Prosinac. Hladnoća. Sve miriše na cimet, kuhano vino, fritule i tek pečene kobasice. Ipak, u svoj toj zimskoj idili mogući su i promašaji zbog kojih cijela priča pada u vodu. Toliko ste se veselili tim kobasicama, ali su i ove bile premasne, na vrlo suhom pecivu pa je, naæalost, ulje jedino što ste osjetili. Zato smo odlučili proći zagrebačku zimsku ponudu uzduæ i poprijeko i zaustavili se na Fuliranju. U Tomićevoj doista postoje mjesta na kojima nema foliranja.
Napitci koji griju
Ozeblim rukama dobro će doći čaša kuhanog vina, groga ili tople čokolade, a onu idilu s početka priče možete uljepšati dobrim kobasicama i nečim na žlicu. Bili smo u Rougemarinu i tamo vas neće dočekati premasna mješavina mljevenog mesa sumnjiva porijekla. Koriste meso čitave svinje, a ne samo ono jeftinije, te prirodno crijevo. Ne koriste ni aditive ni pojačivače okusa. U onima s francuskim štihom osjeti se nota kadulje i timijana, dok će se oni koji vole ljuto i pikantno usrećiti s hot italian sausageom. Pecivo je fino i meko, rađeno baš po njihovoj recepturi od polubijelog brašna, maslaca i domaćih jaja, a nude i zanimljive umake pa je cijela priča zaokružena.
Slano i slatko
Za nešto na žlicu svratili smo u “Fabriku” Luke Nižetića. Tamo smo pojeli dobar vinski gulaš, no osim njega u ponudi imaju i sarmice, buncek i zelje, a Luka se i sam nerijetko uhvati kuhačepa u kućici pripremi neki ćušpajz. Ukusno, a vrlo jednostavno i bez kompliciranja.
Slatko? Fritulice su super, ali ako je netko raspoložen za nešto konkretnije, zaputite se u La Štruk. Imaju super štruklsa cimetom, a ostatak æelimo da otkrijete sami. Ponuda u gradu je vrlo raznolika, što uključuje i pogotke i promašaje. Nadamo se da će vam naši prijedlozi ipak izmamiti osmijeh na lice…