Omjer pačjih iznutrica i heljde je pola
pola, naprimjer 300 g heljde i 300 g
iznutrica, odnosno jetrice i srca. Pačju
jetru i srce narezati na sitno pa ih dinstati
na luku. Posoliti i popapriti. Heljdu
skuhati i ocijediti pa je dodati u posudu s
dinstanim iznutricama zajedno s jednim
jajetom da se cijela smjesa poveže.
Razvaljati lisnato tijesto, staviti
pripremljenu smjesu i pažljivo zarolati pa
prebaciti na pleh na koji ste prethodno
stavili na papir za pečenje.
Peći na 190 stupnjeva dok tijesto ne
bude pečeno i dok ne dobije lijepu
zlatnu boju. Servirati uz dinstani crveni
kupus koji se priprema na sljedeći
način, naribati crveni kupus, posoliti ga
i ostaviti tako oko pola sata, a zatim ga
stisnuti rukama da se iscijedi tekućina.
U posudu staviti ulje i malo šećera da
se šećer karamelizira, zatim dodati
nasjeckani luk. Kad luk porumeni i
uvene, ubaciti naribani crveni kupus
i jednu oguljenu na manje kockice
narezanu kiseliju, odnosno resku jabuku.
Posoliti i dodati žlicu meda. Dinstati
kupus dok ne omekša i na kraju malo
popapriti.
2/5
Pačje batke i zabatke otkoštiti i narezati na kocke pa ih
naglo popržiti na malo masnoće na tavi. Podliti temeljcem
i pustiti da se pirja na laganoj vatri. Kad je meso gotovo
izvaditi ga i ostaviti umak da se reducira. Okruglice
pripremiti, kao i tijesto za njoke. Skuhati krumpir u ljusci,
oguliti ga, protisnuti, dodati maslac, muškatni oraščić, sol
i oštro brašno, a najbolje bezglutensko brašno. Zamijesiti
tijesto, oblikovati okruglice i kuhati ih u kipućoj slanoj
vodi. Servirati uz dinstani crveni kupus koji se priprema
na sljedeći način. Naribati crveni kupus, posoliti ga i
ostaviti tako oko pola sata, a zatim ga stisnuti rukama da
se iscijedi tekućina. U posudu staviti ulje i malo šećera da
se šećer karamelizira, a zatim dodati nasjeckani luk. Kada
luk porumeni i uvene ubaciti naribani crveni kupus i jednu
oguljenu, na manje kockice narezanu kiseliju, odnosno
resku jabuku. Posoliti i dodati žlicu meda. Dinstati kupus
dok ne omekša i na kraju malo popapriti.
3/5
Razvaljati lisnato tijesto. Oguliti krvavicu
pa je umotati u tijesto, premazati ga
razmućenim jajetom i peći na 190
stupnjeva dok ne dobije lijepu zlatnu
boju. Poslužiti s dinstanim kiselim
kupusom. Njega pripremite tako da prvo
na masnoći dinstate luk i malo na sitno
nasjeckanog špeka pa dodate narezani
kiseli kupus (može i naribani), lovorov
list, papar u zrnu te dinstate dok kupus ne
omekša.
4/5
Meso posoliti pa peći u tavi na malo masnoće sa svih strana
dok ne dobije smeđu boju. Zatim podliti vodom ili temeljcem,
poklopiti, smanjiti vatru i pustiti da se pirja uz povremeno
okretanje i podlijevanje. Kad je meso omekšalo, dodati maslac i
bijelo vino pa ostaviti da se još malo krčka na laganoj vatri dok
meso ne postane sasvim mekano.
Bundevu (oko 500 g) oguliti i naribati. Na malo masnoće
zažutiti luk pa dodati naribanu bundevu i dinstati dok povrće
ne uvene, odnosno ne omekša. Prije kraja kuhanja dodati dvije
žlice kiselog vrhnja, sol, papar i malo čilija. Po želji se može
dodati i mrvicu mljevene crvene paprike, no zaista mrvicu jer
paprika zna preuzeti okus.
5/5
Umutiti tijesto nešto gušće nego za palačinke s time
da je bjelanjke najbolje istući pa snijeg dodati na kraju
u tijesto, čime se postiže rahlost. Jabukama izdubiti
unutrašnjost s košticama, oguliti ih i narezati na
ploške. Umakati jabuke u pripremljeno tijesto i peći
u ulju. Ocijediti ih na kuhinjskom ubrusu i poslužiti
s umakom od šumskog voća; voće se ukuha s malo
šećera, vanilin šećera, malo vode ili slatkog vina dok
se umak ne zgusne