Reneov vadičep: Tri vina kojima biste trebali dati priliku

Vrijeme je za dobra vina!

Frankovka Matković

  • Vinogorje Orahovica, Slatina
  • berba 2013.
  • suho vino
  • 14,7 % alkohola
  • Cijena: 40 kuna u vinariji Matković

Ponekad čak i u ovom najpopularnijem cjenovnom razredu Vadičepa znalcima predstavljamo prave vinske dragulje. Od brižno njegovanih vinograda s proplanaka okruženih prirodnim zaštitnikom, slavonskom šumom, do suptilnog, više puta nagrađenog dizajna zaokruženog pjesmom u prozi, sve je djelo majstora udruženih u OPG-u Matković. U ovoj gotovo idiličnoj priči podrazumijevaju se rezidbom ograničeni prinosi, uzdržavanje od kemijskih pomagala od trsa do buteljiranja, ukratko, na djelu su vinski posvećenici koji osluškuju prirodu. Kuhar Dragan Dragojlović Gaga veliki je poklonik vinarije Matković. Po mjeri ove moćne frankovke priprema veličanstvenu kuharsku rapsodiju: svinjski lungić u korici od čvaraka, zobi, crnog sezama i začinskih trava uz koju poslužuje leću, mišancu s kremom od češnjaka i karameliziranu

mrkvu.

Izvor: Foto

Maraština Birin

  • Vinogorje Šibenik
  • berba 2014.
  • suho vino
  • 12 % alkohola
  • 60 kuna u vinariji Birin

Butelje s etiketama berbe 2014. još nisu ni stigle u malu vinariju, no poduzetni ugostitelji već nestrpljivo naručuju maraštinu obitelji Birin. Ona, naime, već ima svoju sljedbu privučenu finim voćnim aromama, ugodnim kiselinama i elegantnom mineralnošću. Tromjesečno odležavanje na talozima i mali dio vina kratko u hrastu bitne su odrednice vinifikacije. Vina Birin na vinskoj su karti šibenskog restorana Pelegrini. Na osebujnom nevelikom jelovniku među tri ponuđene tjestenine nalazimo besprijekornog partnera ovoj pitkoj maraštini: špagete s morskim ježincem.

Izvor: Foto

Plava Grimalda Matošević

  • Vinogorje Centralna Istra
  • berba 2012.
  • suho vino
  • 13 % alkohola
  • 127,98 kuna u Vrutku

Ohrabren vrhunskim ocjenama ne samo domaćih vinoljubaca nego i svjetskih autoriteta, Ivica Matošević odlučio se na propitivanje svoje oprobane crne kupaže s najboljih položaja. Pod plavom je etiketom posebna serija berbe 2012. U njoj je izjednačen omjer terana i merlota: pola – pola. To je vino terroira, položaja, naglašava Ivica. Toliko je zaljubljen u svoj prekrasni terasasti vinograd Grimaldu podignut na optimalnih tri stotine metara nadmotrske visine, da joj je na etiketi ispisao precizne zemljopisne koordinate. Ključnu istarsku crnu sortu spojio je s klasičnom francuskom. U konačnici optimalne kiseline nose svježinu, a snagu i slojevitost dosegnuo je bez posezanja za ekstremno visokim alkoholima. U raskošnim aromama prevladava zavodljiva voćnost višnje.

Ovo je vino odnjegovano za dugotrajno odležavanje: 15 i više godina, kažu znalci. No, malo će zaljubljenika uživati u jegovoj dugovječnosti, serija ima samo četiri tisuće butelja, broj nepopijenih ubrzano se smanjuje. Ivičin prijatelj, vlasnik kultnog restorana Batelina, ovom je egzemplarnom vinu odredio savršeno jelo: odležani konjski ramstek kojem je svaki začin suvišan.

Izvor: Foto , Zoran Vodopija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:34