Muči vas uvijek isto pitanje? Što ćemo danas za ručak? Pogledajte naše prijedloge i ukradite nam ideje ili se barem njima nadahnite.
U engleskom jeziku kažu da je raznolikost začin života i mi se apsolutno slažemo. Začinite si život pokojim novim receptom!
Svinjski kare s ružmarinom
- svinjski kare bez kosti
- svježi ružmarin
- 2 glavice češnjaka
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- 1 kg krumpira
Svinjski kare posolite i popaprite. Dvije grančice ružmarina nasjeckajte te ga pomiješajte u tanjuru s maslinovim uljem i u tu mješavinu uvaljajte meso. U posudu za pečenje stavite kare, prelijte ga ostatkom maslinova ulja iz tanjura, a kraj njega stavite i glavice češnjaka. Koji oguljeni češanj možete staviti i na samo meso. Meso pokrijte aluminijskom folijom te ga pecite oko sat vremena na 150 stupnjeva. Izvadite ga, podlijte bijelim vinom i temeljcem ili vodom, pojačajte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite pokriveno još oko sat i pol do dva. Pola sta prije kraja pečenja mesa dodajte krumpir. Zadnjih 15-ak minuta maknite foliju da se sve lijepo zapeče.
150 minuta / 100 kn
Juha od celera i krumpira
- 1 srednje veliki korijen celera i list
- 3 krumpira
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice punomasnog kiselog vrhnja
- maslac
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- dvije šnite kruha
- parmezan
Priprema: Ogulite i nasjeckajte luk. Celer također ogulite te ga izrežite na manje kockice, a isto učinite i s krumpirom. Na mješavini maslaca i maslinova ulja popržite luk dok ne postane staklast, zatim dodajte celer, krumpir i celerov list. Ulijte litru i pol vode ili povrtnog temeljca i kuhajte oko dvadesetak minuta, odnosno dok celer i krumpir ne omekšaju. U međuvremenu kruh narežite na male kockice, stavite ga u posudu na papir za pečenje i kratko zapecite u pećnici na 180 do 200 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju. Juhu izradite štapnim mikserom, posolite, popaprite te dodajte kiselo vrhnje. Poslužite s hrskavim kockicama kruha i pospite ribanim parmezanom.
30 minuta / 20 kn
Zapečeni grah s kobasicama
- 2 para kobasica
- 500 g bijelog graha
- pola konzerve pelata
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- peršinov list
- 200 g špeka
- 2 do 3 žličice mljevene crvene paprike
- maslinovo ulje
- 2 do 3 žlice krušnih mrvica
- lovorov list
Skuhajte bijeli grah, a ako nemate vremena, poslužit će i onaj iz konzerve. U oba slučaja sačuvajte malo tekućine u kojoj se kuhao. U manju posudu stavite kuhati kobasice. Na ulju zažutite sitno sjeckani luk, pa ubacite narezane pelate, usitnjeni češnjak i peršinov list. Pustite neka se krčka nekoliko minuta pa dodajte grah s malo tekućine u kojoj se kuhao , mljevenu crvenu papriku i lovor. Na tavici kratko popržite špek pa ga dodajte u grah. U posudu za pečenje stavite pripremljeni grah, na njega poslažite kuhane kobasice i sve posipajte krušnim mrvicama te pokapajte s malo ulja. Pecite oko pola sata na 200 stupnjeva, odnosno dok ne dobije koricu.
45 minuta / 35 kn
Salata s narančama, sirom i orasima
- 2 do 3 nešpricane naranče
- 250 g rikule
- 200 g gorgonzole
- šaka oraha
- limunov sok
- maslinovo ulje
- malo soli
Očistite i operite rikulu. Ogulite naranče i narežite ih na pola prsta debele kriške. Gorgonzolu nasjeckajte ili namrvite prstima. Orahe grubo nasjeckajte. U posudu stavite rikulu i začinite je solju, maslinovim uljem i limunovim sokom (dozirajte po vlastitiom ukusu). Dodajte zatim gorgonzolu, orahe te naranče. Nježno promiješajte i prelijte s još malo dresinga.
Savjet: salatu možete napraviti s bilo kojom lisnatom salatom: matovilcem, putericom, kristalkom, potočarkom, radičem. Umjesto gorgonzole upotrijebite bilo koji drugi sir koji volite, odlično će pasati i feta, pa čak i škripavac. Salatu možete jesti uz preprženi kruh, a naranče možete zamijeniti i grejpom ili kumkvatom.
15 minuta / 30 kn
Varivo s piletinom i noklicama
- 500 g bijelog pilećeg mesa
- 3 mrkve
- 2 peršina
- konzerva pelata
- luk
- 2 češnja češnjaka
- peršinov list
- 2 jaja
- brašno
- sol i papar
- mljevena crvena paprika
Ogulite i nasjeckajte luk te ga prodinstajte na maslinovu ulju dok ne postane proziran. Ogulite mrkvu i peršin, nasjeckajte ih na kolutiće pa dodajte na luk. Pelate narežite i dodajte ih zajedno sa sokom koji su pustili. Pustite neka malo krčka pa dodajte na kockice narezanu piletinu, usitnjen češnjak i peršinov list. Podlijte vodom i pustite da se kuha 30 do 40 min. Zčinite solju, paprom i paprikom. U zdjelici pomiješajte jaja s brašnom (trebate dobiti gušću, glatku smjesu) i žlicom oblikujte noklice. Dodajte ih u varivo i pustite da se kuhaju 10-ak minuta.
50 minuta/50 kn
Sendviči s kajganom i dimljenim lososom
- 200 g dimljenog lososa
- 4 do 5 jaja
- mladi luk
- sol i papar
- kopar ili peršin
- tamni kruh ili integralni tost
- suncokretovo ulje
Umutite, posolite i popaprite jaja. Operite i na tanko narežite mladi luk, pa ga kratko popržite na malo masnoće, dodajte umućena jaja i na manje komadiće ili trakice narezan dimljeni losos. Ispecite kajganu, ali pazite da ne prepečete jaja jer ne smiju biti suha i mrvičasta. Izrežite kruh na ne previše debele šnite i zapecite ga na grill tavi, no to nije nužno, radite kako vas je volja. Na svaku šnitu stavite po žlicu-dvije kajgane s lososom, pospite s malo nasjeckanog peršina ili kopra, a možete sve pokapati i s malo kvalitetnog maslinova ulja.
Savjet: Losos možete položiti u šnitama na kruh koji ste prethodno namazali maslacem ili majonezom i hrenom, a na vrh stavite jaje na oko.
15 minuta / 50 kn
Penne s pršutom i sirom
- 500 g penna
- 20 dag pršuta ili šunke
- 30 dag cheddar sira (može i gauda ili neki drugi topivi sir)
- parmezan
- sol
- maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka
- bosiljak
Skuhajte penne u slanoj vodi da budu al dente. U tavi na maslinovu ulju kratko popržite na tanke ploškice narezan češnjak, pa prelijte tjesteninu te dodajte narezan svježi bosiljak (ako ga nemate poslužit će i suhi). Dobro promiješajte da se okusi prožmu. Penne potom premjestite u posudu za pečenje, na njih poslažite na manje komade narezan pršut ili šunku, po svemu naribajte sir i pospite s naribanim parmezanom. Zapecite sve na 180 stupnjeva oko 15-ak minuta, odnosno dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatnu boju.
Savjet: umjesto penna možete koristiti i njoke koje možete preliti umakom od rajčice u koji možete dodati dvije žlice ricotte ili mascarponea.
30 minuta / 40 kn