500 g mljevene puretine
jaje
1 luk
1 češanj češnjaka
1 žemlja ili šnita kruha
1 žlica krušnih mrvica
peršinov list
timijan
suha ljuta papričica
kečap ili malo domaćeg
umaka od rajčice
svježi krastavac
1 ljubičasti luk
1 čvrsti jogurt
1 žlica kiselog vrhnja
svježi korijander
malo rikule
sol
papar
Na malo masnoće prodinstajte sitno sjeckani luk pa ostavite da se ohladi. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, žemlju koju ste prethodno namočili u mlijeku i ocijedili, krušne mrvice, luk, jaje, sitno sjeckani češnjak, sjeckani peršinov list, timijan, sol i papar. Promiješajte sve rukama da dobijete jednoličnu smjesu. Oblikujte rukama hamburgere i ispecite ih na roštilju. Rikulu operite, ljubičasti luk i krastavac tanko narežite, a ako imate svježu papričicu, i nju narežite na tanje kolutiće. Ispecite peciva na grillu, na donji dio peciva stavite rikulu, na nju meso, umak od rajčice s peperoncinom te narezano povrće, a na njega blagi umak od jogurta, vrhnja, soli, papra i korijandra. Poklopite pecivom.
2/11
500 g mljevenog purećeg mesa
2 žlice kiselog vrhnja
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
2 žlice krušnih mrvica
2 jaja
sjeckani peršin
sol, papar
4 mrkve
1 žuta paprika
1 glavica ljubičastog luka
1/2 šalice leće
2-3 žlica maslinova ulja
Namočite leću u vodu. U mljeveno meso dodajte kiselo vrhnje, sjeckani luk, češnjak, krušne mrvice, jaja, sjeckani peršin te začinite solju i paprom. Dobro promiješajte i oblikujte polpete. Neka odstoje pola sata. U međuvremenu očistite mrkvu i narežite je na prutiće, papriku očistite i narežite na kockice, a luk na trakice. Skuhajte leću u slanoj vodi, ocijedite je. U tavi na maslinovom ulju prepržite povrće, začinite pa kad je gotovo, umiješajte leću. Povrće možete ispeći i na roštilju ako ima mjesta. Ostavite na toplom. Na roštilju prepržite odreske koje poslužite s povrćem i malo kiselog vrhnja. Umjesto navedenog, uz pureće odreske možete poslužiti bilo kakvo sezonsko povrće na salatu.
3/11
400 g pilećeg bijelog mesa
1 šalica marelica (prethodno namočenih u vodi ako su sušene)
2 žlice worschester umaka
2 žličice smeđeg šećera
2 žlice soja umaka
2 žlice dijon senfa
2 žličice soli
4 žličice papra
2 žličice češnjaka u prahu
2 žličice crvene aleva paprike
1 žličica kajenskog papara
2 žličice đumbira u prahu
Marelice izrežite na sitne komadiće i pomiješajte s ostalim sastojcima. Meso narežite na komadiće pa ih potopite u marinadu. Ostavite da se marinira najmanje četiri sata. Nabodite meso na štapiće i pecite na blagoj vatri pazeći da ne zagore te da se ne osuše.
4/11
1 kg svinjskih kotleta
5-6 žlica kečapa
6 žlica meda
1-2 žličice mljevenih čili papricčica
2 žlice blage mljevene crvene
paprike
2 žlice blagog sojinog umaka
1 žlica jabučnog octa
2-3 prstohvata cimeta
1 žlica gorušice izdrobljene u
mužaru
2 glavice češnjaka
stručak majčine dušice
Pomiješajte sve sastojke za marinadu pa njima premažite kotlete. Ostavite ih stajati najmanje dva sata u hladnjaku. Glavice češnjaka prerežite napola i zamotajte ih u aluminijsku foliju. Stavite ih na roštilj kad stavljate i meso. Meso pržite na vatri pazeći da nije prejaka i da se ne presuši. Kad je gotovo, prelijte ga ostatkom marinade. Češnjak izvadite iz folije i poslužite ga uz meso. Prije serviranja meso posipajte listićima majčine dušice.
5/11
500 g purećih odrezaka
2 l vode
62 g soli
45 g šećera
1 žlica majčine dušice
2 komada klinčića
1-2 lovorova lista
1 žlica zrna u papru
1 crvena paprika
300 g mahuna
1 glavica luka
1 žlica nasjeckanog peršina
100 g feta sira
1 žlica maslinova ulja
Sve sastojke za marinadu stavite u lonac i skuhajte. Ohladite pa u pripremljenu otopinu stavite pureća prsa. Ostavite u hladnjaku najmanje šest sati (najbolje preko noći). Ocijedite prije pečenja. Prije pečenja mesa napravite salatu: očistite i nasjeckajte papriku, luk i feta sir. Promiješajte ih, oprezno posolite (jer sir je slan) i popaprite i posipajte sjeckanim peršinom. Planširajte mahune i prelijte ih s malo maslinova ulja, popaprite.
6/11
2 komada pilećih prsa
200 g cherry rajčica
200 g tagliatella (tijesto)
svježe sjeckani listići bosiljka
balzamični ocat
2-3 žlice maslinova ulja
Za marinadu:
sok od jednog limuna
2 režnja češnjaka
6 žlica maslinova ulja
sol, papar
mljevena crvena paprika
Tjesteninu skuhajte al dente u slanoj vodi. Procijedite je i isperite hladnom vodom. Piletinu premažite marinadom i ostavite u hladnjaku barem sat vremena. Stavite je na žar i prepržite sa svih strna. Razrežite je na komadiće. Cherry rajčice razrežite na četvrtine. Nasjeckajte listiće bosiljka. Pomiješajte tjesteninu, cherry rajčice i piletinu. Pomiješajte balzamični ocat i maslinovo ulje pa dobivenom mješavinom prelijte salatu.
7/11
350 g junećeg mljevenog mesa
1 glavica luka
šalica sitnijeg bulgura
sol, papar
1 žličica ljute paprike
1 žlica sitno nasjeckanog peršina
2 jaja
prema potrebi krušnih mrvica
Za umak:
1 veća glavica luka
1 vrećica majoneze
2 žlice kiselog vrhnja
sol
malo slatke mljevene crvene paprike
Prelijte bulgur vrelom vodom i pustite dvadesetak minuta da omekša. Sitno nasjeckajte luk, pomiješajte meso, bulgur, jaja i začine. Ako je meso previše vodenkasto, dodajte malo mrvica. Oblikujte kuglice, potom od svake kuglice valjčić i utaknite štapiće. Za umak sitno nasjeckajte luk i pomiješajte s majonezom, vrhnjem, paprikom i solju. Umak treba stajati barem sat vremena prije posluživanja kako bi se svi okusi proželi.
8/11
300 g purećih odrezaka (tanko narezanih)
200 g tanko narezane slanine
Za prilog:
mješavina obične i divlje riže
1 glavica luka
Umak od jogurta:
pola krastavca, narezanog na kockice,
1 naribani češanj češnjaka
200 ml jogurta
2 žlice kopra, grubo nasjeckanog
Najprije napravite umak tako da pomiješajte narezane krastavce, jogurt, češnjak i kopar. Stavite ga u hladnjak. Luk očistite i tanko narežite pa ga prepržite na tavici na malo masnoće dok ne postane hrskav. Ostavite ga sa strane, na upijajućem papiru. Pureće odreske izrežite na trake široke koliko je i slanina. Potom ih omotajte spiralno jedne oko drugih i na kraju probodite štapićem. U međuvremenu skuhajte rižu, a ražnjiće ispecite lagano sa svih strana. Jelo poslužite uz umak, a meso posipajte prženim lukom.
9/11
5 komada pilećih prsa
sok od pola limuna
2 žličice mljevenog papra
1 žličica češnjaka u prahu
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žličica suhog bosiljka
1 žličica kima
1 žličica gorušice
2 žlice maslinova ulja
U mužar stavite kim, gorušicu i suhi bosiljak pa ih malo istucite. Umutite sok od limuna i maslinovo ulje pa ih pomiješajte sa svim začinima. Dobivenom smjesom dobro natrljajte odreske i ostavite ih stajati u hladnjaku najmanje tri sata, a najbolje preko noći. Odresci će najbolje prijati uz pečeni kukuruz. Ako još nije sezona, odnosno ne može ga se nabaviti na tržnicama, možete u supermarketima kupiti u klipu kuhani. Dobro ga ocijedite, razrežite na dijelove pa ga prepržite na grillu. Meso i kukuruz dodatno posipajte listićima ružmarina i majčine dušice.
10/11
2 komada pilećih prsa
2 crvena luka
1 tikvica
1 žuta paprika
2-3 grančice ružmarina
2-3 žlice blagog soja umaka
1 žličica meda
Pomiješajte soja umak i med. S dodatnom mješavinom dobro natrljajte meso koje ste prethodno razrezali na kockice. Povrće narežite na veće komade. Na štapiće stavljajte povrće i meso. Malo posolite i pecite sa svih strana. Prije posluživanja posipajte listićima ružmarina.
11/11
400 g svinjske vratine bez kosti
5 glavica luka
1-2 žlice meda
sok jednog limuna
3 režnja češnjaka
2 žličice mljevenog đumbira
1 žličica slatke mljevene crvene
paprike
1 žličica ljute mljevene paprike ili
mrvljenog čilija
sol, papar
2-3 žlice soja sosa
maslinovo ulje
Svinjetinu narežite na komadiće. Luk narežite na veće komade. Pomiješajte sve začine s medom i maslinovim uljem te soja sosom pa prelijte meso i luk. Dobro sve izmiješajte rukama da se meso i luk oblože marinadom sa svih strana. Ostavite ih u hladnjaku barem dva sata. Nabodite na štapić i pecite sa svih strana.