Naslovnica » Recepti » Zapečeni karfiol

Zapečeni karfiol

Ocijeni članak:

  • 2
  • 2
  • 25

Koraci pripreme

  • 1Očistite cvjetaču i usitnite je na cvjetiće. Keramičku ili staklenu vatrostalnu posudu premažite maslacem pa u nju stavite cvjetiće cvjetače.
  • 2 Razmutite jaja s kiselim vrhnjem i dobro začinite svježe mljevenim paprom i ribanim muškatnim oraščićem.
  • 3 Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite cvjetaču desetak minuta. Tada je prelijte vrhnjem, pospite krušnim mrvicama, dodajte kockice slanine i ribani sir.
  • 4 Zapecite još 5-10 minuta dok ne porumeni i postane hrskavo. Servirajte uz neku gorku zimsku salatu.
  • 5 Savjet: Zapečeni karfiol bez preljeva od vrhnja i jaja odličan je prilog mesu, a u ovoj pojačanoj varijanti zaslužuje poziciju samostalnog obroka. Cvjetači možete dodati i brokulu, slaninu možete izbaciti ako želite obrok s manje kalorija, ali krušne mrvice nemojte izbjegavati. One ovom jelu daju hrskavost što je fini kontrapunkt gnjecavosti cvjetače. Ovo je savršeno jelo da pokušate cvjetaču približiti klincima koji inače zaziru od njenog okusa.

Sastojci

  • dvije srednje velike glavice karfiola
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • pola šalice krušnih mrvica
  • pola šalice ribanog sira
  • sol i svježe mljeveni papar
  • malo ribanog muškatnog oraščića
  • 100 g slanine

1 komentar

  • anuska 26. Ožujak 2014. u 16:57

    Recept sa zapečenim karfiolom je katastrofa. Ispao je sirov, tvrd, vrhnje sa jajima je je samo “kliznulo” sa karfiola! Nastavila sam peći još pola sata i ostao je sirov!!! U receptu je vjerovatno zaboravljeno reći da je trebalo prvo prokuhati karfiol… :-(

Komentiraj

Niste registrirani? Učinite to ovdje.

Connect with Facebook