piše: Mateja Domitrović
snima: D.Tomaš
O finim tortama koje radi Silvija Trbara već smo pisali. Riječ je o slasticama koje se pripremaju od najkvalitetnijih sastojaka jer kod Silvije po tom pitanju kompromisi ne dolaze u obzir. U njezine kolače ne ide margarin, kojekakvi pripravci i prašak iz vrećica, kod nje nema popularnih parfe torti koje se najčešće naplaćuju kao i one “prave” torte, čija izrada zahtijeva puno više vremena i strpljenja. Ove torte rade se kako treba i radi ih žena koja živi za slatko. Kvaliteta i okus ostali su isti, novost je jedino što se torte više ne naručuju preko interneta, već se od sada mogu kupiti i kušati u slastičarnici “Fine torte” u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Prostor je uredan, svjež, nježan, ugodan i može se reći sladak kao i same torte.
Za svakog ponešto
Pri uređenju se pazilo na svaki detalj pa se tako ovdje primjerice sjedi na preuređenim stolicama iz stare zagrebačke kavane Corso, a prostor se redovito osvježava cvijećem, za koje se brine Purpura dizajn. Ovo je slastičarnica gdje se torte mogu pojesti uz Illy kavu ili uz dobar čaj, a izbor je uistinu povelik. Uz šalicu toplog napitka ovdje će vam servirati slane kifliće s maslinovim uljem ili keksiće s limunom ili čokoladom koje naravno sami peku.
Novost su i ukusni i zdravi krekeri koji u žurbi mogu zamijeniti i doručak, ne sadrže jaja, a rade se od pirovog brašna, maslinova ulja, zobenih mekinja, suncokretovih i bučinih sjemenki, lana i sezama. Ipak, torte su ovdje glavne zvijezde i njih sve treba probati. Voćne namirnice se mijenjaju ovisno o sezoni pa se tako u Dorinoj torti od badema te kreme od vanilije i maraskina trenutno nalaze maline, a prije njih ribizl i jagode.
Carstvo mirisa i okusa
U ponudi je i torta od sira s borovnicama, torta Orašar u kojoj su naravno glavni orasi, brownie torta, Mozart torta, Imotska torta. Tu je i pita od šljiva, limuna te čokoladna pita s bananama, a treba svakako istaknuti i mirisnu rogač-torta s čokoladom. Za pohvalu je što Silvija nije zanemarila rogač koji se rijetko susreće u kolačima
većine slastičarnica, a rogač je u ovoj torti prvoklasan i njegov miris i okus nisu nimalo slični onom koji se prodaje na policama većine dućana. I maslinovo ulje koje se ovdje koristi dolazi od malog proizvođača iz Primoštena i takav odnos Silvija ima prema svakoj namirnici, na tome se ne štedi i rezultat je zato tako slastan.
Sezonski sastojci
Dolazi vrijeme bundeva i kestena i Silvija već smišlja slastice koje će pripremati s njima, a želi ponuditi i više slastica za dijabetičare te ljude alergične na jaja ili mliječne proizvode. S obzirom na to da joj je slatko ono s čim započinje i završava dan i da o njemu puno razmišlja, nešto od tih planova sigurno će se ostvariti. Ovo je mjesto za sve one koji vole i cijene dobar slatki zalogaj na koji se nije teško navući.