Sezona predoziranja narom

Nar, šipak, mogranj, granat ili granat-jabuka voćka je kojoj upravo počinje sezona i u kojoj se može uživati sve do siječnja. Koga ne bi privukao svojom intenzivnom crvenom bojom i sočnim sjemenkama koje sadrže obilje vitamina C, A i E, te brojne minerale od kojih posebno mjesto zauzima kalij, a sadrži i više antioksidansa od naranče, brusnice, zelenog čaja i crnog vina. Stoga šipak svakako ne ide uz onu narodnu “dobit ćeš šipak”.

Osim što njegove sjemenke, kojih ima oko šestotinjak u jednom plodu, možete jesti svježe kao bilo koje voće, možete ga dodati u razna slatka i slana jela, koktele, piti njegov sok ili čaj te ga kao ocat dodavati u razne salate. Osim toga jako je dekorativan i može stajati duže od većine voća. Mi smo se već zaljubili, prepustite se i vi, predoziranje je poželjno.

Trenutno mu se cijena na zagrebačkim tržnicama kreće oko 16 kuna za kilogram, a ove lijepe primjerke ulovio je naš fotograf Mario Kučera:

A naša Mateja Domitrović danas će raditi ovu salatu krcatu vitaminima:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:32