Sastojci:
• 3 mrkve
• 1 grejp
• kajenski papar
Priprema:
Naribajte mrkvu dodajte sok grejpa te sve izmiksajte u blenderu. Ako je pre gust dodajte malo vode, a za intenzivniji okus dodajte još malo grejpa. Sve pospite s malo kajenskog papra.
2/6
Sastojci:
• 300 g mrkve
• 500 g jabuka
• 100 ml vode
• 2 limuna
• 300 ml šećera
• 100 g meda
Priprema:
Jabuke ogulite, maknite koštice i narežite ih na veće komade. Mrkvu očistite i sitno naribajte. Kuhajte ih u vodi dok ne omekšaju, a potom usitnite u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera.
Ocijedite sok jednog limuna i dodajte ga u mješavinu, a drugi ogulite pa narežite na komadiće.
Dodajte ih u lonac zajedno sa šećerom i medom i kuhajte uz stalno miješanje na laganoj vatri dok se ne počne želirati. Pekmez stavljajte u vruće, u pećnici sterilizirane staklenke i dobro zatvorite.
3/6
Sastojci:
• 300 g mrkve
• žlica maslaca
• žličica ribanog đumbira
• malo korice limuna
• maslinovo ulje
• sol
• papar
Priprema:
Mrkvu skuhamo u slanoj vodi, dodamo joj maslac i đumbir te ju štapnim mikserom pretvorimo u pire. Malo prije posluživanja dodamo koricu limuna.
4/6
Sastojci:
• 5 mrkvi
• 2 mlada krumpira
• 10-ak oraha
• voda
• sol i papar
• 1 vezica kopra
• 1 crveni luk
• 1 žlica meda
• 2 žlice vrhnja
• 4 žlice bučinog ulja
Priprema:
Ogulite i nasjeckajte mrkvu i krumpir na kockice. Zagrijte u loncu ulje i na njega stavite nasjeckani crveni luk, kockice krumpira i mrkve. Neka se sve to dobro poprži sa svih strana, zatim sve zalijte vodom i pustite da kuha oko 15 minuta.
Vodu dodajte po potrebi, ovisno o tome koliko gustu juhu želite. Nasjeckajte cijelu vezicu kopra i desetak oraha, sve stavite u juhu. Dodajte dvije žlice vrhnja, posolite i popaprite, pred kraj dodajte žlicu meda u juhu. Med će dati posebno sladak okus. Pustite neka se sve kuha oko 15 minuta. Na kraju štapnim mikserom napravite kremastu juhu.
5/6
Biskvit:
• 4 velika jaja (na sobnoj temperaturi)
• 60 ml suncokretova ulja
• 180 ml otopljenog smeđeg maslaca ili ulja
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 280 g brašna (pola glatkog pola oštrog)
• 400 g šećera
• 2 žličice praška za pečenje
• 1 žličica cimeta (ili dodajte još ako volite intenzivnije okuse)
• prstohvat klinčića i muškatnog oraščića
• prstohvat soli
• 375 g naribane mrkve
• 60 g grožđica
Za kremu:
• 450 g krem sira
• 110 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
• 250 šećera u prahu
• nekoliko kapi ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namastite pleh i obložite ga papirom za pečenje.
Za biskvit pomiješajte brašno, šećer, začine, prašak za pečenje i sol. Odložite sa strane.
U posebnoj posudi izradite prvo jaja dok ne postanu sasvim blijeda ( ne trebaju dramatično povećati volumen), zatim dodajte ulje, maslac i ekstakt vanilije
Suhe sastojke dodajte u mokre i nježno miješajte smijesu dok se potpuno ne poveže. Postepeno dodavajte i mrkvu i grožđice. Kad se smijesa sjedinila podijelite ju na dva dijela kako biste dobili 2 biskvita. Pecite oko 30-35 minuta dok se površina ne zarumeni i sasvim ohladite prije nego što nadjenete kremom.
Za kremu na najslabijoj brzini pomiješajte maslac, sir, šećer i ekstrakt vanilije. Miješajte/Miksajte dok se smjesa potpuno ne sjedini, zatim jednoliko razmažite po doljnjem biskvitu, poklopite drugim biskvitom i završite sa slojem kreme.
Poslužite je na sobnoj temperaturi, ali vam može stajati nekoliko dana u hladnjaku.
6/6
Sastojci:
• 300 g mrkve
• 3 češnja češnjaka
• par žlica maslinovog ulja
• 2 žlice aceta balsamica
• 1 šaka oguljenih badema
• sol, papar, mljevena paprika
Priprema:
Mrkvu očistite, narežite na kockice i stavite ju na papir za pečenje i u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 20 minuta, ili dok ne omekša. Kada je gotova, stavite ju u blender i izmiksajte zajedno s bademima. Dodajte protisnuti češnjak, maslinovo ulje, aceto balsamico, so, papar i mljevenu papriku.