Slatki zalogaj utopljen u pivu

Napravite čokoladnu tortu s crnim pivom!

Možda niste znali, ali tamno pivo, poput Karlovačkog crnog, odlično se slaže s desertima, posebno onima od čokolade. Karlovačko crno napravljeno je od tri vrste slada: svijetlog ječmenog, prženog karamelnog i prženog tamnog slada. To mu daje specifičnu aromu, boju i punoću okusa te miris po karamelu stoga ne čudi da izvrsno prija uz čokoladnu tortu – i kao sastojak i kao piće uz tortu. Kako bismo vas potakli na kombiniranje piva i čokolade, donosimo vam izvrstan recept Božene Regvart Muić, Karlovčanke koja već više od 40 godina skuplja recepte. U slast i živjeli!

ČOKOLADNA TORTA S CRNIM PIVOM

250 g maslaca

50 g kakaa

400 g šećera

250 ml Karlovačkog crnog piva

100 ml kiselog vrhnja

300 g brašna

2 jaja

1 žličica ekstrakta vanilije

2 – 3 žličice soda bikarbone

PREMAZ

350 g sira (ABC)

150 g šećera u prahu

150 ml slatkog vrhnja

Pivo malo zagrijte, maknite s vatre, dodajte narezani maslac i zajedno miješajte dok se maslac ne otopi. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom, dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i pomiješajte sa smjesom piva i maslaca. Dodajte još brašno koje ste prethodno pomiješali sa sodom bikarbonom i kakaom. Okrugli kalup promjera 24 cm obložite pek papirom, rasporedite pripremljenu biskvitnu smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180oC 45 minuta. Nakon pečenja, smjesu ohladite.

Premaz za tortu pripremite tako da pjenasto izmiksate sir, slatko vrhnje i šećer u prahu. Ovom mješavinom premažite pečeni biskvit i ohladite. Prije posluživanja tortu ukrasite čokoladnim ostrušcima.

Preporučeno pivo za konzumiranje uz jelo: Karlovačko crno

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:30