800 g mljevene junetine ili
miješanog mljevenog mesa (500 g
junetine, 300 g svinjetine)
1 žemlja
1-2 žlice krušnih mrvica
malo mlijeka
1 veći luk
3 režnja češnjaka, usitnjena
100 g mesnate pancete ili špeka
sol
papar
peršinov list
mljevena crvena paprika
4 tvrdo kuhana jaja
malo gazirane vode (oko 1 dl)
svinjska mast
Meso stavite u veću zdjelu. Na masnoći prodinstajte luk dok ne omekša, a popecite i sitno nasjeckani špek. Žemlju (ili dvije šnite bijelog kruha) namočite kratko u mlijeku i ocijedite. Nemojte predugo močiti da se ne pretvore u kašu. Kada se luk i špek ohlade, dodajte ih u zdjelu s mesom. Stavite potom u istu smjesu jedno jaje, sitno sjeckani češnjak, sol, papar, mljevenu papriku, mineralnu vodu te sitno sjeckani peršinov list. Sve dobro promiješajte rukama da dobijete jednoličnu smjesu. Kalup za štrucu premažite maslacem pa stavite u njega pola smjese, a u sredini napravite malo udubljenje u koje poslažite kuhana jaja. Prekrijte ostatkom mesne smjese i poravnajte. Stavite kalup za pečenje u dublju posudu za pečenje u koju natočite vruću vodu koja mora doći do polovice kalupa s mesnom štrucom. Pecite na 180 stupnjeva oko sat vremena. Poslužite s miješanom salatom i pire ili restanim krumpirom, a možete napraviti i špinat na mlijeku.
2/9
5 jaja
2 žlice majoneze
1 žlica senfa sa zrncima gorušice
1 žlica balzamičnog octa
sol
crni papar
crveni papar
pola žličice kajenskog papra
mljevena crvena paprika
vlasac
Skuhajte jaja utvrdo. Ostavite da se ohlade ili ih stavite pod hladnu vodu i ubrzajte hlađenje. Ogulite ih i prerežite ih na jednake polovice. Izdubite žumanjke pomoću žličice i stavite ih u posudu, pa ih usitnite pomoću vilice. Dodajte žumanjcima majonezu, senf, ocat, sol, crni papar, kajenski papar, mljevenu crvenu papriku i promiješajte da se svi sastojci dobro spoje. Količinu začina prilagodite vlastitom ukusu, odnosno najbolje da dodajete malo po malo dok ne dođete do idelalnog okusa. Smjesu žumanjaka možete na kraju izraditi štapnim mikserom da dobijete jednoličnu kremu. Kremu potom stavite u špricu za slastičarske kreme ili u slastičarsku vrećicu pa napunite njome bjelanjke. Pospite s mljevenim crvenim i crnim paprom te sjeckanim vlascem. Ovakva jaja možete pripremiti i dan ranije i čuvati ih u hladnjaku.
3/9
4-8 pilećih bataka sa zabacima
sol
papar
senf sa zrncima gorušice
1 žličica mljevene crvene paprike
limunov sok
1 žlica meda
mladi krumpir
1 glavica češnjaka
par grančica timijan
Ako želite, odvojite batake od zabataka ili ih ostavite u komadu. U većoj posudi pomiješajte maslinovo ulje (0,5 dl) s medom, limunovim sokom, mljevenom crvenom paprikom, solju i paprom. Uvaljajte meso u pripremljenu smjesu pa onda svaki komad još premažite senfom sa zrncima gorušice. Mladi krumpir nemojte guliti, samo ga dobro operite. Poslažite meso u posudu za pečenje zajedno s cijelim neoguljenim češnjevima češnjaka, pa ga stavite peći na 180 stupnjeva oko 15-20 minuta. Izvadite meso pa uokolo njega poslažite narezani mladi krumpir te grančice timijana i pecite sve zajedno još dvadesetak minuta. Poslužite uz miješanu zelenu salatu u koju dodajte i nasjeckani mladi luk i rotkvice.
4/9
Za tijesto:
240 g glatkog brašna
120 g maslaca
pola žličice soli
1 jaje
1 žlica milerama ili kiselog vrhnja s
visokim postotkom masnoće
Za nadjev:
1 šalica narezane uskrsne šunke
300 g špinata
1 jaje
1 i 1/2 šalice milerama
maslac
sol
papar
Zamijesite tijesto od brašna, hladnog maslaca, jaja, soli i milerama pa ga oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru dva sata. Ako vam se žuri, možete raditi odmah s tijestom iako je bolje da malo odstoji na hladnom. Oprani špinat stavite u tavu na otopljeni maslac tek koju minutu da povene. Maknite ga s vatre. U zdjelu stavite mileram, dodajte narezanu šunku, špinat, jaje, sol i papar. Promiješajte i ako je potrebno, dodajte još malo milerama ili šunke. Procijenite sami, smjesa mora biti jednolična. U kalup za quiche stavite razvaljano tijesto tako da rubovi budu povišeni. Rasporedite na tijesto nadjev i pecite na 180-200 stupnjeva oko pola sata. Umjesto špinata možete koristiti prodinstani poriluk ili mladi luk.
5/9
1 šalica zelene leće
2-3 jaja
1 srednja glavica luka
1 manja crvena paprika ili pola veće
1 mala zdjelica rikule
sol
papar
rižin ili vinski ocat
Leću možete namočiti oko tri sata, a ako nemate vremena samo je isperite pod mlazom vode i stavite kuhati u omjeru s vodom 1:2. Neka se kuha oko 40 do 50 minuta. Leću isperite i stavite u zdjelu da se hladi. Jaja skuhajte onoliko tvrdo koliko volite, ne moraju biti skuhana baš utvrdo. Ogulite ih kada se malo ohlade i narežite na polovice ili četvrtine. Luk i papriku narežite na tanje ploške pa ih stavite u zdjelu s lećom. Rikulu operite i ocijedite pa dodajte leći, luku i paprici. Začinite ih solju, paprom, octom i maslinovim uljem pa lagano promiješajte. Poslužite na pladnju zajedno s kuhanim jajima koja također malo posolite i popaprite.
6/9
5 jaja
100 g kuhane ili pečene šunke
10 šnita mesnatog špeka
meki sir koji se dobro topi, tipa
čedar ili gauda (ali možete staviti i
fini krem sir za bogatiji okus)
sol
papar
mljevena crvena paprika
2-3 mlada luka ili ljutika
svinjska mast
Nasjeckajte i bijeli i zeleni dio mladog luka ili ljutiku te na manje komade kuhanu šunku. Na svinjskoj masti kratko popržite luk zajedno s narezanom šunkom. Jaja umutite, malo posolite i popaprite pa izlijte na luk i šunku. Naribajte sir koji će se tijekom pečenja omleta rastopiti. Ispecite jedan ili dva omleta, ovisno o tome koliko imate jaja i koliku ste količinu svih sastojaka pripremili s obzirom na broj ukućana. Omlet tada narežite na nekoliko širih traka pa svaku zarolajte i omotajte šnitom tanko narezanog špeka i pričvrstite smotuljak čačkalicom. Pospite ih na kraju mljevenom crvenom paprikom. Možete ih poslužiti uz sir i vrhnje s hrenom.
7/9
1 vezica šparoga
150 g pršuta
pecorino sir ili grana padano
maslinovo ulje
sol
papar
Ako imate divlje šparoge, prvo im uklonite donji, tvrđi dio stabljike. Otkinite rukama dio donjeg dijela, taj dio neće puknuti, samo će se savinuti, to znači da nije za jelo jer je žilav. No, nemojte ga baciti već ga ostavite za temeljac koji vam može poslužiti za rižoto. Uzgojene šparoge ostavite u komadu. Šparoge popecite na gril ili običnoj tavi na maslinovu ulju, okrenite ih tijekom pečenja pa ih onda posolite i popaprite. Možete ih staviti i u posudu za pečenje, malo ih posoliti (ne previše jer ćete ih umotati u pršut), popapriti te preliti maslinovim uljem i peći na 200 stupnjeva d 10 do15 minuta. Hrpicu od nekoliko šparoga umotajte u šnitu ili dvije pršuta (broj šparoga u hrpici ovisi o njihovoj debljini, procijenite sami, negdje će ih biti , a negdje 6 ili više), pa ih poslažite na pladanj ili posudu u kojoj ćete ih poslužiti. I na kraju naribajte sir i pokapajte maslinovim uljem. Jedite uz kruh ili pogaču.
8/9
1,5-2 kg otkoštenih telećih prsa
1 vezica blitve (oko 500 g)
1 žlica sušenih rajčica
sol
papar
maslinovo ulje
Teleća prsa stavite na radnu površinu. Posolite ih i popaprite. Blitvu operite pa kratko blanširajte u vreloj vodi, najviše tri minute. Dobro je ocijedite. Sušene rajčice iz ulja nasjeckajte na sitno i ocijedite višak masnoće. Rasporedite nasjeckanu kuhanu blitvu na jednu stranu telećih prsa, a na blitvu ravnomjerno rasporedite nasjeckane sušene rajčice. Zarolajte roladu i pričvrstite je kuhinjskim koncem ili špagom. Roladu možete omotati i tankim šnitama pancete, a možete na meso staviti i koji listić kadulje i grančice timijana. Roladu premažite maslinovim uljem, stavite u posudu za pečenje i ostavite da se peče na 160 stupnjeva oko 2 sata. Kada je rolada pečena, maknite kuhinjski konac ili špagu i narežite roladu.
9/9
komad teletine od oko 2 kg (vratina, lopatica), količinu prilagodite broju ukućana ili gostiju
3 češnja češnjaka
4-6 lovorovih listova
1 grančica ružmarina
par listića kadulje crni i crveni papar u zrnu
mljeveni crni papar
sol
maslinovo ili suncoketovo ulje
1 dl bijelog vina
2 dl mesnog temeljca
Meso posolite i popaprite pa ga zapecite na tavi na jačoj vatri na maslinovu ulju u koje ste dodali cijele češnjeve češnjaka. Maknite meso s tave kada je dobilo boju s jedne i druge strane. Premjestite ga u nauljenu posudu za pečenje u koju ste dodali i ulje s češnjakom iz tave pa ulijte u posudu i mesni temeljac. Na meso poslažite listiće kadulje, lovor i grančicu ružmarina te crni i crveni papar u zrnu. Ulijte i bijelo vino. Poklopite posudu za pečenje i stavite ga peći na 150 stupnjeva sat i pol do dva (ovisi o komadu mesa). Tijekom pečenja ga podlijevajte sokom od pečenja. Pola sata prije kraja pečenja otklopite posudu, pojačajte vatru na 180 stupnjeva, poslažite uokolo krumpir i povrće, ako želite. Kada je pečenje gotovo, premjestite ga na dasku za rezanje, ostavite da malo odleži i narežite ga na šnite pa poslužite s pečenim poovrćem ili pire krumpirom i umakom od pečenja.