Sastojci:
• 1 jaje • prstohvat soli • prstohvat šećera • 130 g glatkog brašna • 300 ml mlijeka
Za nadjev:
• 150 g mladog špinata • 150 g svježeg kravljeg sira • 2 žlice kiselog vrhnja • 1 jaje • 1 žličica soli
Za paniranje:
• 150 g krušnih mrvica • 1 jaje • 100 ml mlijeka • malo soli
Jaje sa soli i šećerom dobro razmutite pjenjačom. Naizmjence postupno dodajte prosijano brašno i mlijeko dok ne dobijete glatku tekuću smjesu. Dobro zagrijte tavu, dodajte malo ulja i ulijte zaimačom tijesto da prekrije dno tave u tankom sloju. Nakon kratkog pečenja tijesto okrenite lopaticom i još kratko pecite. Prebacite na tanjur. Prema potrebi u tavu dodajte malo ulja, pa nastavite peći palačinke dok ne potrošite cijelu količinu tijesta. Za nadjev kratko blanširajte špinat. Ocijedite ga i dodatno još istisnite vodu. Sitno ga narežite i dobro pomiješajte sa sirom, vrhnjem, jajetom i soli. Nanesite nadjev u tankom sloju na palačinku, presavijte lijevi i desni kraj palačinke pa je savijte u oblik sarmice. Nastavite tako dok ne potrošite svu količinu palačinki i nadjeva. Zatim ih panirajte u krušne mrvice, smjesu razmućenog jajeta i mlijeka i ponovno u krušne mrvice. Pržite ih kratko s obje strane u dubljem ulju dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite ih na kuhinjski papir kako bi se upila suvišna masnoća. Poslužite samostalno ili uz dodatak svježe rajčice.
2/9
Sastojci:
• 4 jaja
• 70 g šećera
• 1 limun
• 1 naranča
• 70 g maslaca
• 70 g glatkog brašna
• malo soli
• 300 ml mlijeka
Priprema:
Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Žumanjke dobro izmiješajte sa šećerom, naribanom koricom limuna i naranče te na listiće narezanim maslacem. Zatim naizmjenično dodajte brašno s malo soli i mlijekom. Na kraju lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Pecite palačinke s jedne strane i zarolajte ih na tavici. Poslužite ih tople i pospite šećerom u prahu. Napomena* Od ove smjese za palačinke dobit ćete 16 palačinki (tava promjera 24 cm).
3/9
Za palačinke:
• 2 jaja • prstohvat soli • prstohvat šećera • 200 g glatkog brašna • 400 ml mlijeka • ulje za pečenje
Za nadjev:
• 3 žlice ulja • 100 g luka • 300 g mljevenog mesa • 200 g svježe rajčice • 1 žličica soli • pola žličice mljevenog papra • pola žličice sušenog mažurana • maslac za tepsiju
Za preljev:
• 200 ml kiselog vrhnja • 2 jaja • pola žličice soli • malo naribanog muškatnog oraščića • 40 g ribanca
Na dnu rajčice zarežite nožem križić i nabodite suprotni kraj na vilicu. Zatim je kratko stavite u kipuću vodu i ogulite kožicu. Prerežite je napola i očistite od sjemenki. Luk očistite i sitno nasjeckajte. U dubljoj tavi zagrijte ulje i kratko popecite luk. Zatim dodajte mljeveno meso i popecite oko 5 minuta. Zatim dodajte oko 100 ml vode i nastavite pirjati. Dodajte rajčicu, sol, papar i mažuran i pirjajte dok voda ne ispari. Ostavite nadjev da se hladi, a za to vrijeme pripremite palačinke. Jaje sa soli i šećerom dobro razmutite pjenjačom. Naizmjence postupno dodajte prosijano brašno i mlijeko dok ne dobijete glatku tekuću smjesu. Dobro zagrijte tavu, dodajte malo ulja i ulijte zaimačom tijesto da prekrije dno tave u tankom sloju. Nakon kratkog pečenja tijesto okrenite i još kratko pecite. Prebacite na tanjur. Nastavite peći palačinke dok ne potrošite cijelu količinu tijesta. Tepsiju premažite maslacem. Palačinke napunite nadjevom od mljevenog mesa, savijte ih i ložite jednu do druge. Za preljev izmiješajte kiselo vrhnje s jajima uz dodatak soli i muškatnog oraščića. Prelijte palačinke i pospite ih po naribanim ribancem. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta. Poslužite ih tople uz dodatak svježe salate.
4/9
Sastojci:
• 175 g brašna
• 1 žličica sode bikarbone
• 1/2 žličice praška za pecivo
• 50 g šećera
• 25 g kakaa u prahu
• 50 g maslaca
• 250 ml mlijeka
• 1 jaje
Priprema:
Za palačinke pomiješajte u posudi brašno, šećer, kakao u prahu, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli izmiješajte jaja s rastopljenim maslacem i mlijekom te potom pomiješajte dvije smjese. U tavi zagrijte malo ulja i pecite male palačinke.
5/9
Sastojci:
• 1 jaje
• brašno
• mlijeko
• 100 g kuhane šunke
• 100 g polutvrdog sira, narezanog na tanke kriške
• 4-5 listova zelene salate
• 50 g svježeg krem sira
• 3-4 žlice domaćeg kečapa
Priprema:
Na neprianjajućoj tavi ispecite palačinke i ostavite ih poklopljene da se ne osuše. Namažite ih krem sirom, jedan dio nadjenite šunkom, a drugi sirom i listovima salate.
6/9
Za palačinke:
• 120 g glatkog brašna • prstohvat soli • 2 jaja • 200 ml mlijeka • 50 ml vode • 50 g maslac • 1 srednja naranča, samo naribana korica • 1 žlica šećera
Za umak:
• 350 ml soka od naranče (3-4 srednje naranče) • 1 srednja naranča, samo naribana korica • 1 manji limun, naribana korica i sok • 1 žlica šećera • 3 žlice maraskina • 50 g maslaca • 2 žlice brandyja za flambiranje
Prosijte brašno i sol. Napravite sredinu u brašnu i dodajte jaja. Miješajte pjenjačom uz postupno dodavanje mlijeka s vodom dok ne dobijete kremastu strukturu. Zatim u manjoj posudi otopite 50 g maslaca. Dvije žlice maslaca umiješajte u tijesto, a ostatak ostavite sa strane na toplom za podmazivanje tave prilikom pečenja. Na kraju umiješajte narančinu koricu i šećer. Zagrijte tavu. Ove palačinke moraju biti jako tanke pa ulijte pola manje zaimače i brzo nakon ulijevanja na sredini tave, okretanjem tave, rasporedite tijesto. Kratko popecite i okrenite drugu stranu da se ispeče. Za umak, pomiješajte sve sastojke osim maslaca. Rastopite maslac u tavi, prelijte umak i ostavite ga da se zagrije na laganoj vatri. Zatim stavljajte jednu po jednu palačinku u tavu, pustite da se zagriju, pa ih onda preklapajte na pola i onda opet na pola kako biste dobili izgled trokuta. Napravljene palačinke stavljajte prema rubu tave, a zatim tako slažite i preostale palačinke. Možete na pola preklapanja palačinke prebaciti na pladanj. Prije posluživanja palačinke možete flambirati. Brandy zagrijte u zaimači i zapalite plamen, a onda ga prelijte preko posluženih palačinki.
7/9
Smjesa za palačinke:
• 250 g brašna • 2 jaja • šalica mlaćenice • pola šalice mineralne vode • pola žličice soli • pola žličice praška za pecivo
Za zeleni nadjev:
• glavica brokule • 100 g šunke • 200 g mekog sira, na primjer gorgonzola miješana sa svježim kravljim
Za crveni nadjev:
• dvije tikvice • jedan manji patlidžan • dvije veće svježe rajčice ili konzerva pelata • sol, šećer
Od svih sastojaka za smjesu za palačinke mikserom ili u blenderu napravite glatku smjesu. Ostavite je u frižideru da odstoji dok pripremite nadjev. Smjesa može u frižideru stajati i preko noći. Pripremite jedan ili više željenih nadjeva. Skuhajte brokulu pa je prelijte rastopljenim sirom u koji ste nasjeckali šunku. Posolite i poparite po želji. Za crveni umak pirjajte ploške tikvica i kockice patlidžana na maslinovu ulju. Kad uvenu i lagano se zapeku, dodajte i rajčice. Sve pirjajte još 15-ak minuta, začinjeno po želji ljutom paprikom i svježim začinima, poput timijana. Od smjese ispecite nešto deblje palačinke. Napunite ih nadjevima, pa preklopite i servirajte toplo ili hladno.
8/9
Za palačinke:
• 2 jaja
• prstohvat soli
• prstohvat šećera
• 200 g glatkog brašna
• 400 ml mlijeka
• ulje za pečenje
Slaganje i nadjev:
• 4 palačinke
• 240 g ricotte
• 480 g bobičastog voća
• 15 g mrvljenog pistacija (po želji)
• med za preljev
Priprema:
Za palačinke lagano pomješajte sve sastojke i ispecite palačinke. Pomiješati ricottu, bobičasto voće i mrvljeni pistacio u homogenu smjesu. Složite palačinke jednu na drugu sa smjesom između njih. Za slađu varijantu prelite ih medom.
9/9
Za palačinke:
• 2 i pol šalice brašna • 2 šalice mlijeka • 1 šalica vode • 1 šalica mineralne vode • 1/2 žličice soli • 3 jaja
Za nadjev:
• žlica maslinova ulja • velika glavica luka • 4 češnja češnjaka • 250 g očišćenog svježeg špinata • muškatni oraščić • pola žličice papra • 50 g feta sira • 3 žlice naribanog parmezana • žlica brašna • pola šalice mlijeka
U posudi pomiješajte sve sastojke za palačinke tako da dobijete glatku smjesu. Ostavite pola sata u hladnjaku. Tavu premažite maslacem te izlijevajte smjesu u nju. Ispecite palačinke pa ih čuvajte na toplom. Za nadjev zagrijte žlicu maslinova ulja. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak pa pirjajte dok luk ne požuti. Dodajte očišćeni špinat. Zatim ubacite naribani muškatni oraščić, papar, usitnjeni feta sir i naribani parmezan. Pokrijte i kuhajte sve zajedno oko tri minute. Sa strane izmiješajte brašno i mlijeko u maloj posudi pa dodajte u nadjev. Neprestano miješajte tako da dobijete gustu jednoličnu smjesu. Maknite s vatre. Rasporedite nadjev po palačinkama i zarolajte ih. Pospite ih na kraju prženim bučinim sjemenkama. Po želji u nadjev možete dodati i kockice prepržene slanine.