Zeleni orzoto s pastrvom

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 40 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • šalica ječma
  • šalica boba
  • žlica maslaca
  • vezica mladog luka
  • 1 dl slađeg bijelog vina
  • 1 l temeljca
  • 1 veći krastavac
  • malo svježeg kopra
  • 60 g nesoljenih pistacija
  • malo svježeg lista peršina
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • dva fileta dimljene pastrve (ili svježe pastrve)
  • sok jednog limuna

Priprema

1. korak

U slanoj vodi skuhajte ječam dok sasvim ne omekša, trebat će mu oko 40 minuta. Ovaj dio posla možete obaviti i dan ranije. Procijedite ječam. Na žlici maslaca popržite mladi luk, pa mu dodajte bob (može i smrznuti izvan sezone) i podlijte vinom.

2. korak

Pustite da tekućina ishlapi pa dodajte ječam. Kad se lagano zažuti, podlijte ugrijanim (i posoljenim) temeljcem, dodajući tekućinu postupno, cijelo vrijeme miješajući, kao da kuhate rižoto. Nastavite dok ne potrošite sav temeljac.

3. korak

Ako koristite svježe pastrve skuhajte ih kratko u slanoj vodi. Nakon toga odvojite filete od kosti, pa začinite maslinovim uljem i limunovim sokom. Filete dimljene pastrve začinite na isti način.

4. korak

Kad je orzoto (pripravak od ječma odnosno orza, nalik rižotu) lijepo kremast, dodajte mu usitnjeni kopar, peršin i sjeckane pistacije, koje ste prethodno kratko popržili na suhoj tavi.

5. korak

Maknite s vatre i poklopite. Ogulite krastavac i narežite ga na sitne kockice. Dodajte ga gotovom orzotu. Poslužite toplo s filetima pastrve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:08