Zelenkast odsjaj, miriše na toplo mlijeko u podne, dakle, kad se zatvara tržnica, nekako domaće, ali ne savršeno. Kiselkast, rezak, peckav, fino slan, i opet malo preagresivan. Fini sir, ali nije feta, više je domaći, od teta s placa, to bi bilo dobro pojesti sa žgancima. čvrst, dobro se kala, ali mu fali neke arogantnosti. Nije za gledanje ni mirisanje, a ipak je dobar - za konzumaciju u mraku! “Prestarjeli sir Kumičar!” U pripetavanju za dlaku srebrna medalja. Ocjene: 4
2/9
Konačno jedan koji je fetolik, gladak, bijel i ponosan. Samo dok ga ne nabodeš, odnosno pokušaš nabosti jer je premekan. Slan, gorkast, ljepljiv, posoljeni stiropor, kao da nije sir. “Kao brački kamen nakon ljetnog pljuska”, kredast i premokar, ne ugodno kiseo. Manekenkast, zgodan i prazan. Idealan za salatu koju treba fotografirati. Ocjene: -3
3/9
Oblik i boja klasični, ali miris je pozitivan. Premekan, vrhnjast, nema strukturu fete nego sira za mazanje. Mastan, fin, otapa se na nepcu, gladak i jako ukusan. Zove na još, dobro bi sjeo uz slane srdele ili inćune. Taman gorak, moćan i pamtljiv, ali nikako ga napiknuti na vilicu. Unatoč tome što okus mrvu prebrzo ispari, i što je premekan, nakon pripetavanja se pokazao kao konačni pobjednik. I Grci bi je kupili - Hrvatska šnita! Ocjena: 4/5
4/9
Čudan miris, nekako nije sirast, kao da je napravljen od povrća… I ovaj je premekan, a za razliku od prijašnjeg još se i raspada. Aftertaste vuče na konzervu neke ribice, agresivni slani gnjeco. Nije to krave vidjelo, posoljeni sirni namaz. Nadomjestak fete, iako nije pretjerano loš. Za brzu ljetnu salatu.
Ocjene: malo iznad dvojke
5/9
“Ah, fini obrisi gaze na vrhu, kao da sam ga sad uzela iz ruke od tetice na placu!” Miris svjež, čisto domaće vrhnje, slano na prvi dodir, vodenasto i definitivno ovčje. Nažalost, sol preuzima sve na sebe, no ovaj ostaje i dalje simpatičan. Neki bi ga ubacili u salatu, neki samo poslužili uz maslinjak i inćune. Ništa negativno, dapače, zanimljiv i ukusan dojam. Kod glasanja velike oprečnosti, od dvojki do petica.
Ocjene: prosječno -4
6/9
Žuti stvor, tvrd, slan, miriše na karbofiks. Više izgleda kao klasični Edamec ili Podravec nego na ono kako smo zamišljali pravu fetu. Gumen, okus Zdenka sira ali sušenog, totalno preslan, ali jestiv uz tekmu umjesto krekera ili kikirikija. Škripi u ustima, prejak, jede se zadnji iz frižidera. “Mene podsjeća na gumicu za brisanje…” No comment. Ocjene: 2
7/9
“Pa ovaj je identičan onome prije njega!?” stvarno. Samo je još mrvicu tvrđi i nema nikakvog mirisa. Jako škripi, nekako je gumen “Kao da žvačem auto gumu ”, brzo se razmrvi i kao da je stvoren za sendvič, a ne za salatu. Nema nikakve veze s fetom, osim paklene slanoće. Gumeni Podravec - kao poljubac Gumiflexa. Ocjene: od jedan do 3
8/9
Još jedan žućko, s mirisom Zdenka sira i starih kumica. Hrapav, ljepljiv, jako slan, zasitan, teksture i boje kajmaka. Fat feta. Suh, gorkast i brzo raspadljiv. Seoski štih, uz litru domaćeg crnjaka ili za punjenje pljeskavica. Naravno, i za ubacit u somun s ćevapima. Kajmak u kockicama, daleko od fete, ali jako dobar izbor - “Da te mogu fetom zvatiii…”
Ocjene: čista četvorka
9/9
Snješko bijelić, dapače, sablasno bijel. Lomiv, uz miris finog mladog sira. Mrvicu vodenast, ali svejedno kremast i mekan kad se stavi u usta. Kao ABC sir za mazanje. Baby feta! Zanimljiva struktura, do sad neviđena - topi se u ustima, a da se napiknuti bez problema. Blag, ukusan, mrvljiv, aromatičan, kiseo i slan kako treba, za par žena koje nešto pikaju uz trač partiju. Gust, pamtljiv, dobar, brončana medalja nakon pripetavanja.
Ocjene: četvorka