Varivo od leće i graha

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 40 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • dvije šalice crvene leće
  • 300 g kuhanoga graha (ili jedna manja konzerva)
  • 300 g svježe kobasice
  • žlica masti
  • sol, papar
  • pola veće mrkve
  • jedan paštrnak
  • glavica luka
  • vezica svježeg peršina
  • šaka sušenih rajčica
  • slatka paprika
  • malo ljute paprike

Priprema

1. korak

Sitno nasjeckajte luk pa ga popržite na masti. Začinite slatkom paprikom. Dodajte sitno sjeckano korijenasto povrće i malo vode.

2. korak

Pirjajte dok ne omekša. Dodajte opranu leću, grah i na manje komade izrezanu kobasicu, pa podlijte s dosta vode. Pustite da se kuha oko pola sata.

3. korak

Pred kraj dodajte usitnjeni svježi peršin i ljutu papriku. Po želji u ovo varivo možete dodati i malo ječma, ali i svježu ili suhu tjesteninu. Pustite neka se kuha u varivu.

4. korak

Savjet: Ovo je šareno zimsko varivo dobra prilika za eksperimentiranje s grahoricama i žitaricama koje rjeđe koristite. Na tržižištu je dostupan veliki broj vrsta leće.

5. korak

Crna, poznatija kao beluga, posebno je intenzivnog okusa. U ovom će varivu biti zanimljiv i suhi grašak, azuki grah, ali i mnoge žitarice cjelovitog zrna. I kobasicu možete zamijeniti suhim mesom ili je potpuno izbaciti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 10:35