Samo za one koji jako vole badem!

Uvrstite je na svoju listu božićnih poslastica!

Ovu tortu/kolač rado ćete jesti i nakon nekoliko dana bez gunđanja kako je suha, mrvičasta i pogrešna. Ova torta kolač idealna je za doručak uz šalicu kave ili kad vam dođu nenajavljeni gosti poslijepodne. Uvijek imate nešto u zalihama, a u ovo predblagdansko vrijeme nađite mjesta i za ovu badem-poslasticu.

Što će vam trebati?

  • 320 g brašna (pola doze oštrog pola glatkog)*
  • 2 žličice praška za pečenje
  • 113 g slanog maslaca
  • 128 g šećera
  • 3 velika jaja
  • pola čajne žličice ekstrakta vanilije
  • vrlo malo bademova ekstrakta (mi smo stavili manju čajnu žličicu)
  • 500 ml slatkog vrhnja (istucite ga u šlag)
  • 120 g brusnica
  • Posip:
  • 100 g smeđeg šećera
  • 190 g brašna
  • 85 g maslaca

* vi možete pokušati i s drugom kombinacijom ako primjerice koristite graham brašno ili torte uvijek radite s glatkim..svakako dojavite nam ako ste otkrili i nešto novo da podjelimo nova saznanja!

  1. Zagrijte pećnicu na 180°
  2. U srednje veliku posudu izmiješajte brašno s praškom za pečenje
  3. Namastite okrugli pleh promjera 23-24 cm
  4. Mikserom izradite kremu od maslaca i šećera
  5. Dodajte kremi jaja i ponovno dobro izmiksajte.
  6. Dodajte ekstrakt vanilije, badema, šlag i smjesu s brašnom
  7. Izmiksajte sve zajedno dok ne postane homogena smjesa.
  8. Ubacite brusnice u smjesu promiješajte kuhačom.
  9. Ubacite smjesu u namašten pleh (možete smjesu raspodijeliti i u male kalupiće pa dobiti više manjih tortica)
  10. u manjoj posudici izradite sastojke za posip. Trebali biste dobiti mrvičastu smjesu koju “posipajte” povrh torte.
  11. Pecite na 170° 50-60 minuta dok ne postane zlaćano-smećkasta.
  12. Po želji pospite šećerom u prahu
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:30