Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 40 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 500 g prokulica
- dvije mrkve
- pola glavice celera
- šalica smrznutog graška
- jedan veći krumpir
- dva para hrenovki ili malo suhog mesa
- glavica luka
- tri žlice ulja
- sol, papar
Priprema
1. korak
Na ulju pirjajte sitno sjeckani luk dok ne uvene. Tada dodajte mrkvu, krumpir i celer narezane na ploškice. Pustite neka se lagano zapeku, pa dodajte grašak.
2. korak
Prelijte vodom, tako da bude sasvim pokriveno tekućinom. Pustite neka zakipi, a vi za to vrijeme očistite prokulice. Veće prerežite na polovice pa i njih dodajte u varivo. Kuhajte još dvadesetak minuta.
3. korak
Tada dodajte hrenovke, cijele ili izrezane na kolutiće. Posolite i začinite po želji. Ako želite malo zgusnuti, razmutite žlicu brašna u hladnoj vodi. Izlijte smjesu u varivo uz stalno miješanje. Kuhajte još desetak minuta.
4. korak
Savjet: Ukoliko kuhate veću količinu variva koju imate namjere podgrijavati, iz recepta bi bilo dobro izbaciti krumpir. Zamijenite ga većom količinom korjenastog povrća ili graška. Ako želite, isto ovo varivo možete skuhati malo rjeđe, pa u njega ukuhati noklice. Jedno jaje zamutite s malo soli i brašna koliko treba da se zgusne. Žlicom smjesu pomalo dodajte varivu i kratko prokuhajte.