Cijena: 198 kn/kg
Zemlja porijekla: Hrvatska
Bez mirisa i bez okusa. Tek malo, malo slatkoće. Nije preslan, ali nije ni bilo što drugo. Najprazniji dosad. Ubitačno dosadan. Pod zubima loš - raspada se u “froncle”. Od jedan plus do dva plus.
2/14
Cijena: 100 g 18 kuna
Zemlja porijekla: Italija
Opet pinky, a miriši po svinjcu (kompliment). Previše lososast za bilo što što se zove pršutom. Blijed i mekan, ali ne tako podatan u ustima. Očito uvozni, ubačeni uljez. Ipak - odlična tekstura i slanost. 3+, čak i minus četiri.
3/14
Cijena: 175 kn/kg
Zemlja porijekla: Hrvatska
Primitivan miris, baš ono divljački. Jako premastan - cijedi se, kao da je svaka kriška premazana uljem. Preslan, a usto i vrlo negativan aftertaste. Gorko u grlu. Dvojka zbog mirisa koji izaziva strahopoštovanje.
4/14
Cijena: 140 kn/kg
Zemlja porijekla: Hrvatska
Izgled obećava, ali miris samo slan. Užasno žilav pod zubima, buđola preko noći unaprijeđena u pršut. Uopće nije sazorio, teška konfekcija. I najiritantnije svojstvo od svih, ostaju samo konci po zubima. -2. Jedinica.
5/14
Cijena: 80g 17 kn
Zemlja porijekla: Španjolska
Miris inspirativan. Aroma drva, šmek salamure. U ustima mekan i sočan, očito vrlo mlad. Naoko - diskretno roskast, još jedan za curice. Nježan odličan početak, ali naglo nestaje i ostavi te razočaranim. Kao knjiga Pavla Pavličića. Trojka.
6/14
Cijena: 210 kn/kg
Zemlja porijekla: Hrvatska
Miris agresivan, kao da je ovčji. Ali loše ovčji. Tekstura odlična, ali onda te spuca neki metalni okus. Kao da je visio na tavanu s puškama. Prejak, preslan i ozbiljno ranjava nepce. Samo za one koju su si odavno pobili okusne pupoljke pojačivačima. Ili okorjele pušače.
7/14
Cijena: 260kn/kg
Zemlja porijekla: Hrvatska
Već pod prstima znaš da je preslan. Drven i jako mastan, komad lanjske slanine koji nađeš na dnu frižidera. Hrvatski nenamjerno stvoreni beef jerky. “Kao da jedem Robinzonova Petka.” Jedan.
8/14
Cijena: 130 kn/kg
Zemlja porijekla: Italija
Miris začuđujuće dobar za tipični izgled pršuta “iz uzgajališta” - djeluje plastično, umjetno industrijski. Ravnomjerno suh, ali definitivno preslan. Okus nije preloš. Kao da je odmrznut. Minus trojka.
9/14
Cijena: 110 kn/kg
Zemlja porijekla: Hrvatska
Mekši i sočniji, ali jako preslan. “Pršut s domjenka”, kao da samo glumi pršut da popuni stol. Okus - potpuna praznina. Osjeća se samo sol. Kao da je od svinje odrasle bez roditelja. Loš aftertaste. Peče nepce, po užegloj masti. Jedinica.
10/14
Cijena: 248 kn/kg
Zemlja porijekla: Hrvatska
Vonj doziva slike dalmatinske konobe… Prekrt, ali nije lošeg okusa. Aroma dima lijepo se širi ustima i putuje u želudac. Vidi se da je napravljen s ljubavlju, čak je i slanost u normali. Nije kao pravi domaći, ali ipak dašak mora… Četvorka.
11/14
Cijena: 180 kn/kg
Zemlja porijekla: Hrvatska
Ovo je više miris slavonske pušnice, miriši sirovo. Premekan, pregnjecav, više kao neka šunka. Trebao je još malo odspavati… Plus za tračak slatkoće. 2+, -3
12/14
Cijena: 170 kn/kg
Zemlja porijekla: Hrvatska
Opet kontinentalan miris, ali nije loš. Okus pancete, jako daleko od pravog pršuta. Izgleda vrlo lijepo, ali okus prebrzo nestaje, naglo gubi sva svojstva… Opet minus trojka.
13/14
Cijena: 145 kn/kg
Zemlja porijekla: Hrvatska
Miris vrlo privlačan. Pritom istodobno smrducka i mami da ga zagrizeš. Kao da je spavao u istom krevetu s camambertom. Poticajno. Tekstura odlična, i nije preslan kao drugi. Pruža otpor, izaziva respekt. Solidan, ako ne i najbolji od kušanih. 4+
14/14
Cijena: 135 kn/kg
Zemlja porijekla: Hrvatska
Opet teška konfekcija. Pod zubima karton - slan, prazan i naporan. Dalek na miris. Kao more tamo daleko. Na nepce djeluje agresivno, premda se na izgled nikad ne bi reklo. Izgleda krotko kao janje. Slabo, ne vrijedi truda.