Zapečena cvjetača

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 40 min

Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 1 glavica luka
  • 70 g pancete
  • 1 glavice cvjetače
  • Umak:
  • 1-2 žlice ulja
  • 40 g maslaca
  • 40 g brašna
  • 5 dl mlijeka
  • začini sol, papar, muškatni oraščić
  • 100 g sira (ementaler, edamer, gauda…)
  • 2 žlice krušnih mrvica

Priprema

1. korak

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Cvjetaču razdvojite na cvjetiće pa je kuhajte 10 minuta, odnosno dok ne omekša. Ocijedite pa ostavite na toplome. Luk nasjeckajte na polumjesece, a pancetu na kockice, pa ih popržite na malo masnoće. Zatim dodajte kuhanoj cvjetači.

2. korak

Otopite maslac na dvije žlice ulja, dodajte brašno pa ga popržite par minuta na laganoj vatri. Podlijevajte vrelim mlijekom, začinite svježe mljevenim paprom, solju i muškatnim oraščićem. Kuhajte do željene gustoće.

3. korak

Sir naribajte, ostavite ga malo za posuti po cvjetači, a ostatak dodajte u bešamel. Cvjetaču pomiješajte s bešamelom pa je prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu. Pospite ostatkom naribanog sira i krušnim mrvicama. Pecite oko 20 minuta.

Poslužite kao samostalan obrok uz omiljenu salatu ili kao prilog mesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:27