• 1 luk, oguljen i sitno sjeckan
• 2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
• 300 g pilećih jetrica,
• 4 jušne žlice Cognaca ili Brandyja
• 80 g maslaca
• Sitno sjeckane majčine dušice
• Prstohvat mljevenog muškatnog oraščića (prema ukusu dodajte malo mljevenog klinčića)
• Sol, papar
U velikoj širokoj tavi otopite 40 g maslaca te na njemu propirjajte luk i češnjak. Kad su omekšali prebacite ih u kuhinjski blender. U istoj tavi, na ostatak maslaca koji ste otopili, dodajte jetrica, posolite i popaprite, te na jakoj vatri miješajući pecite jetrica oko 5 minuta dok izvana ne dobiju smećkastu boju a iznutra su još roza. Premjestite jetrica u kuhinjski blender zajedno s lukom. Na ostatke od pečenja ulijte Cognac ili Brandy te miješajte zajedno s ostacima od pečenja jetrica na jakoj vatri dok se tekućina malo ne reducira (minutu dvije). Zatim ulijte Cognac u blender, dodajte sitno sjeckane majčine dušice, malo muškatnog oraščića (i eventualno mljevenog klinčića) i sve zajedno promiksajte. Paštetu stavite u malu posudu, prekrijte je kuhinjskom platičnom folijom te ostavite da odstoji u hladnjaku najmanje 3 sata. Poslužite je na sobnoj temperaturi.
2/6
• 2 mlada poriluka, očišćena, nasjeckana
• 3 mlada luka, očišćena, nasjeckana
• 2 tikvice, narezane na kolute
• 1 glavica komorača, oguljena, nasjeckana
• 350 g mini rajčica, narezanih po pola
• 1 zelena paprika, sitno sjeckana
• 2 režnja češnjaka
• 400 g Penne Rigate
• 2 jušne žlice lišća majčine dušice
• 100 g pršuta, narezanog na tanke šnite
• 2 dcl slatkog vrhnja
• 3 filea inćuna, sitno sjeckanih
• 1 dcl maslinovog ulja
• 200 g mozzarelle, natrgane na male komadiće
Nasjeckano povrće stavite u pleh za pečenje, posolite, popaprite, polijte s nekoliko žlica maslinova ulja, pospite majčinom dušicom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva pola sata. U međuvremenu skuhajte tjesteninu po uputama proizvođača. U kuhinjskom blenderu pomiješajte i usitnite inćune, pršut i češnjak s nekoliko žlica maslinova ulja. Nakon pola sata u povrće umiješajte tjesteninu i pastu od inćuna, češnjaka i pršuta. Dodajte mozzarellu i polijte slatkom vrhnjem. Stavite natrag peći još 15-ak minuta.
3/6
• 8 velikih rajčica
• 1 crvena paprika, sitno sjeckana
• 8 slanih inćuna, narezanih na komadiće
• 20-ak crnih otkoštenih maslina, narezanih po pola
• 8 mini rajčica, prepolovljenih
• 2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
• 1 šaka svježih listova bosiljka
• 2 šnite starog kruha, bez kore, natrgane na male komadiće
• 50 g tvrdog ovčjeg sira
• Sol, papar
• 6 jušnih žlica maslinovog ulja
Rajčice operite, prepolovite, odstranite unutrašnje meso i koštice te lagano posolite i okrenite ih odrezanim dijelom dolje. Pomiješajte u zdjeli crvenu papriku, inćune, masline, mini rajčice, češnjak, kruh i bosiljak. Napunite rajčice pomiješanim sastojcima, složite ih na lim za pečenje, preko njih naribajte sir i prelijte maslinovim uljem, posolite i popaprite. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva pokriveno folijom 15-ak minuta, a onda otkriveno još desetak minuta. Poslužite toplo.
4/6
• 240 g glatkog brašna
• Četvrtina čajne žlice soli
• 70 g šećera u prahu
• 140 g maslaca, hladnog narezanog na kockice
• 1 jaje
• 1 staklenka kreme od limuna (Lemon Curd)
• 250 g malina
• Malo šećera u prahu za posipati
Za tijesto pomiješajte brašno, sol i šećer u prahu. Zatim dodajte kockice maslaca i razrađujte prstima ili u mikseru dok ne dobijete teksturu mrvica. Razmutite 1 jaje i dodajte ga u smjesu te miješajte dok ne dobijete tijesto. Tijesto omotajte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku 1 sat. Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljajte ga na par milimetara debljine i stavite u maslacem namašćen kalup za pite (promjera 26 cm). Tijesto u kalupu ostavite još da odstoji u hladnjaku 15-ak minuta, a zatim ga pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta, odnosno dok ne dobije zlatno smeđu boju. Kad se tijesto malo ohladilo napunite ga kremom od limuna te ostavite da malo odstoji u hladnjaku, a zatim na kremu složite maline i sve zajedno posipajte šećerom u prahu.
5/6
• 4 pileća filea
• 250 g mladog špinata
• 100 g pancete
• 4 mlada luka, očišćena i nasjeckana
• 200 g mascarponea
• 50 g fino ribanog Parmesana
• Maslinovo ulje
• Sol, papar
Špinat blanširajte nekoliko minuta u kipućoj vodi, procijedite ga i stavite nekoliko minuta u zdjelu s hladnom vodom. Ponovno ga procijedite, dobro rukama istisnite tekućinu te izrežite na trakice. U široj plitkoj tavi, na malo maslinova ulja te na srednje jakoj vatri, popržite pancetu, a zatim dodajte sjeckani luk. Kad luk omekša umiješajte špinat, mascarpone i parmesan. Posolite i popaprite te stavite po strani da se ohladi. U pilećim fileima, bočno, urežite nožem džep, posolite ih te napunite nadjevom od mascarponea i špinata. Džepove zatvorite čačkalicom. Napunjene filee stavite u pleh za pečenje ili vatrostalnu posudu, polijte s malo maslinova ulja te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 25 minuta.
6/6
• 2 jušne žlice maslinovog ulja
• 1 luk, sitno sjeckani
• 1 zelena paprika, narezana na kockice
• 1 crvena paprika, izrezana na kockice
• Komad đumbira cca 2 cm, oguljen i fino riban
• 5 režnja češnjaka
• 1 mala suha čili papričica
• Pola konzerve pelata
• 2,5 dcl kokosovog mlijeka
• 1,5 dcl vode
• Pola kg bijele filetirane ribe
• Pola kg repova kozica
• Sok 1 limete
• 3 mlada luka
• 4 jušne žlice lišća celera
• 1 jušna žlica lista mente
• Sol
Na srednje jakoj vatri u zdjeli zagrijte maslinovo ulje. Propirjajte luk. Kad luk omekša dodajte, mladi luk, papriku, đumbir, češnjak i sitno sjeckani čili. Miješajte nekoliko minuta, a zatim umiješajte pelate te kuhajte na laganoj vatri još desetak minuta. Zatim dodajte kokosovo mlijeko i vodu. Kad sve zajedno zakuha smanjite vatru i poklopljeno kuhajte nekoliko minuta. Posolite. Dodajte komadiće filetirane ribe, a nakon nekoliko minuta i repove kozica. Kuhajte još sljedećih 10 minuta. Na kraju dodajte sok limete, listove celera i mente.