Savršeno pečena riba s hrskavom koricom!

Mali trikovi kako ispeći savršenu ribu!

Kupili ste oslić, haringu ili nekog drugog sjevernjaka iz uzgoja. Općenito bijela riba pogotovo ona iz uzgoja ima prazan okus, no zbog povoljnije cijene sve češće je na našim stolovima. Potpuno je uludo stavljati premaze na svježu ribu ali mnogo puta nemamo takvu privilegiju spremati tako kvalitetnu ribu. Plava riba bačena na gradele i samo pokapana s malo maslinova ulja i limuna je druga priča. Aposlutni klasik. Ali što s ribom koja ne odiše morem svaim zalogajem? Kako bi svejedno ispala božanstveno donosimo upute kako pripremiti zbilja dobru pečenu ribu:

  1. Premaz na ribi svakako ne treba dominirati, ipak želite osjetiti okus pečenog ribljeg mesa, ali mora dati prodoran štih, zato bi bilo bolje da zaboravite mlake premaze koji ostavljaju prazan oku, na kraju pečenja, pojačajte vatru dodajte pošten prstohvat soli, a tek onda sve prelijte uljem
  2. Dodavanje bilo kakvog alkoholnog pića u dresing ili pri samom pečenju ne smije se osjetiti i treba biti oprezan koliko i kada dodati. Ako da dodajte u dresing kojim ćete premazati ribu, morate postići teksturu kakvu ima primjerice javorov sirup, on mora skliznuti sa žlice i zato mu dodajte i malo tople vode
  3. Što se tiče masnoće, odgovor je da! Sve je finije s malo maslaca, maslinova ili sezamova ulja, ali imajte na umu da će oni zgusnuti premaz pa nemojte pretjerivati!
  4. Premaz se stavlja pred sam kraj pečenja, ako ga stavite prerano riba će izvana zagorjeti, a unutrašnjost neće poprimiti okus ili aromu, zato ga stavite svega nekoliko minuta prije kraja pečenja
  5. Ako radite umak koji uključuje majonezu koristite onu punomasnu jer se manje masna prebrzo topi
  6. Majoneza se dobro slaže s đumbirom, senfom, češnjakom, ribanim parmezanom i soja sosom
  7. U majonezu nemojte dodavati puno šećera jer razbija njezinu strukturu, dobar način za postizanje slatkoće jest pečenu ribu
  8. Ne pretjerujte s majonezom jer samo 2 žlice pomiješano s ostalim začinima dovoljno je za četiri fileta ribe od kojih 140 g

A sad recepti:

Umak od breskve

2 breskve (odkoštene i izgnječene u pire)

malo šećera (20 g)

sok od pola limuna

1 čajna žičica maslaca

1 jušna žlica bourbon whiskeya

sol i svježe mljeveni papar

2 žlice tople vode

*za one koji vole ljuto dodajte i sitno nasjeckanog zelenog feferona

Sve dobro izmiješajte, a zatim premažite ribu pa zapecite na još nekoliko minuta dok ne dobijete koricu.

Umak od limete i majoneze

2 jušne žlice punomasne majoneze

1 čajna žličica protisutog češnjaka

1 žličica naribane korice limete

1 jušna žlica limetinog soka

prstohvat krupne soli

malo maslinova ulja (1-2 čajne žličice)

Sve zajedno pomiješati i premazati na pečenu ribu te zapeći još nekoliko minuta dok ne dobijete koricu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:47