Ručak do 25 kuna!

White cabbage stew with green lentil, carrot
 / Getty Images/iStockphoto
Donosimo tri ideje za ručak koje će vas malo koštati i dobro najesti

Nabujak s kobasicom i svježim sirom

  • 5 jaja
  • 2 para kobasica za kuhanje
  • 100 g svježeg sira
  • 1 čašica kiselog vrhnja
  • 150 g cherry rajčica
  • sol, papar

Jaja dobro promiješajte pjenjačom. Dodajte kiselo vrhnje i dalje miješajte da se sastojci dobro spoje. Kobasice nasjeckajte na kockice. Dodajte ih u smjesu zajedno sa svježim sirom i dobro promiješajte. Namastite vatrostalni oblik za pečenje i posipajte ga oštrim brašnom ili krušnim mrvicama. Zagrijte pećnicu na 200 °C. U oblik ulijte smjesu. Cherry rajčice prepolovite, pa ih poslažite po smjesi tako da prerezana strana bude okrenuta prema gore. Nabujak pecite dvadesetak minuta., odnosno dok površina ne počne poprimati zlatnožutu boju. Pustite ga da se malo ohladi, a tek potom ga režite. Možete ga poslužiti i hladnog uz neku osvježavajuću salatu.

Savjet: prije pečenja nabujak možete posipati parmezanom ili nekim drugim topivim sirom.

/ Getty Images/iStockphoto
Omelette with tomato and sausage

Topla salata s mahunama i slaninom

  • 750 g zelenih uskih mahuna
  • 200 g tanko narezane slanine
  • 1 glavica luka
  • jabučni ocat
  • ulje i sol, papar

Mahune očistite, izrežite na manje komade i stavite ih kuhati u vrelu slanu vodu. Pazite da ih ne raskuhate, odnosno moraju ostati al dente. Kad su skuhane, izvadite ih iz vode i naglo potopite u vrlo hladnu vodu. Tako ćete spriječiti oksidaciju, odnosno postići da mahune zadrže lijepu zelenu boju. Potom ih ocijedite i ostavite sa strane. Luk očistite i sitno nasjeckajte. Pržite ga na ulju, pa kad porumeni, dodajte usitnjenu slaninu. Pržite dok slanina ne postane hrskava. Na slaninu i luk dodajte mahune, promiješajte. Maknite posudu s vatre, pa zalijte octom, začinite paprom i poslužite.

Savjet: uz salatu poslužite popržene kriške kruha premazane maslinovim uljem i češnjakom. Salata će prijati i hladna, ali tada slanina više neće biti toliko hrskava. U salatu možete dodati i neko drugo kuhano sezonsko povrće.

/ Getty Images/iStockphoto
Green beans and bacon

Varivo od slatkog zelja

  • 1 manja glavica zelja
  • 2 mrkve
  • 1 par kobasica za kuhanje
  • 1 krumpir
  • sol, papar
  • malo svježeg peršina
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • ulje
  • 300 ml povrtnog tremeljca

Očistite i nasjeckajte glavicu luka. Očistite i nasjeckajte češnjak. Mrkvu očistite i naribajte. Kupus također tanko naribajte. Ogulite krumpir, pa ga također tanko naribajte. Popržite nasjeckani luk, dodajte nasjeckani češnjak, pa kad zamiriše, dodajte naribano povrće, zalijte toplim temeljcem i uz povremeno miješanje dinstajte u pokrivenoj posudi. Kad povrće malo omekša, otkrijte posudu, dodajte na kriške narezane kobasice, dobro promiješajte, posolite, popaprite (oprezno sa začinima jer kobasice mogu biti paprene i slane) i nastavite dinstati dok povrće ne postane mekano. Kad je varivo gotovo, prije posluživanja, posipajte ga sjeckanim peršinom.

Savjet: u varivo možete dodati i narezanu slaninu

/ Getty Images/iStockphoto
White cabbage stew with green lentil, carrot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:58