Specijaliteti kakvi se pripremaju u kraljevskoj kuhinji

Korejske delicije od sada možete kuašti i u Zagrebu!

snima: Marko Todorov

Veleposlanstvo Republike Koreje nedavno je organiziralo veličanstveni Festival korejske kuhinje u Smaragdnoj dvorani, na kojem je uz plesne i taekwondoo performanse uvaženim gostima predstavljena i tradicionalna korejska kuhinja. Čak je pet korejskih kuharica pripremalo specijalitete, a među njima i predsjednica Instituta korejske hrane, vodeća šefica kraljevske kuhinje u Koreji, Sookja Joon. Esplanadina ekipa kuhara iskoristila je ovu prigodu da iz prve ruke nauči kako se pripremaju slasni korejski specijaliteti. Gotovo tjedan dana trajala je škola korejske kuhinje.

Učenje od majstora

“Bilo je jako veselo, baš smo se dobro nasmijali. Naše gošće iz Koreje na zabavan su način meni i kolegama pokazivale kako se pripremaju pojedina jela. Mi smo kao pravi školarci sve zapisivali, isprobavali i ponovno pripremali. Ima zaista zanimljivih kombinacija i procesa pripreme hrane s kojima se još nismo susreli i moram priznati da nam je svima to bila zaista jedinstvena prilika da od pravih majstora naučimo kako se pripremaju korejska jela. Zbog toga smo jako zahvalni veleposlanstvu Koreje i našem generalnom direktoru koji su nam omogućili ovo divno iskustvo. A spoj dviju divnih kultura i fine hrane uskoro će rezultirati i ponudom korejskih jelovnika našim gostima“, zaključila je Ana Grgić, chef de cuisine hotela Esplanade.

Nakon učenja slijedio je strogi ispit, uz komisiju koju su sačinjavali veleposlanik Republike Koreje, korejske kuharice i direktor hotela Ivica Krizmanić. Zadovoljila je njihove istančane nepce i Esplanadi je tako omogućeno da postane prvi hotel u Hrvatskoj koji u svojoj ponudi gostima nudi korejska jela.

Užitak za sva osjetila

Mnogo smo doznali i iz razgovora s vodećom šeficom kraljevske kuhinje. Naime, korejska gastronomija ne zadovoljava samo osjet okusa već polaže pažnju na svih pet osjetila. Jako im je važan i dojmljiv vizualni efekt pa zbog toga sve mora biti posluženo u pastelnim i vedrim bojama. Kod posluživanja sve mora biti savršeno do u detalja pa se jelo lako može poistovjetiti s umjetničkim djelom. Kvaliteta namirnica je prioritet. U korejskoj kulturi hrana je lijek te se određena namirnica konzumira za točno određenu bolest ili tegobu. Ako obitelj ima mladu osobu pred odlaskom na fakultet, tim više pazi na ishranu. Običaj je da majka poslužuje doručak i večeru, što su zapravo zajednički obroci. Također, nemaju običaj posluživanja po sljedovima već puno malih jela iznose odjednom na okrugli stol. Sad više nećete morati samo maštati o dalekoistočnim specijalitetima nego ih i kušati u novim menijima hotela Esplanade te se sami uvjeriti koliko su bili uspješni u svladavanju korejskih kulinarskih tajni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:39