Sirni vodič: Kako kupiti, čuvati i guštati u siru?

Nekoliko savjeta koji bi vam mogli biti od pomoći

1. Kupujte u malim količinama

Onu minutu kad je sir odvojen od glavnog koluta izložen je oksidaciji i time gubi na vlazi pogotovo u hladnjaku koji ga dodatno isušuje. Zato kupite sir koji može duže stajati (stariji, zreli sirevi), dok mlade sireve predlažemo da konzumirate čim prije kako biste uživali u njegovoj izvornoj aromi, teksturi i naravno okusu.

2. Čuvanje

Zaboravite na plastične vrećice. Budući da sir posjeduje određenu vlažnost (pa čak i oni koji vam se čine prilično suhi), ako ga ostavite duže vrijeme u plastičnoj vrećici koja ne propušta vlagu, sir će biti u vlastitoj vodi što će pogodovati bržem kvarenju sira. Želite li to spriječiti obložite ga papirom za pečenje, a tek zatim u plastičnu vrećicu. Bolje rješenje od plastične vrećice bilo bi plastični papir + plastična posudica jer ona ipak dopušta siru da “diše”.

3. Što je s plastičnim ambalažama u trgovinama?

Sir je u tom slučaju vakumiran iako i tako pripremljen može “povući”okus po plastici pa predažemo da nakon otvaranja lagano zarežete ispod površine, ako je sir povukao malo mirisa plastike očistite gornji sloj kako ne biste narušili izvornu aromu i okus.

4. Konzumirajte ga na sobnoj temperaturi

Na sobnoj temperaturi sir je daleko najbolji za konzumaciju. Tada se osjete sve arome i okusi koje morate primjetiti. Hladnoća, baš kao i kod vina može zamaskirati neke okuse i tad ne dobivate cjelokupan doživljaj. Možda najbolje sir čuvati na hladnom i suhom mjestu kao što je ostava, zatim fa izvaditi još jedan sat prije konuzmacije i poslužiti omiljenim vinom također posluženom na predviđenoj temperaturi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:39