Trebati će vam:
4 velika krumpira
1 manja konzerva crvenoga graha
1 klip kukuruza
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 žličica mljevene crvene paprike
na vrh noža mljevenog kima
na vrh noža mljevene ljute paprike
sol, papar
1 žličica koncentrata rajčice
ulje za prženje
Priprema:
Krumpir napola skuhajte u kori. Izvadite ga iz vode da se ohladi. Skuhajte klipove kukuruza. Kad se ohlade, nožem skinite sjemenke, uzdužnim potezima uz klip. Prstima razdvojite sjemenke. Očistite i sitno nasjeckajte luk pa ga dinstajte, dodajte češnjak. Kad zamiriši, zalijte s malo tople vode, dodajte rajčicu, grah koji ste prethodno isprali i ocijedili, kukuruz, začine i ako je potrebno, dodatno zalijte s malo tople vode. Sve zajedno mora biti dosta gusto. Krumpire prerežite uzdužno popola pa pažljivo žličicom izdubite sredine. Dio krumpira koji ste izvadili izdrobite vilicom pa pomiješajte s grahom i kukuruzom. Upalite pećnicu na 200 °C. Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje pa po njemu poslažite krumpire koje ste nadjenuli grahom i kukuruzom. Stavite u pećnicu i pecite otprilike dvadeset minuta.
2/6
Trebati će vam:
250 g šampinjona ili nekih drugih sezonskih gljiva 500 ml vrhnja za kuhanje
50 g maslaca
1 manja glavica luka
2-3 grančice peršina
sol, papar
500 g tjestenine
Priprema:
Ako su veće, gljive usitnite. Gljive se ne smiju prati, pa ih očistite četkicom, a nožićem odrežite oštećene dijelove ili velike nakupine nečistoće. Očistite luk i sitno ga nasjeckajte ga pa ga dinstajte dok ne postane staklast. Na luk dodajte gljive i dinstajte nekoliko minuta, odnosno dok ne počnu puštati sok. Dodajte vrhnje za kuhanje pa pustite na laganoj vatri da zakipi uz povremeno miješanje. Posolite i popaprite. U međuvremenu u slanu vodu stavite kuhati tjesteninu. Kad je kuhana al dente, procijedite je i pomiješajte s umakom. Jelo prije posluživanja posipajte sjeckanim listićima peršina. Savjet: ako želite, prije posluživanja jelo također možete posipati ribanim parmezanom ili nasjeckanim listićima svježeg bosiljka.
3/6
Trebati će vam:
3 jaja
1 jogurt
1/3 šalice od jogurta ulja
1 žličica soli
1 vrećica praška za pecivo
6 žlica pšeničnog brašna
7 žlica kukuruznog brašna
100 g naribanog polutvrdog sira
6 cherry rajčica
12 šampinjona
1 žlica nasjeckanog peršina
Priprema:
Uključite pećnicu na 200 °C. Uzmite oblik za pečenje muffina i umetnite papirnate košarice. Ručno, pjenjačom, malo umutite jaja, dodajte jogurt i ulje i malo promiješajte. Izmiješajte prašak zapecivo s pšeničnim i kukuruznim brašnom pa ih dodajte u mješavinu jaja, jogurta i ulja. Na kraju lagano umiješajte ribani sir. Smjesu ulijte u oblike za muffine. Cherry rajčice prepolovite, a šampinjone (ili neke druge sezonske gljive) narežite na deblje kriške. Na sredinu svakog tijesta stavite rajčicu i uronite kriške šampinjona. Stavite oblik u pećnicu i pecite dvadesetak minuta.
4/6
Trebati će vam:
4 klipa kukuruza
500 ml vrhnja za kuhanje
300 g ribanog topivog sira
200 g svježeg sira
50 g maslaca
sol, papar
malo mljevene crvene paprike
Priprema:
Skuhajte klipove kukuruza. Kad su kuhani, nožem odrežite sjemenke tako da režete uzdužno po klipu. Prstima razdvojite sjemenke. U posudi otopite maslac pa dodajte vrhnje za kuhanje i svježi sir. Promiješajte, pustite da zavri, maknite s vatre pa umiješajte ribani sir. Dobivenu smjesu prelijte preko kukuruza i promiješajte da se ravnomjerno rasporedi. Namastite dno kalupa za pečenje pa ulijte
smjesu. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite oblik u pećnicu i pecite otprilike pola sata. Prije posluživanja jelo posipajte nasjeckanim listićima peršina. Savjet: Ako želite, prije serviranja jelo posipajte ribanim parmezanom. Idealno je kao lagano samostalno jelo, ili kao prilog jelima od peradi te pohanim odrescima mesa.
5/6
Trebati će vam:
500 g mlade, male cikle
300 g očišćenih liganja
3 kriške kruha
1 limun
1 glavica ljubičastog luka
maslinovo ulje
sol, papar
nekoliko grančica svježeg peršina
nekoliko zrna papra
1 lovorov list
Priprema:
Ciklu operite, ogulite i narežite na komadiće. Stavite je na sredinu aluminijske folije, posolite, pokapajte maslinovim uljem, zatvorite rubove folije i stavite je peći u pećnicu na 200 °C otprilike pola sata. U međuvremenu u vodi u koju ste dodali papar i lovor skuhajte lignje (otprilike 10 minuta). Izvadite ih i tijela narežite na kolutiće. Krakove ostavite cijele. Kruh narežite na kockice i prepržite ga na tavici bez ulja. Ocijedite sok limuna. Vilicom ga umutite s maslinovim uljem tako da dobijete emulziju. Pečenu ciklu pomiješajte s lignjama i kockicama kruha te sve zajendo zalijte emulzijom od maslinova ulja i limuna. Prije posluživanja salatu posipajte sjeckanim listićima peršina.
6/6
Trebati će vam:
450 g miješanog mljevenog mesa
50 g krušnih mrvica
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
sol, papar
malo sušene majčine dušice
1 crvena paprika
1 mala konzerva crvenoga graha
1 glavica luka
1 veća mrkva
1 žličica mljevene crvene paprike
100 ml pirea od rajčice
100 ml temeljca
sol, papar
ulje
Priprema:
Pomiješajte meso s mrvicama. Nasjeckajte jednu glavicu luka. Ispržite ga u tavici na masnoći pa ga pomiješajte s mesom i mrvicama. Posolite, popaprite i dodajte malo majčine dušice. Formirajte okruglice pa ih malo popržite na tavici u kojoj ste pržili luk. Nasjeckajte drugu glavicu luka, nasjeckajte češnjak. Na komadiće narežite papriku. Na kockice narežite mrkvu. U dubljoj posudi na ulju prepržite luk, dodajte povrće i okruglice. Pirjajte u zatvorenoj posudi dok povrće ne postane mekano. Dodajte ocijeđen grah i pustite da se pirja još pet minuta.