Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 800 g mladih mahuna
- 200 g suhe slanine
- 3 srednja krumpira
- 4 mrkve
- peršinov list
- 2 glavice luka
- 2,5 dl pilećeg temeljca
- maslac
- sol, papar
Priprema
1. korak
Mahune očistite, operite i narežite na komade dugačke 4 centimetra. Kuhajte ih u slanoj vodi oko 15 minuta, pa onda izvadite iz vode i ocijedite. Krumpir koji ste narezali na kockice skuhajte zajedno s mahunama.
2. korak
Na tavi otopite malo maslaca pa na njemu ispržite slaninu narezanu na kockice. Dodajte i žlicu, dvije temeljca, a kad temeljac ispari, dodajte mrkvu narezanu na kolutiće i sitno nasjeckan luk.
3. korak
Podlijte sve s još malo pilećeg temeljca i kuhajte dok mrkva ne omekša, a zatim umiješajte mahune i krumpir te podlijte svom preostalom juhom. Posolite i popaprite.
4. korak
Pirjajte dok svi sastojci ne omekšaju, a na kraju pospite nasjeckanim peršinom.
5. korak
Savjet: Sezona svježih mahuna u našim krajevima traje od lipnja do rujna. No, to nije razlog da ih ne jedete cijele godine. Mahune dobro podnose zamrzavanje. Odrežite im krajeve, narežite ih, blanširajte tri minute pa ohlađene i posušene spremite u plastične vrećice i u zamrzivač.