Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 25 minuta
• 9 bjelanjaka
• 250 g maslaca
• 160 g blanširanih mljevenih badema
• 300 g šećera u prahu
• 70 g glatkog brašna
• 1/2 čajne žlice praška za pecivo • 1/2 šalice sjeckanog sušenog voća
• 1 čajna žlica ribane korice nešpricane naranče
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva te maslacem namažite kalupe za friands (manje kalupe ili kalupe za muffine, najjednostavniji su silikonski). Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i miješajte ih mikserom dok ne dobijete mekani snijeg. Umiješajte omekšali maslac, bademe, šećer i brašno pa kratko miješajte da se sve poveže. Na kraju ručno umiješajte suho voće i koricu naranče. Smjesu ulijte do tričetvrtine visine u pripremljene kalupe i pecite oko 25 minuta. Iz kalupa ih izvadite dok su još topli. Prije posluživanja pospite ih šećerom u prahu.
2/6
Vrijeme pripreme: 10-ak minuta
Vrijeme pečenja: 35-40 minuta
• 220 g omekšalog maslaca
• 150 g šećera
• 1 mahuna vanilije
• 3 jaja
• 200 g glatkog brašna
• 40 g kakaa u prahu
• pola čajne žlice mljevenog cimeta
• pola čajne žlice mljevenih klinčića
• 1 dl čvrstog jogurta
• 70 g čokolade (najmanje 70% kakaa)
• pola žlice praška za pecivo
Čokoladu rastopite na pari te je stavite po strani da se malo ohladi. Mahunu vanilije prepolovite uzduž nožem, ostružite sjemenke te ih pomiješajte u mikseru s omekšalim maslacem. Maslacu dodajte šećer i miješajte dok ne dobijete pjenastu teksturu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje. Miješajte mikserom još koju minute. Dodajte brašno, kakao i začine, a na kraju umiješajte otopljenu čokoladu i jogurt. Smjesu ulijte do tričetvrtine visine manjih kalupa namazanih maslacem (za oko 12 kalupa) i pecite na 180 stupnjeva 35-40 minuta. Prije posluživanja tortice pospite mješavinom šećera u prahu i mljevenog cimeta.
3/6
Tradicionalni talijanski panforte grickajte uz kavu ili desertno vino. Nakon što ga ispečete, pospite ga kakao.
Vrijeme pripreme: 15-20 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
• 100 g blanširanih badema, grubo nasjeckanih
• 100 g tostiranih lješnjaka, grubo nasjeckanih
• 200 g sušenog voća, grubo nasjeckanog
• 50 g neslanih pistacija
• 100 g brašna
• 2 jušne žlice kakaa
• 150 g tamne čokolade
• 1 jušna žlica šećera
• 3-4 jušne žlice meda
• pola čajne žlice cimeta u prahu
• prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
• prstohvat svježe mljevenog
papra
U većoj posudi pomiješajte sjeckane lješnjake, bademe, pistacije i sušeno voće. Čokoladu rastopite na pari. Dodajte brašno, začine i kakao. U zdjeli zagrijte šećer i med te kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Vruću smjesu i otopljenu čokoladu pomiješajte sa suhim sastojcima pa sve dobro promiješajte. Smjesu utisnite u manji okrugli kalup obložen masnim papirom te pecite 30-ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva. Kad je pečeno, ostavite ga da se ohladi i pospite kakaom.
4/6
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 90 minuta (i još sat vremena da se kore ohlade)
Za beze kore:
• 8 bjelanjaka
• 300 g šećera
• prstohvat soli
Za kremu:
• 600 g tamne čokolade
• 6 dl vrhnja za kuhanje
• pola šalice tostiranih lješnjaka, sitno sjeckanih
• koštice 1 šipka (nara)
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa miješajte mikserom dok ne postanu čvrsti. Postepeno dodajte šećer i miješajte dok se šećer ne razradi. Smjesu za beze možete razdijeliti na 3 veće kore (na masni papir nacrtajte krug promjera oko 22 cm) ili više manjih (10-ak cm). Smjesu rasporedite unutar pripremljenih krugova tako da budu oko 2 cm debeli te ih stavite peći 90 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu (manje kore pecite nešto kraće). Nakon sat i pol ugasite pećnicu i ostavite beze da se postepeno ohladi u pećnici. Kore možete napraviti i nekoliko dana unaprijed i spremiti ih u kutije. Za čokoladnu kremu na pari zagrijte slatko vrhnje i čokoladu te miješate dok ne dobijete glatku teksturu. Kad se ohladi na sobnu temperature njome mažite beze kore. Naizmjence mažite beze koru čokoladom i popite je tostiranim lješnjacima, a na kraju pospite košticama šipka.
5/6
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 90 minuta
• 2 bjelanjka • 130 dag šećera u prahu
• par kapi limunova soka • prstohvat soli
• nekoliko žlica pekmeza od jagode,
maline ili višanja
Bjelanjke istucite u čvrsti sijeg. Lagano
dodavajte šećer i sol, par kapi limunova
soka i miksajte najmanje 15minuta. Smjesu
špricom istisnete na masni papir i sušite
u pećnici na 70 stupnjeva, više od sat i
pol (ne smiju dobiti boju). Kad se puslice
ohlade, dvije spojite pekmezom
6/6
Vrijeme pripreme: 15-ak minuta (i nekoliko sati da odstoji u hladnjaku)
• 400 ml slatkog vrhnja
• 300 ml mlijeka
• 200 g tamne čokolade
• 6 listića želatine
• krokant od lješnjaka za posipanje
U keramičku zdjelu ulijte vodu pa u nju stavite listove želatine. Zagrijte mlijeko i slatko vrhnje na srednje jakoj vatri (pazite da ne zavrije). Vruće mlijeko i vrhnje maknite s vatre i umiješajte čokoladu te stavite postrani. Ocijedite listove želatine i umiješajte ih u mlijeko, vrhnje i čokoladu. Sve dobro promiješajte da se želatina potpuno rastopi. Smjesu ulijte u kalup (od 1 litre, najjednostavnije je raditi u silikonskom kalupu jer se lakše izvadi) a zatim ga stavite u hladnjak na nekoliko sati da se stisne. Kad se žele potpuno stisne, kalup nakratko namočite u toplu vodu, a zatim ga preokrenite na tanjur za posluživanje te posipajte krokantom.