Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 40 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- dvije šalice crvene leće
- 300 g kuhanoga graha (ili jedna manja konzerva)
- 300 g svježe kobasice
- žlica masti
- sol, papar
- pola veće mrkve
- jedan paštrnak
- glavica luka
- vezica svježeg peršina
- šaka sušenih rajčica
- slatka paprika
- malo ljute paprike
Priprema
1. korak
Sitno nasjeckajte luk pa ga popržite na masti. Začinite slatkom paprikom. Dodajte sitno sjeckano korijenasto povrće i malo vode.
2. korak
Pirjajte dok ne omekša. Dodajte opranu leću, grah i na manje komade izrezanu kobasicu, pa podlijte s dosta vode. Pustite da se kuha oko pola sata.
3. korak
Pred kraj dodajte usitnjeni svježi peršin i ljutu papriku. Po želji u ovo varivo možete dodati i malo ječma, ali i svježu ili suhu tjesteninu. Pustite neka se kuha u varivu.
4. korak
Savjet: Ovo je šareno zimsko varivo dobra prilika za eksperimentiranje s grahoricama i žitaricama koje rjeđe koristite. Na tržižištu je dostupan veliki broj vrsta leće.
5. korak
Crna, poznatija kao beluga, posebno je intenzivnog okusa. U ovom će varivu biti zanimljiv i suhi grašak, azuki grah, ali i mnoge žitarice cjelovitog zrna. I kobasicu možete zamijeniti suhim mesom ili je potpuno izbaciti.