priprema: Tomislav Nikšić
snima: Borko Vukosav
• 2 manga, oguljena
• 125 ml kokosova mlijeka
• sok jedne limete
• 1 žlica cvjetnog meda
• 1 žličica Sriracha ljutog umaka
• 1 dl hladne vode
SALSA OD MANGA
• luk
• crvena paprika
• mango
• maslinovo ulje
• prstohvat korijandera
• 1 limeta
Mango narezati na kockice i dodati kokosovo mlijeko. Miješati štapnim mikserom dok se mango ne pretvori u pire.Dodati med u količini ovisno o slatkoći manga te umaka Sriracha.
Napomena: Uz juhu će dobro doći i salsa od manga. Salsu možete napraviti od ostataka manga i paprike u istom omjeru.
.
3/4
priprema: Tomislav Nikšić
snima: Borko Vukosav
• krastavac
• 3 ml jabučnog octa
• 1 limeta
• majčina dušica
• worchestershire
• tabasco (chipotle)
• svježi korijander
Rajčicu, papriku, luk i češnjak pouljiti maslinovim uljem i peći pećnici na 220°C pola sata. Oguliti papriku i rajčicu od zagorene kore, papriku razrezati i odstraniti sjemenke. Rajčicu narezati i sve zajedno premjestiti u zdjelu. Usitniti štapnim mikserom, dodati majčinu dušicu, jabučni ocat, worchestershire i tabasco. Tabasco s okusom chipotlea dat će fin okus dimljene paprike. Dodati hladne vode prema potrebi i želji te sol i papar i iscijeđeni sok limete. Krastavac oguliti, odstraniti sjemenke i narezati na kockice. Juhu ohladiti odvojeno od krastavaca. Nakon što se juha ohladila, poslužiti je s krastavcima i sjeckanim korijanderom. Napomena: Povrće se može zapeći i na roštilju ako vam je ostalo žara i topline.Juha će jako dobro poslužiti kao prilog “ostacima” roštilja sutradan.
4/4
priprema: Tomislav Nikšić
snima: Borko Vukosav
• 2,5 l vrhnja za kuhanje
• 18 g soli
• 16 g papra
• 1 g svježeg bosiljka
• 1 g tartufa
• 0,5 l mlijeka
• 5 g tartufate
• 10 ml ulja od tartufa
Svježu rajčicu izmiksamo i stavimo u gazu, zavežemo špagom i pustimo da visi iznad posude kako bi kroz gazu iscurio samo čist prozirni sok od rajčice. U lonac stavimo grijati sok od rajcice, dodamo svježi bosiljak i vrhnje.Pustimo da prokuha i reduciramo do željene gustoce. Kad je gotovo, provjerimo okus i procijedimo kroz sitno cijedilo. U lonac dodamo istu količinu mlijeka i vrhnja za kuhanje, ulje od tartufa, tartufatu i stavimo sve grijati. Kad je toplo, miksamo štapnim mikserom da dobijemo pjenicu kao za capuccino. Juhu stavimo u šalicu, dodamo pjenicu od tartufa i naribamo tartuf po pjenici.