Piše: Radovan Marčić
Snima: Darko Tomaš/EPH
Odavno su u Zagrebu stasali “talijanski restorani”, odnosno oni u kojima se više ili manje vjerno spravljaju recepti iz kuhinje naših susjeda. U posljednje vrijeme, valjda zato što poduzetnici u ugostiteljstvu misle da je ta kuhinja jednostavna, a očito da je konjukturna, restorana talijanske kuhinje namnožilo se u samom u centru Zagreba desetak.
Među najboljima od “talijanskih” u gradu, a bez pretjerivanja najbolji od svih restorana u Novom Zagrebu je Il Secondo, koji vode bračni par Iva i Damir Jurković. Da je to popularno stjecište novozagrebačkih ljubitelja dobrih zalogaja u potvrdu je krcat restoran za vikend. Tada nemojte ni pokušati ovdje doći ako prethodno niste rezervirali svoje mjesto za stolom. Jurkovići vode restoran onako kako nalažu pravila dobrog restoraterstva.
Foto: Ravioli s brancinom
Sami su uvoznici dobrog dijela talijanskih dobara koja se spravljaju u kuhinji, prvenstveno brašna od kojeg rade tjestenine i peku nekoliko vrsta kruha (posebno im je fina focaccia). Zelenje, meso i ribu kupuju isključivo na tržnicama. Imaju neprekidno isti personal u sali, desetak jako profesionalnih i nadasve ljubaznih konobara (jedan od pouzdanih dokaza da restoran dobro funkcionira je i taj da u njemu konobari ni ne pomišljaju da bi otišli raditi negdje drugdje). Vinska karta im je respektabilna. Educiraju kuhare i brinu o njima dovodeći s vremena na vrijeme nove kako bi restoranu dodali novu energiju i modificirali jelovnik. Prošlu su jesen tako doveli dubrovačkog chefa Branka Kusovca, koji je nakon kuhanja u dubrovačkim i hvarskim restoranima godinu proveo po svijetu, pa i kao stažist u Nomi.
Nekoliko njegovih jela koje sam probao u tri jesenja blagovanja ovdje odlična su, posebno jedan brudet od raže i maestralni vittelo tonnato. Za pisanje ove recenzije jeo sam još dva njegova noviteta na jelovniku. Za prvo jelo inspiraciju je potražio u klasiku njegova rodna kraja – riječ je o dubrovačkim šporkim makarunima. Tripoline (nazubljenu paštu) prelijeva šugom od junećeg frikanda i jako raskuhanim komadićima mesa. Uz nekoliko tankih ploški grana padana po vrhu ova jednostavna spiza postaje zamamna. Mnogo su mu kompleksniji ravioli punjeni mesom brancina, svježim sirom i blitvom preliveni umakom od kozica i rajčica, u kojem se nazire slatkoća desertnog vina u opreci s prahom slanine.
Foto: šporki makaruli
Za kraj jeo sam dugogodišnju perjanicu menija ovog restorana,trattoria Rustica. Pod tim se imenom krije njihova varijanta tagliate. Dakle, komadići bifteka, pečeni mladi krumpir, crveni radič, cherry rajčica i rukola preliveni jusom. Ovo jelo koje serviraju u tavi toliko volim da ga jedem nekoliko puta godišnje. Decentnim uređenjem, koje podsjeća na modernije talijanske trattorije, ugodnom atmosferom ovog u svim detaljima dobrog ugođenog restorana visoko je podignuta ljestvica standarda svima sličnim.
Foto: Rustica
Odabir vina
Četrnaest šampanjaca i pjenušaca (cijena 40 do 1600 kuna), pedeset i šest etiketa bijelih vina (130 do 290 kuna), sedamdeset i sedam etiketa crnih vina (od 150 do 650 kuna), deset etiketa rosea i desertnih vina (140 do 300 kuna). Vina su na karti navedena po sortama, a zastupljene su sve hrvatske regije, a ima i podosta uvoznih vina. Tridesetak vina toče iz butelja na čaše (cijena za 1,25 dl od 20 do 35 kuna).
Cijene
Raviole punjene brancinom u umaku od kozica i dubrovač- ke šporke tripoline platio sam 78 kuna, a biftek Rustica 138 kuna. Košarica s ciabattama i focacciama košta 14 kuna.
Info
Il Secondo
- Av. Dubrovnik 12, Zagreb
- Vlasnik: Jurko-Usluge d.o.o.
- Chef: Branko Kusovac
- Tel: 01/6586609
- E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., www.ilsecondo.hr
- Otvoreno od 11 do 23, petkom od 11 do 24, subotom od 12 do 24, nedjeljom od 12 do 23 sata.