Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- konzerva slanutka ili 300 grama kuhanog slanutka
- 2 veća poriluka
- veći krumpir ili batat
- tri žlice ulja
- tri šnite slanine
- vezica svježeg peršina
- sol, papar
- pola žličice kurkume
- pola žličice kima
Priprema
1. korak
Na ulju dinstajte sitno narezan poriluk, bijeli i zeleni dio zajedno. Kad omekša, podlijte s malo vode i dodajte kockice krumpira i kim. Još kratko pirjajte pa dodajte kockice slanine.
2. korak
Kad slanina postane staklasta, dodajte slanutak i podlijte vodom, toliko da su povrće i slanutak sasvim prekriveni tekućinom.
3. korak
Dodajte kurkumu, posolite i kuhajte još dvadesetak minuta, dok krumpir sasvim ne omekša, a arome se prožmu. Na kraju poparite i pospite svježim peršinom.
4. korak
Savjet: Slanutak je nutricionistički vrlo bogata namirnica, dobar biljni izvor proteina i kalcija. Zasitan je i odličan za probavu, pa je idealan izbora za podizanje energije na početku radnog tjedna. Varivu od slanutka može se dodati i kukuruz ili grah, ali ta će šarena varijanta biti značajno teže probavljiva.
5. korak
Slanutak pomaže i kod detoksikacije tijela – posebno je koristan za izbacivanje sulfita iz tijela koji u rafiniranoj hrani služe kao kaonzervans. Sadrži i saponine, koji pogoduju zdravlju žena.