2 mlada češnjaka
2-3 mlada luka
1 veći krumpir
1 litra povrtnog ili pilećeg temeljca
1 dl slatkog vrhnja
malo đumbira u prahu (oko pola žličice)
sol
papar
maslinovo ulje
Priprema: Operite mladi češnjak i luk te ga izrežite na tanje kolutiće. Nemojte baciti zeleni dio, njega također narežite. Krumpir ogulite i izrežite na kockice. Na maslinovom ulju prodinstajte mladi luk i češnjak, a kada povenu, dodajte kockice krumpira i ulijte temeljac. Kuhajte oko 15-ak minuta dok krumpir ne bude mekan. Izradite juhu štapnim mikserom, dodajte slatko vrhnje, sol, malo papra i đumbir te pustite još koju minutu na vatri. Juhu možete poslužiti s pečenim kockicama kruha.
Savjet: juhi možete dodati i par listova špinata ili blitve ako niste ljubitelj češnjaka i luka pa će okus biti manje intenzivan.
25 minuta / 15 kn
2/6
2 srednje velika oslića
2 mlada luka
80 g neslanih pistacija
sol
papar
maslinovo ulje
limun
kadulja
Priprema: Oslić očistite ili zamolite da za vas to učine u ribarnici. Operite ribu, osušite je papirnatim ubrusomi isfiletirajte je, a ako vam je to problem, odnosno niste vješti u filetiranju, ostavite je u komadu. Posolite ribu. Na maslinovu ulju popecite oslić, s obje strane nekoliko minuta, ako se radi o filetima, prvo s kožom okrenutom prema dolje. Ribu potom premjestite na tanjur na toplo pa na istoj masnoći popecite narezani mladi luk i sitno sjeckane pistacije, a dodajte i koji listić kadulje. Ribu servirajte s lukom i pistacijama pokapanu limunovim sokom i maslinovim uljem.
Savjet:Umjesto oslića možete koristiti bilo koju drugu ribu, oradu, brancina, ali i srdele koje možete napuniti pripremljenom smjesom pa ih zapeći u pećnici.
30 minuta / 40 kn
3/6
šaka mlade zelene salate
šaka rikule
1 manji koromač
1 naranča
3-4 rotkvice
malo suhog kravljeg ili ovčjeg sira
1 limun
sol
Priprema: Operite i ocijedite zelenu salatu i rikulu. Možete je i nakidati prstima ako su listovi preveliki ili rikula preduga. Koromač narežite na što tanje trakice, a rotkvicu operite i također izrežite na tanke kolutiće. Naranču ogulite, odstranite bijele žilice te je izrežite na ploške. Zelenu salatu, rikulu, rotkvicu i koromač stavite u zdjelu, začinite solju, limunovim sokom i maslinovim uljem te nježno promiješajte rukama. Dodajte zatim narezanu naranču i pospite s malo suhog sira, a možete sve posuti i s listićima parmezana.
Savjet:U ovoj salati možete kombinirati različito povrće i voće, a oni koji nisu za te kombinacije već za meso, neka ubace malo pečene puretine.
20 minuta / 20 kn
4/6
bijeli kruh
stručak šparoga (divljih ili uzgojenih)
kozja ili ovčja skuta
maslinovo ulje
limunov sok
bosiljak
sol
Priprema: Šparoge očistite, ako su divlje, iskidajte ih na mjestu na kojemu lako pucaju jer je ostatak stabljike pretvrd. No taj dio nemojte baciti, već ga iskoristite za temeljac koji ako nećete odmah koristiti zamrznite. Uzgojenim šparogama odrežite samo manji donji. Šparoge samo kratko popecite na maslinovom ulju ili maslacu. Kruh izrežite na šnite pa ga popecite na grill tavi ili u pećnici. Svaku šnitu pokapajte s malo maslinova ulja, stavite skutu, a na nju poslažite šparoge. Sve pospite bosiljkom te pokapajte limunovim sokom i maslinovim uljem.
Savjet: Umjesto skute možete upotrijebiti bilo koji meki sir, kao naprimjer mozzarellu, samo da nije preintenzivan . Narežite i malo mladog češnjaka.
15 minuta / 65 kn
5/6
4 svinjska kotleta bez kosti
1-2 kruške
2-3 ljutike
200 g gorgonzole
maslinovo ulje
maslac
ružmarin
sol
papar
1 dl bijelog vina
Priprema: Svinjske kotlete posolite i popaprite. Kruške nemojte guliti, operite ih, odstranite im tvrdu unutrašnjost s košticama i izrežite ih na četvrtine. Na tavu na mješavinu maslinova ulja stavite kotlete s ružmarinom i kruške pa ih zapecite s obje strane.
Smanjite potom vatru, dodajte ljutiku (može i luk) narezanu na veće komade, podlijte sve bijelim vinom i pustite da se peče još oko 15-ak minuta dok vino ne ispari. Ako je potrebno, dodajte i malo vode. Pred sam kraj dodajte gorgonzolu i rasporedite je po kotletima i kruškama. Sir će se malo rastopiti ali ne do kraja. Uz ovo jelo nije vam potreban nikakav prilog osim možda neke salate.
30 minuta / 55 kn
6/6
300 g penna
1 treviso radič ili glavica običnog
1 ljubičasti luk
1 režanj češnjaka
100 g pancete ili mesnatog špeka
malo soli
papar
1 dl bijelog vina
maslinovo ulje
parmezan
Priprema: Radič operite i izrežite na trake, ali ne preuske. Na maslinovu ulju zažutite na kolutove narezan luk pa dodajte na trakice narezanu pancetu ili špek. Kratko popecite pancetu pa dodajte češnjak i potom radič. Dinstajte na laganoj vatri dok ne povene i potpuno ne omekša, oko dvadesetak minuta do pola sata. Podlijte sve na pola kuhanja s bijelim vinom. Na kraju sve malo posolite, pazite na količinu jer je panceta slana i popaprite. Servirajte sa svježe naribanim parmezanom.
Savjet: umjesto pancete možete dodati na trakice narezan pršut ili šunku, te slane srdele ili inćune.
40 minuta / 25 kn