170 g 10,29 kn
Zemlja podrijetla: Poljska
Ove izgledaju kao ljigavci, ona igračka za klince. Nemaju ni miris gljiva, teško se žvaču, nekako su gumasti. Neutralna su okusa i, iako nas ne napadaju prejakom marinadom, prebezlični su. Nemaju karaktera niti su ga ikad imali. Posve smo iznenađeni činjenicom da se gljive mogu pretvoriti u nešto tako bezokusno, ne znamo koje bismo jelo pripremili s njima. Neki misle da i drvo ima više okusa. Ipak, zbog blagog okusa mislimo da se s ovima da preživjeti.
Prosječna ocjena: dvojka
2/4
170 g 13,99 kn
Zemlja podrijetla: Kina
Nisu primamljive boje, no okusom nisu tako loše. Gljive u slatko-kiseloj marinadi s povrćem kojom dominira luk. Lukave gljive, kaže kušač. Gljive se ne ističu okusom, a marinada vuče na nešto kinesko, kao da su izišle iz kineskog restorana. Imaju smisla kao cjelina, no ovo bi mogao biti i bambus da ne znamo da su nam posluženi šampinjoni. U svakom slučaju zanimljive su zbog marinade.
Prosječna ocjena: trojka
3/4
180 g 21,99 kn
Zemlja podrijetla: Slovenija
Ovo su najveći šampinjoni od svih posluženih, toliko bijeli kao da su obojani. Jedan kušač kaže da izgledaju kao gljive za kefir, a nakon što ih je pomirisao dodao je da je siguran da bismo od njih to i mogli napraviti. Ovo je toliko kiselo, kao da je naftalin sreo razrjeđivač. Suze nam oči, od okusa gljiva ništa, osjeti se samo preagresivna kiselina. Gljive bih bacio, a s otopinom bih prao sanitarije, kaže jedan kušač, a drugi se nadovezuju da bi koristila i za odčepljivanje odvoda i izbjeljivanje traperica. Ovo su zlostavljane gljive, uvrijedili su i šampinjone i nas kušače. Za one koji vole život na rubu.
Prosječna ocjena: jedinica
4/4
170 g 12,99 kn
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Ovi šampinjoni lijepo izgledaju, gotovo je svaka gljiva jednaka, pravi šminkeri. Kao da nisu pravi, jednog kušača podsjećaju na umjetne ribe za pecanje. Kad smo ih pomirisali osjetili smo samo ocat, oštra kiselina nam je proparala nosnice. Od ovih šampinjona moglo bi se halucinirati, kaže jedan kušač. Ocat je sve preuzeo i to u tolikoj mjeri da je okus gljiva gotovo iščezao. Kušači ih proglašavaju gljivarskim kiselim krastavcima.
Prosječna ocjena: dvojka