500 g sitnijeg mladog krumpira
2-3 poriluka
150 g domaće šunke ili laks karea
sol
papar
maslinovo ulje
Krumpir ogulite, a možete ga ostaviti i neoguljenog, samo ga dobro operite. Stavite ga u dublju posudu, dolijte vode onoliko da prekrije sav krumpir i kuhajte ga oko dvadesetak minuta. Provjerite vilicom ili čačkalicom kad je mekan. Dok se krumpir kuha, na tavi zagrijte maslinovo ulje i na njemu popržite kratko na trakice ili kockice narezanu šunku ili laks kare. Dodajte zatim dobro opran i na kolutiće narezan poriluk (zeleni dio narežite na trakice oko 1 cm), podlijte s malo vode ako je potrebno da vam ne zagori. Malo posolite i popaprite. Krumpir ocijedite i prebacite u veću zdjelu. Posolite ga, ali ne previše jer je šunka slana, prelijte ga s malo maslinova ulja pa dodajte i poriluk sa šunkom. Izmiješajte da se okusi prožmu. Jedite toplo ili hladno.
2/6
2 komada pilećih prsa
2 žlice pesta
žlica pinjola
3-4 cherry rajčice
1 mozzarella
1 žlica ribanog parmezana
malo timijana
maslinovo ulje
sol
papar
Pileća prsa odkoštite. Posolite ih i popaprite pa ih ispecite u tavi na maslinovom ulju. U posudu za pečenje stavite piletinu pa je premažite s zelenim pestom. Možete koristiti onaj gotovi ili napravite svoj od maslinovog ulja, bosiljka, pinjola ili badema. Cherry rajčice izrežite na tanke ploške pa raspodijelite po piletini. Na kraju poslažite ploške mozzarelle, posipajte ih timijanom i pinjolima, te završite sve s ribanim parmezanom kojeg jednoliko raspodijelite na oba komada piletine. Pecite na 180 stupnjeva dok se sir ne rastopi i ne dobije lijepu zlatnu boju. Servirajte uz miješanu lisnatu salatu, pomiješajte kristalku, putericu, mladi radič, igrajte se okusima i bojama.
3/6
150 g špinata
250 g jagoda
žlica crnog sezama
1-2 žlice badema u listićima ili sjeckanih badema
limunov sok
maslinovo ulje
Očistite i operite špinat. Jagode operite i narežite na ne pretanke komade. U zdjelu stavite pripremljeni špinat i jagode pa ih prelijte dresingom od maslinovog ulja i limunovog soka. Posipajte sve sa crnim sezamom i listićima badema. Nježno promiješajte.
Savjet: Umjesto špinata možete upotrijebiti i mladu zelenu salatu koju pomiješajte s mizunom, matovilcem ili rikulom. Ako nemate crni sezam, upotrijebite obični, a umjesto badema dobro će doći i lješnjaci, naravno jedne i druge možete i malo tostirati. U salatu možete dodati i neki sir, kao što je mozzarella, mladi kozji sir, kozju ili kravlju skutu. A sve možete pokapati i smalo kreme od aceta balsamica.
4/6
200 g dimljenog lososa
100 g svježeg sira ili ricotta sira
1 ljubičasti luk
malo rikule
kopar
malo hrena
bijeli ili tamni kruh
Svježi sir ili ricotta sir posolite, pa njime namažite svaku šnitu kruha. Ne štedite, može to biti i malo deblji sloj. Na sir na tanke kolutove narežite ljubičasti luk i svježi kopar. Na njih položite ploške dimljenog lososa na koji možete staviti malo hrena i nekoliko listića rikule. Na kraju sve poklopite šnitom kruha.
Savjet: U sendvič možete dodati i tanko narezanu svježu papriku koja će odlično ići u ovoj kombinaciji. Ako niste ljubitelj kopra, u sir možete umiješati i sitno sjeckani peršinov list. A i namaz od sira se može zamijeniti kvalitetnim maslacem. Umjesto lososa možete upotrijebiti i dimljenu pastrvu, oradu ili brancina, a ako ne nabavite ništa od toga dobro će doći i koji komad tunjevine iz ulja.
5/6
1 svinjska koljenica (može i teleća)
500 g boba
150 g domaće šunke ili mesnate pancete
1 mrkva (ili par manjih mladih)
1 luk
neoguljena glavica češnjaka
par grančica timijana
1 grančica ružmarina
peršinov list
maslinovo ulje
sol
papar
1 dl piva
Svinjsku ili teleću koljenicu posolite, popaprite, stavite u posudu za pečenje zajedno s maslinovim uljem. Pecite na 200 stupnjeva deset do petnaest minuta i okrenite je da se zapeče s obje strane. Tada smanjite temperaturu na 150 stupnjeva, dodajte ružmarin, timijan, neoguljeni češnjak i ostavite da se peče sljedeća dva sata. Koljenicu tijekom pečenja podlijte s malo temeljca, a na pola pečenja je zalijte pivom. Za to vrijeme u dubljoj tavi na maslinovom ulju zažutite sitno sjeckani luk, pa dodajte na sitno narezanu šunku ili pancetu da se malo poprži. Ubacite potom na male kockice narezanu mrkvu, podlijte s malo vode ili temeljca da se ne primi za dno tave, a nakon par minuta dodajte bob i sitno sjeckani peršinov list. Podlijte s još malo vode i pustite da se dinsta oko dvadesetak minuta uz povremeno miješanje. Poslužite toplo uz mladu zelenu salatu.
6/6
250 g tjestenine orecchitette ili mašnica
1 veći ili 2 manja pušleka blitve
malo peperoncina
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sol
U lonac stavite vodu za tjesteninu, a u drugi vodu za blitvu. Kada voda zakipi blitvu kratko blanširajte, a vodu za tjesteninu posolite i skuhajte tjesteninu al dente. Dobro ocijedite blitvu. U široj i dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte na kratko na listiće narezane češnjeve češnjaka, a potom u tavu stavite i blitvu. Posolite, pa dodajte ocijeđenu tjesteninu i peperoncino (pazite da ne pretjerate). Sve promiješajte da se okusi prožmu i servirajte pokapano s još malo maslinova ulja.
Savjet: Po želji možete naribati i malo parmezana ili nekog tvrdog kravljeg ili ovčjeg sira, a možete namrviti i malo fete. Zajedno s češnjakom na ulje možete staviti i koju slanu srdelu ili inćun koji će se pretvoriti u pastu pa na to blitvu.