Što kuhati ovog tjedna? Sedam prijedloga

Muči vas uvijek isto pitanje? Što ćemo danas za ručak? Pogledajte naše prijedloge i ukradite nam ideje ili se barem njima nadahnite.

U engleskom jeziku kažu da je raznolikost začin života i mi se apsolutno slažemo. Začinite si život pokojim novim receptom!

Svinjski kare s ružmarinom

  • svinjski kare bez kosti
  • svježi ružmarin
  • 2 glavice češnjaka
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • 1 kg krumpira

Svinjski kare posolite i popaprite. Dvije grančice ružmarina nasjeckajte te ga pomiješajte u tanjuru s maslinovim uljem i u tu mješavinu uvaljajte meso. U posudu za pečenje stavite kare, prelijte ga ostatkom maslinova ulja iz tanjura, a kraj njega stavite i glavice češnjaka. Koji oguljeni češanj možete staviti i na samo meso. Meso pokrijte aluminijskom folijom te ga pecite oko sat vremena na 150 stupnjeva. Izvadite ga, podlijte bijelim vinom i temeljcem ili vodom, pojačajte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite pokriveno još oko sat i pol do dva. Pola sta prije kraja pečenja mesa dodajte krumpir. Zadnjih 15-ak minuta maknite foliju da se sve lijepo zapeče.

150 minuta / 100 kn

Juha od celera i krumpira

  • 1 srednje veliki korijen celera i list
  • 3 krumpira
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice punomasnog kiselog vrhnja
  • maslac
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • dvije šnite kruha
  • parmezan

Priprema: Ogulite i nasjeckajte luk. Celer također ogulite te ga izrežite na manje kockice, a isto učinite i s krumpirom. Na mješavini maslaca i maslinova ulja popržite luk dok ne postane staklast, zatim dodajte celer, krumpir i celerov list. Ulijte litru i pol vode ili povrtnog temeljca i kuhajte oko dvadesetak minuta, odnosno dok celer i krumpir ne omekšaju. U međuvremenu kruh narežite na male kockice, stavite ga u posudu na papir za pečenje i kratko zapecite u pećnici na 180 do 200 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju. Juhu izradite štapnim mikserom, posolite, popaprite te dodajte kiselo vrhnje. Poslužite s hrskavim kockicama kruha i pospite ribanim parmezanom.

30 minuta / 20 kn

Zapečeni grah s kobasicama

  • 2 para kobasica
  • 500 g bijelog graha
  • pola konzerve pelata
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • peršinov list
  • 200 g špeka
  • 2 do 3 žličice mljevene crvene paprike
  • maslinovo ulje
  • 2 do 3 žlice krušnih mrvica
  • lovorov list

Skuhajte bijeli grah, a ako nemate vremena, poslužit će i onaj iz konzerve. U oba slučaja sačuvajte malo tekućine u kojoj se kuhao. U manju posudu stavite kuhati kobasice. Na ulju zažutite sitno sjeckani luk, pa ubacite narezane pelate, usitnjeni češnjak i peršinov list. Pustite neka se krčka nekoliko minuta pa dodajte grah s malo tekućine u kojoj se kuhao , mljevenu crvenu papriku i lovor. Na tavici kratko popržite špek pa ga dodajte u grah. U posudu za pečenje stavite pripremljeni grah, na njega poslažite kuhane kobasice i sve posipajte krušnim mrvicama te pokapajte s malo ulja. Pecite oko pola sata na 200 stupnjeva, odnosno dok ne dobije koricu.

45 minuta / 35 kn

Salata s narančama, sirom i orasima

  • 2 do 3 nešpricane naranče
  • 250 g rikule
  • 200 g gorgonzole
  • šaka oraha
  • limunov sok
  • maslinovo ulje
  • malo soli

Očistite i operite rikulu. Ogulite naranče i narežite ih na pola prsta debele kriške. Gorgonzolu nasjeckajte ili namrvite prstima. Orahe grubo nasjeckajte. U posudu stavite rikulu i začinite je solju, maslinovim uljem i limunovim sokom (dozirajte po vlastitiom ukusu). Dodajte zatim gorgonzolu, orahe te naranče. Nježno promiješajte i prelijte s još malo dresinga.

Savjet: salatu možete napraviti s bilo kojom lisnatom salatom: matovilcem, putericom, kristalkom, potočarkom, radičem. Umjesto gorgonzole upotrijebite bilo koji drugi sir koji volite, odlično će pasati i feta, pa čak i škripavac. Salatu možete jesti uz preprženi kruh, a naranče možete zamijeniti i grejpom ili kumkvatom.

15 minuta / 30 kn

Varivo s piletinom i noklicama

  • 500 g bijelog pilećeg mesa
  • 3 mrkve
  • 2 peršina
  • konzerva pelata
  • luk
  • 2 češnja češnjaka
  • peršinov list
  • 2 jaja
  • brašno
  • sol i papar
  • mljevena crvena paprika

Ogulite i nasjeckajte luk te ga prodinstajte na maslinovu ulju dok ne postane proziran. Ogulite mrkvu i peršin, nasjeckajte ih na kolutiće pa dodajte na luk. Pelate narežite i dodajte ih zajedno sa sokom koji su pustili. Pustite neka malo krčka pa dodajte na kockice narezanu piletinu, usitnjen češnjak i peršinov list. Podlijte vodom i pustite da se kuha 30 do 40 min. Zčinite solju, paprom i paprikom. U zdjelici pomiješajte jaja s brašnom (trebate dobiti gušću, glatku smjesu) i žlicom oblikujte noklice. Dodajte ih u varivo i pustite da se kuhaju 10-ak minuta.

50 minuta/50 kn

Sendviči s kajganom i dimljenim lososom

  • 200 g dimljenog lososa
  • 4 do 5 jaja
  • mladi luk
  • sol i papar
  • kopar ili peršin
  • tamni kruh ili integralni tost
  • suncokretovo ulje

Umutite, posolite i popaprite jaja. Operite i na tanko narežite mladi luk, pa ga kratko popržite na malo masnoće, dodajte umućena jaja i na manje komadiće ili trakice narezan dimljeni losos. Ispecite kajganu, ali pazite da ne prepečete jaja jer ne smiju biti suha i mrvičasta. Izrežite kruh na ne previše debele šnite i zapecite ga na grill tavi, no to nije nužno, radite kako vas je volja. Na svaku šnitu stavite po žlicu-dvije kajgane s lososom, pospite s malo nasjeckanog peršina ili kopra, a možete sve pokapati i s malo kvalitetnog maslinova ulja.

Savjet: Losos možete položiti u šnitama na kruh koji ste prethodno namazali maslacem ili majonezom i hrenom, a na vrh stavite jaje na oko.

15 minuta / 50 kn

Penne s pršutom i sirom

  • 500 g penna
  • 20 dag pršuta ili šunke
  • 30 dag cheddar sira (može i gauda ili neki drugi topivi sir)
  • parmezan
  • sol
  • maslinovo ulje
  • 2 češnja češnjaka
  • bosiljak

Skuhajte penne u slanoj vodi da budu al dente. U tavi na maslinovu ulju kratko popržite na tanke ploškice narezan češnjak, pa prelijte tjesteninu te dodajte narezan svježi bosiljak (ako ga nemate poslužit će i suhi). Dobro promiješajte da se okusi prožmu. Penne potom premjestite u posudu za pečenje, na njih poslažite na manje komade narezan pršut ili šunku, po svemu naribajte sir i pospite s naribanim parmezanom. Zapecite sve na 180 stupnjeva oko 15-ak minuta, odnosno dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatnu boju.

Savjet: umjesto penna možete koristiti i njoke koje možete preliti umakom od rajčice u koji možete dodati dvije žlice ricotte ili mascarponea.

30 minuta / 40 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:44