• 1 veći poriluk
• žlica maslaca
• glavica brokule
• 1 krumpir ili batat
• 3 češnja češnjaka
• nekoliko šnita slanine
• žlica meda
• sol, papar
• suho lišće kopra
• prstohvat kima
U loncu rastopite maslac pa na njemu zapecite ploške poriluka da uvenu, ali ne potamne. Dodajte kockice krumpira, ploške češnjaka i kim pa i njih zapecite. Tada dodajte očišćene cvjetiće brokule pa podlijte vodom (oko 1,5 l). Kuhajte oko 20 minuta dok povrće sasvim ne omekša. Za to vrijeme medom premažite ploške slanine s jedne strane pa ih zapecite na tavi dok ne budu hrskave. Ostavite da se ocijede na masnom papiru. Juhu ispasirajte u glatku kremu pa začinite koprom. Kuhajte još 5 minuta. Pospite slaninom.
2/11
• 300 g dimljene slanine
• 2 jaja
• 100 ml vrhnja
• maslinovo ulje
• morska sol
• svježe mljeveni papar
Za tijesto
• 250 g brašna
• 70 g maslaca
• 55 g svinjske masti
• 2 žumanjka
• 2 žlice hladne vode
Stavite brašno u zdjelu pa dodajte maslac i svinjsku mast, koje ste prethodno razrezali na komadiće, i dvije žlice vode. Mijesite rukama sve dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama. Lagano istucite dva žutanjka pa ih dodajte u smjesu. Dobro promiješajte, i to najbolje uz pomoć noža za mazanje, dok ne umijesite kuglu od tijesta. Zatim na lagano pobrašnjenoj površini mijesite tijesto dok ne postane ujednačeno i glatko. Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte pa pokrijte njime dno i rubove posude za pečenje (valoviti rubovi). U tavi zagrijte malo maslinova ulja i prepržite nasjeckanu slaninu, oko pet minuta. U zdjeli istucite jaja, vrhnje i začine dok se ne stope u ujednačenu smjesu pa dodajte slaninu. Izlijte na tijesto i stavite peći 35 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 160 stupnjeva pa pecite još 15 minuta. Jedite toplo.
3/11
• 3 žlice umak od kamenica
• 3 žlice umak od soje
• 2 žlice rižinog octa
• 4 žlice maslinovog ulja
• 450 g mladih mahuna
• 230 g goveđeg odreska
• 1 mala konzerva kukuruza šećerca
• 4 mlada luka
• 3 režnja češnjaka
• 2 žlica usitnjenog đumbira
• 2 manje mrkve
• 1 veća chilli papričica
U manjoj zdjeli pomiješajte umak od kamenica, umak od soje, ocat i ¼ šalice vode pa ostavite sa strane. U većoj tavi zagrijte 2 žlice ulja na umjerenoj vatri pa pirjajte mahune uz miješanje oko 4 min. Poklopite i kuhajte dok omekšaju, oko 3 min. Premjestite na tanjur, a tavu prebrišite.. Meso posolite. Zagrijte 1 žlicu ulja u istoj tavi na jakoj vatri pa pecite meso u jednom sloju oko 3 min, dok ne posmeđi. Okrenite i kuhajte još 30-ak sekundi pa odložite s prokulicama. Zagrijte preostalu žlicu ulja i pirjajte bijeli dio mladog luka, češnjak i đumbir uz miješanje oko 1 min. Dodajte mrkvu, kukuruz i čili te nastavite pirjati uz miješanje dok mrkva malo omekša, oko 2 min. Vratite prokulice i meso u tavu te prelijte ranije pripremljenim umakom. Kuhajte uz povremeno miješanje dok se umak zgusne, oko 3 min. Servirajte s rižom pripremljenom na pari i posipajte zelenim dijelom mladog luka.
4/11
• 1 glavica radiča
• 40 dag kozica
• 1,5 dcl bijelog vina
• 1 i pol žlice maslaca
• 1 i pol šalice riže Arborio
• 2 češnja češanjaka
• sol i papar
• peršinov list
• timijan
• maslinovo ulje
Radič narežite na šire trake. Kozice očistite, ostavite par neočićenih. Na mješavinu maslinova ulja i pola žlice maslaca stavite jedan češanj narezanog češnjak i nakon par sekundi dodajte rižu te je kratko popržite. Zalijte ju potom temeljcem ili vodom. Riža će brzo piti tekućinu pa je svako malo podlijte. Na pola kuhanja riže dodajte i drugi češanj češnjaka, timijan, peršinov list i bijelo vino, a tek koju minutu prije nego što je riža gotova pridodajte joj narezan radič (treba ostati malo hrskav). Kozice ispecite u zasebnoj tavi pa ih dodajte rižotu. Posolite i popaprite te dodajte maslac i promiješajte. Poslužite odmah dok je još kremasto.
5/11
• 1 lungić
• 150 g tanko narezane panecete
• 1, 5 dl vrhnja za kuhanje
• 1 žlica senfa s gorusicom
• 1 dl bijelog vina
• sol
• papar
• grančica ružmarina
• maslac
• maslinovo ulje
Lungić narežite na deblje komade, dva do tri prsta debele, posolite ga i popaprite. Svaki komad mesa obavijte bočno pancetom i zataknite manji komadić ružmarina pa pričvrstite čačkalicom. Na tavu stavite maslac i malo maslinova ulja. Kad se maslac otopi, na tavu rasporedite komade lungića s pancetom i pecite ih s obje strane dok panceta i meso ne dobiju lijepu boju. Meso mora iznutra ostati blago ružičasto, no ako ne volite takvo, Ispecite ga po vlastitom ukusu.
3 Izvadite meso sa strane pa u tavu dodajte bijelo vino, vrhnje, senf s gorušicom te izradite umak. Posolite malo i popaprite. Poslužite meso s umakom i kuhanim krumpirom koji ste potom malo zapekli u pećnici.
6/11
• 500 g špageta
• 2 tikvice
• maslinovo ulje
• sol, papar
Za pesto genovese:
• 40 g listića svježeg bosiljka
• 50 g pinjola (jeftinija verzija je s tostiranim bademima)
• 80 g naribanog parmezana
• 3 režnja češnjaka
• 100 ml maslinova ulja
• sol
Pesto možete raditi na klasičan način u mužaru, ali brže će biti s električnom sjeckalicom ili štapnim mikserom: u posudu stavite bosiljak, pinjole, sir, narezani češnjak i pola količine maslinova ulja. Mješavinu usitnite, a zatim dodajte ostatak ulja, sol i još kratko miksajte. Operite tikvice. Narežite ih na kriške, pa svaku krišku na četvrtine. Dinstajte ih na maslinovu ulju dok ne postanu mekane. Posolite, popaprite. U slanoj vodi skuhajte špagete al dente. Ocijedite ih i isperite hladnom vodom. Pomiješajte ih s pestom i tikvicama. Prije posluživanja ukrasite listićima bosiljka.
7/11
• 8 tortilja
• 500 g mljevenog mesa
• 2 crvena luka
• 400 g pelata ili 4 rajčice
• 1 limenka kukuruza
• 1 limenka crvenog graha
• 1 crvena paprika
• 1 zelena paprika
• sol i papar
• maslinovo ulja
Sitno isjeckajte crveni luk te kratko pirjajte na ulju.Dodajte mljeveno meso i kad ono posmeđi dodajte isjeckane pelate, pospite crvenom paprikom, dodajte dvije čaše vode. Kad je skoro gotovo začinite, crvenu i zelenu papriku isjeckanu na trakicu, ostavite nekoliko minuta da prokuha, te nakon toga dodajte limenku kukuruza i crvenog graha i ugasite vatru. Svaku tortilju napunite sa nadjevom, pospite malo naribanim sirom, preklopite i zabodite čačkalicom pa poredajte u kalup za pečenje. Naribajte sir i zapecite samo par minuta na 180 ° C.
8/11
• 500 g lisnatog tijesta
• 1 jaje
• 250 g krem sira
• 3 žlice šećera
• vanilija
• limunova korica
• 250 g borovnica ili drugo bobičasto voće
Valjati lisnato tijesto u kocku 2 mm debljine. 2/3 kocke izrezati na kvadrate velicine po želji, a ostatak tijesta u trake širine 1 cm. Kocke dobro izbosti vilicom, rubove namazati jajem. Složiti uz rub kocki trake tijesta. Odmoriti 10-ak minuta i staviti peći na 180°C do zlatnosmeđe boje. Pečeno ohladiti, puniti kremom od sira i aranžirati voćem po želji.
Krema: Dodati sve sastojke u sir i izmiksati smjesu štapnim mikserom.
9/11
• 2 dcl punomasnog mlijeka
• 2 dcl slatkog vrhnja
• 80 g crne čokolade ( 70% kakaa )
• 2 žumanjka
• 1 žlica kakao praha
• 1/2 šalice smeđeg šećera
• 1/2 žličice soli ( himalajske )
• chilli papričice po želji
Zagrijati vrhnje i mlijeko u manjoj posudi na vatri pa u tome rastopiti čokoladu i kakao. Miješati dok se ne sjedini pa pustiti da se malo ohladi. Istući žumanjke sa šećerom dok smjesa posvijetli i postane pjenasta. Umiješati jaja u čokoladu pa dodati čili i sol. Dobro promiješati. S čilijem ne pretjerivati ali se zato količina soli može i udvostručiti, ovisno o ukusu. Dobra sol ističe okus i daje ozbiljnost. Smjesu dobro ohladiti prije stavljanja u aparat. Kakaom se pojačava gorčina. Ako se poveća količina čokolade tekstura će biti previše kremasta.
10/11
Za podlogu ili bazu:
• 50 g integralnog keksa
• 25 g maslaca
Za kremu:
• 100 g grčkog jogurta
• 50 g svježeg krem sira
• 75 g slatkog vrhnja
• 1 žlica šećera u prahu
Za preljev:
• 250 g malina
• 1 žlica šećera
• 1 žlica svježe cijeđenog soka limuna
• šaka pistacija
Keks sameljite i pomiješajte s rastopljenim maslacem. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše, zbijte pomoću oblog dijela žlice te ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak kolača. Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u hladnjak na najmanje sat vremena. U međuvremenu svježe maline stavite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u hladnjak do posluživanja. Na vrh stavite sitno sjeckane pistacije.
11/11
• 100 g maslaca
• 170 g tamne čokolade
• 2 jaja
• 2 žumanjka
• ¼ čaše šećera
• prstohvat soli
• malo brašna
Pećnicu zagrijte na 230°C. Manje kalupe namastite, posipajte brašnom i zatim otresite višak. Kalupi neka spremni čekaju na limu za pečenje. Maslac i čokoladu otopite na pari. U manjoj zdjeli dobro istucite jaja i žumanjke sa šećerom i soli dok ne postanu jednolična smjesa. Kada se čokolada sasvim otopila, dodajte u žumanjke, a zatim kontinuirano dodajte i brašno. Pripremljenu smjesu ulijte u kalupe i pecite desetak minuta ili dok ne primijetite da se rubovi odvajaju. Prije nego kalupe okrenete na tanjur, pustite kolač da se hladi barem jednu minutu, kalup nakon okretanja ostavite barem desetak sekundi prije podizanja kako bi se kolač odvojio. Za pripremu kolača potrebno je malo više od pola sata, a najbolje ga je servirati toplog.