Za 2 osobe
Vrijeme pripreme: 20 minuta za pripremu marinade, 24 h mariniranja
Vrijeme kuhanja: 6 sati
• 1 kg svinjskih rebara (2 seta rebara)
• GRAH
3/7
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 20 minuta za
pripremu marinade, 24 h mariniranja
Vrijeme kuhanja: 3 sata
• 1 kg svinjskih rebaraca (2 seta rebara izrezanih na individualna rebra)
• 200 g riže
HOISIN UMAK
• 2 žlice maslaca od kikirikija
• 2 dl soja sosa
• 1 žlica meda
• 2 žlice octa od riže
• 1 češanj česnjaka
• 2 žlice ulja od sezama
• 1 žlica Tabasco sosa
• 1 žlica papra
MARINADA
• 120 g hoisin umaka
• 1 dl ruma
• 2 žlice meda
• 1 dl soja sosa
• 2 žlice ulja sezama
• 2 žlice ljutog sosa Tabasco
• 2 žlice đumbira u prahu
• 2 žlice luka u prahu
• 1 žlice češnjaka u prahu
• 1/2 male žlice jestive crvene boje
• 1 žlica kineske mješavine 5 začina (cimet, anis, klinčić, komorač, papar)
Stavite sve sastojke u zdjelu i dobro promiješajte. Na popisu možete zamijeniti đumbir i češnjak i staviti ih
svježe. Nemojte preskočiti alkohol jer je on taj koji pomaže sastojcima da uđu dublje u meso.
Pomiješajte marinadu i meso i stavite ih u vreće za zamrzavanje ili metalnu zdjelu. Minimalno ostaviti 1 sat, najbolje preko noći. Odstranite višak marinade i poredajte ih na rešetku pećnice. Ispod rešetke stavite posudu s vodom koja će pomoći rebarcima da se ne osuše. Zagrijte pećnicu na 105 °C i pecite tri sata bez ventilatora. Poslužite rebarca posuta sezamovim sjemenkama i fino nasjeckanim mladim lukom uz kuhanu rižu kao prilog.
4/7
Za 2 osobe
Vrijeme pripreme: 20 minuta za pripremu marinade, 24 h mariniranja
Vrijeme kuhanja: 1 h
• 800 g junećih rebaraca (rez mesa - presjek rebara po širini, debljine 2 cm)
MARINADA
• 1 dl bijelog vina
• 2 žlice senfa
• sol da kompletno prekrije meso
• papar
Juneća rebarca marinirati u zatvorenoj posudi 24 h.
Rebarca položiti na dobro zagrijani
roštilj i ispeći.
Staviti na tanjur, premazati chimichurri
umakom, prekriti alu-folijom i pustiti da
odstoji 5 min.
CHIMICHURRI UMAK
• 2 šake svježeg peršina
• 4 češnjaka
• 2 žlice sušenog origana
• 2 žlice soka od limuna
• 2 žlice crnog vina
• 2 žlice vinskog octa
• 1/2 male žlice krupnog crvenog papra
• 1/2 male žlice soli
• 1/4 male žlice mljevenog crnog papra
Miksati rucnim mikserom (na nož) dok se sastojci ne usitne (cca. 30 sec.)
Dodati 2 dl maslinovaulja, malu žlicu nasjeckanih papričica i žlicu nasjeckanog
peršina
PRILOG
• rajčica
• mozzarella
• aceto balzamico
• krupna sol
5/7
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 3 i pol sata
• 1/2 kg svinjskih
rebaraca (rez mesa - spare ribs)
• 1/2 kg junećih rebaraca (rez mesa - presjek rebara po širini, debljine 2 cm)
• 1 kg mladog krumpira goveđi temeljac
• 2 glavice luka (nasjeckati na sitno)
• 1 mrkva (naribana)
• 3 češnja češnjaka (nasjeckati na sitno)
• 1/2 l crnog vina
• 1 dl maslinova ulja
• 2 male žlice šafrana
• 2 žlice mljevene slatke paprike
• 5 listova suhog lovora
• 3 žlice koncentrata rajčice
• 3 žlice svježeg nasjeckanog peršina
• 1 žlica senfa
• 1 žlica šećera
• sol
• papar
• Punjeni AVOKADO - rajčica, slani sir, kukuruz, svježa paprika, sol i par kapi aceto balsamica.
Svinjska rebarca narezati na pojedinačne komade. Luk i mrkvu pirjati na maslinovu ulju 20-ak minuta na laganoj vatri dok ne omekšaju. Nakon toga staviti svinjeća i juneća rebarca te ih dinstati 15-ak minuta. Dodati goveđi temeljac, slatku papriku, češnjak, šafran, lovor, koncentrat od rajčice, senf, šećer i crno vino. Kuhati na laganoj vatri 20 minuta. Dodati mladi krumpir. Staviti poklopac i nastaviti kuhati na laganoj vatri 2 sata. 10 minuta prije kraja dodati peršin, sol i papar po želji.
6/7
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 20 minuta za pripremu marinade
24 h mariniranja
Vrijeme kuhanja: 1 h
• 1,2 kg janjećih rebaraca
• pistachio
PRILOG
• pire krumpir
• grašak
• cherry rajčice pečene na teškoj tavi na maslinovu ulju
MARINADA
• 2 male žlice limuna
• 2 žlice dijon senfa
• 2 žlice meda
• 1 grančica ružmarina
• češnjak
• 1 dl bijelog vina
• sol
• papar
Janjeća rebarca marinirati u zatvorenoj posudi 24 h. Rebarca položiti na dobro zagrijani izvor topline i ispeći.
7/7
Za 2 osobe
Vrijeme pripreme: 20 minuta za pripremu marinade
24 h mariniranja
Vrijeme kuhanja: 7 sati
• 1,20 kg goveđih rebara
• rotkvice
PUNJENI KRUMPIR U FOLIJI
• zrnati sir
• kiselo vrhnje
• naribani cheddar sir
• maslac
• pečena panceta
• mladi luk i krupna sol
COLESLAW
• naribani kupus
• naribana mrkva,
•kukuruz
• jabučni ocat
• majoneza, kiselo vrhnje
• ulje
• suhi češnjak
• sol i papar
SUHA MARINADA
• 2 žlice soli
• 1/2 žlice papra
• 1 žlica češnjaka u prahu
• 1/2 žlice kajenskog papra
• 1/2 žlice kumina
• 1/2 žlice origana
• 1/2 žlice čilija
ZA VRIJEME PEČENJA PREMAZATI SA (*svaka 2h)
• 1/2 l pive
1 dl jabučnog octa
• 1 dl kave
BBQ UMAK
Vrijeme pripreme: 20 minuta (može se napraviti veća količina, staviti u staklenku i čuvati u hladnjaku do 3 mjeseca)
• 50 g maslaca
• 1 manji luk (sitno nasjeckan)
• 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckano)
• 2 dl ketchupa
• 2 žlice koncentrata rajčice
• 2 žlice smeđeg šećera
• 2 žlice soka od limuna
• 2 male žlice likera od jabuke
• 1 mala žlica senfa
• 1 mala žlica Worcestershire sosa
• 2 male žlice čilija u prahu
Sve sastojke suhe marinade dobro utrljati u meso. Zamotati rebro u aluminijsku foliju i ostaviti u frižideru 24 h. Zagrijati pecnicu na 110 stupnjeva i staviti rebro zajedno s folijom da se peče 7 sati. Nakon svaka dva sata otvoriti foliju i premazati drugim sosom s popisa. Pet minuta prije kraja otvoriti foliju i povisiti temperaturu pećnice na maksimum. Izvadite iz pećnice čim dobije željenu boju. Premazite BBQ umakom i poslužite. BBQ umak: Luk i češnjak staviti lonac s debljim stijenkama i prodinstati na maslacu. Dodati ostale sastojke i kuhati na laganoj vatri 30 min. Pustiti da se ohladi prije premazivanja mesa.