Težina pripreme: srednje
Broj osoba: 6
Sastojci
- 2 kg mariniranog buta mladog vepra
- ulje
- maslac
- 3 dl narančinog soka
- 5 dag džema od brusnica
- 0,4 dl Grand Marniera
- sol
- papar
- 6 dag koncentrata rajčica
- peršinov list
- brašno za uvaljati but
- KUHANI PAC
- 1,5 dl ulja
- 2 veće mrkve narezane na kolutiće
- 3 glavice nasjeckanog luka
- 1 režanj češnjaka
- 7 dag narezanog celera
- 1 nasjeckani korijen peršina
- 2 lista lovora
- 2 čajne žličice majčine dušice
- prstohvat sjemenki korijandera
- 2 čajne žličice sušene kleke
- grančica ružmarina
- 6 dl bijelog vina
- 1 dl vinskog octa
- sol, papar
Priprema
1. korak
Marinirani but od vepra izvadite iz paca te osušite. Uvaljajte ga u brašno i ispecite sa svih strana u zagrijanoj zdjeli pa ga izvadite.
2. korak
Na ulje na kojem se pekao but dodajte ocijeđeno povrće iz marinade te prepecite. Na to dodajte 2 dl soka od naranče i tekućinu od marinade.
3. korak
Kad je sve ponovno prokuhalo, vratite prepečeni but i pirjajte dok ne omekša. Umak kuhajte do željene gustoće pa ga propasirajte i procijedite.
4. korak
Umak ponovno stavite kuhati i na kraju ga završite preostalim sokom od naranče (1 dl), džemom od brusnica i na samom kraju kuhanja dodajte Grand Marnier.
5. korak
Uz vepra poslužite domaće njoke od vrganja, a možete ponuditi i kriške naranče posute cimetom.
6. korak
KUHANI PAC
7. korak
Za 1 litru marinade na 1,5 dl ulja popržite mrkvu, luk, češnjak, celer i peršin. Dodajte začine pa zatim dolijte vino i ocat. Začinite soli i paprom pa kuhajte na laganoj vatri otprilike 30 min.
8. korak