Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 35 minuta
Za 4 osobe:
• 400 g mladih mahuna • 300 g mladog boba • 6 filea slanih inćuna • 4 režnja češnjaka • 1 limenka pelata • 1 dl suhog bijelog vina • 1 čajna žlica svježih listića majčine dušice • 800 g lignjuna • prstohvat ljute mljevene crvene paprike
Za gremolatu:
• 2 jušne žlice sitno nasjeckanog svježeg lišća peršina • 1 limun (iz organskog uzgoja), naribana korica • 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckani
U posudu za pirjanje ulijte malo maslinova ulja, dodajte nasjeckani češnjak, inćune i ljutu crvenu papriku. Pirjajte dok sastojci ne omekšaju odnosno dok se inćuni ne raspadnu. Zatim umiješajte pelate, dodajte mahune i bob. Posolite i popaprite. Dodajte vino i majčinu dušicu. Kad zavrije, poklopite i kuhajte još 15-ak minuta na laganoj vatri. Lignjune očistite i osušite. Zagrijte u širokoj tavi ulje, zatim lignjune popržite kratko i podlijte ih vinom. Na laganoj vatri pirjajte ih 15-ak minuta. Za gremolatu pomiješajte naribanu koricu limuna, peršin i režanj češnjaka.
Kad su mahune i bob skuhani, u svaki tanjur stavite mahune i bob s umakom, preko pirjane lignje i sve posipajte gremolatom.
2/6
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 35 minuta
Za 6 osoba:
• 2,5 dl mlijeka • 3 dl slatkog vrhnja
• 200 g tamne čokolade
• 3 jaja • 3 žumanjka • 100 g šećera
• 2 žlice maraskina
• 3 dl slatkog vrhnja i košarica jagoda
Pećnicu zagrijte na 140 stupnjeva. Mlijeko, slatko vrhnje i razlomljenu čokoladu zagrijavajte na pari dok se čokolada ne otopi. Čokoladu ostavite da se malo ohladi. Mikserom lagano pomiješajte jaja, žumanjke i šećer. Mlaku čokoladu umiješajte u jaja. Na kraju dodajte maraskino. Smjesu ulijte u 6 keramičkih (vatrostalnih) zdjelica od 1,25 dl. Zdjelice stavite u veću posudu za pečenje u koju ulijete vruću vodu do pola visine zdjelica. Pecite 35 minuta. Potom posudu sa zdjelicama izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Poslužite s lagano tučenim slatkim vrhnjem i jagodama.
3/6
Vrijeme pripreme: 20 minuta
(+ marinirati meso preko noći)
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
Za 4 osobe:
• 4 svinjska kotleta • 3 jušne žlice marmelade od marelica • sok pola naranče • sol, papar • 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana • 2 čajne žlice senfa • 1 jušna žlica svježih listića origana
• pola kg mlade mrkve, oguljene i narezane na kolutiće • 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan • 2 suhe čili papričice • 1 jušna žlica bijelog vinskog octa • sitno nasjeckano lišće peršina • 2 jušne žlice maslaca • malo maslinova ulja
U zdjeli za mariniranje pomiješajte marmeladu, sok naranče, senf, češnjak i listiće origana. Kotlete posolite i popaprite i ostavite u marinadi preko noći. Prije pripreme zagrijte grill tavu te pecite kotlete nekoliko minuta s obje strane. Ostavite ih pokrivene po strani nekoliko minuta prije posluživanja. Mrkvu kratko (minutu, dvije) prokuhajte u kipućoj slanoj vodi te ocijedite. Čili papričice očistite od koštica i usitnite u mužaru s malo maslinova ulja. Na široku tavu dodajte malo maslinova ulja i na njemu zagrijte maslac. Dodajte usitnjene čili papričice i češnjak te nakraju umiješajte mrkvu i ocat. Pirjajte na laganoj vatri, miješajući nekoliko minuta. Na kraju dodajte peršin.
4/6
Vrijeme pripreme: 5 min
Vrijeme pečenja: 30 min
Za 4 osobe:
• 4 svežnja mladog luka
• 100 g maslaca
• 1 čajna žlica sitno nasjeckanog lišća majčine dušice
• 1 jušna žlica šećera
• 2 jušne žlice bijelog vina
• 1 paket lisnatog tijesta
Mladi luk operite te odrežite cca 3 cm bijelog dijela i nešto nasjeckajte zelenog dijela. U širokoj plitkoj zdjeli, na maslacu, na srednje jakoj vatri propirjajte luk. Kad luk omekša, dodajte majčinu dušicu, sol i papar, promiješajte, a zatim dodajte vino i šećer. Ostavite da zakuha, a zatim kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta dok se luk ne karamelizira.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Razvaljajte tijesto tanko. Pripremite otprilike 8 keramičkih zdjelica (namažite ih maslacem) te u njih razmjestite luk. Tijesto izrežite na kvadrate kojima ćete prekriti luk, a uglovima kvadrata ugurati oko file unutar zdjelice. Pecite 15-ak minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Kad se tortice malo ohlade, preokrenite ih na tanjur za serviranje.
5/6
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 10-15 minuta
Za 4 osobe:
• 1 svežanj divljih šparoga • 1 mala glavica luka, sitno nasjeckanog • 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog • 2 jušne žlice nasjeckane majčine dušice i bosiljka • 100 g maslaca + 1 jušna žlica • 2 čajne žlice dijonskog senfa • sok pola limuna • 2 jušne žlice krušnih mrvica • 400 g špageta • sol, papar
Šparoge očistite i odstranite tvrdi dio te ih blanširajte par minuta u kipućoj slanoj vodi. Zatim ih ostavite par minuta u hladnoj vodi te procijedite.
U zasebnoj zdjelici pomiješajte sitno nasjeckani luk, češnjak, začine, senf i maslac. Dodajte limunov sok, sol i papar. Špagete skuhajte prema uputama proizvođača. Na malo ulja i ostatku maslaca propržite krušne mrvice dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Umiješajte kuhane špagete, dodajte šparoge, sve zajedno promiješajte i na kraju umiješajte začinjeni maslac.
6/6
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 15 minuta
Za 4 osobe:
• 1 svežanj divljih šparoga
• 2,7 dl vode
• pola čajne žlice soli
• 80 g maslaca
• 160 g brašna
• 4 jaja, razmućena
Šparoge očistite i odstranite tvrdi dio te ih blanširajte par minuta u kipućoj slanoj vodi. Zatim ih ostavite par minuta u hladnoj vodi, procijedite ih, osušite i nasjeckajte na manje komadiće.
U vodu dodajte maslac i sol te kuhajte dok ne zavrije. Zatim polako postupno umiješajte brašno i miješajte na laganoj vatri dok se tijesto ne počne odvajati od ruba zdjele. Maknite s vatre i umiješajte razmućena jaja te na kraju sjeckane blanširane šparoge. U drugoj posudi zagrijte ulje za prženje. Dvjema malim žličicama oblikujte uštipke te ih pržite u ulju. Kad dobiju zlatnosmeđu boju, izvadite ih iz ulja i ocijedite na kuhinjskom papiru.
Camembert izvadite iz plastične folije, vratite u drvenu kutijicu, križno zarežite i pecite na 200 stupnjeva 10 minuta. Poslužite zajedno s uštipcima.