Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- 4 kg vrlo zrelih smokava
- 2 kg šećera
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1 žličica cimeta u prahu
- 1 žličica mljevenih klinčića
- 1 žličica limunske kiseline
Priprema
1. korak
Smokvama ogulite kožicu. Usitnite ih blenderom ili štapnim mikserom. Pomiješajte šećer sa začinima i limunskom kiselinom.
2. korak
Smokve stavite u duboku široku posudu, malo po malo dodavajte šećer sa začinima uz
stalno miješanje.
3. korak
Kuhajte na slaboj vatri najprije uz povremeno miješanje, a pred kraj stalno miješajući da ne zagori.
4. korak
Nakon pola sata kuhanja trebao bi se početi stvrdnjavati – stavite žličicu na hladan tanjurić. Ako se smjesa ne razlijeva, pekmez je gotov.
5. korak
Operite staklenke i sterilizirajte ih u pećnici. U vruće punite pekmez i zatvorite ih limenim poklopcima. Okrenite ih naopačke, pa nakon desetak minuta vratite u pravi položaj.